28 / 04 / 2024

Kanal İstanbul Çevre Düzeni Planı TBMM gündeminde!    

Kanal İstanbul Çevre Düzeni Planı TBMM gündeminde!    

Kanal İstanbul Çevre Düzeni Planı meclis gündemine taşındı. CHP'li Zeybek, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Kanal İstanbul Çevre Düzeni Planına ilişkin soru önergesi verdi. Zeybek, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Zeybek, ''Aşağıda yer alan sorularımın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından, Anayasa'nın 98 ve TBMM Tüzüğünün 96 ve 99. maddeleri gereğince, yazılı olarak cevaplanması için gereğinin yapılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Zeybek, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Kanal İstanbul Projesi 27 Nisan 2011'de o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmuştu ve İstanbul Boğazı'na alternatif bir geçiş güzergahı oluşturması planlanan bu proje için İmar Kanunu'nda değişiklik yapılmıştı. 45 kilometre uzunluğunda olan ve Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçmesi planlanan Kanal İstanbul Projesi'nin duyurulduğu 2011 senesinin öncesinde ve sonrasında, kanal güzergahında bulunan gayrimenkullerin esrarengiz şekilde el değiştirdiği, proje açıklanmadan önce edinilen güzergah bilgileri neticesinde çeşitli şirketler ve şahıslar tarafından arazilerin yok pahasına satın alındığı kamuoyunu uzun süredir meşgul etmektedir. Bununla birlikte; 22 Mart 2021 tarihinde Sn. Bakan'ın “Vatandaşlarımızdan gelen talepleri, belediyelerimizden, kamu kuruluşlarımızdan gelen talepleri, yapılan itirazları değerlendirdik ve 1/100.000'lik planımızı geçen hafta itibarıyla askıya çıkardık. 1/5.000 ve 1/1.000 uygulama imar planlarını da itirazları değerlendirmek üzere imar planlarını onaylamış ve askıya çıkarmış bulunuyoruz." diyerek açıkladığı askıya çıkarılan planlardaki bir takım değişiklikler kamuoyunda soru işaretlerini kat be kat artırmıştır.''

 Kanal İstanbul Çevre Düzeni Planı TBMM gündeminde!    

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek'in soruları:
1- Kanal İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda yapılan değişiklikle kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan; bilişim, iletişim ve ileri teknolojilerin geliştirildiği teknoparklar ve enstitülerin bulunacağı lojistik bölge plandan çıkarılarak yerine  konut alanı eklenmiş durumdadır. Buna neden ihtiyaç duyulmuştur?

2- "Ekonomik cazibe ve istihdam oluşturacak” şeklinde tanıtılan fuar, turizm ve  eğitim bölgeleri plandan neden çıkarılmış durumdadır? 

3- Değişiklik yapılan bölgenin büyük bir bölümü konut alanı olacaktır. Konut alanı olması neden tercih edilmiştir?

4- Yapılan değişiklikle konut alanına çevrilen, kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan bölgede 1 Ocak 2015 tarihinden günümüze hangi araziler el değiştirmiştir?

5- Yapılan değişiklikle konut alanına çevrilen, kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan bölgede 1 Ocak 2015 tarihinden günümüze el değiştiren arazileri alanlar ve satanlar kimlerdir? 

6- Yapılan değişiklikle konut alanına çevrilen, kanalın kuzey girişinin doğusunda yer alan bölgede 1 Ocak 2015 tarihinden günümüze el değiştiren arazileri alanlar arasında üst düzey bürokratlar ve kamu yöneticisi kimseler bulunmakta mıdır?

7- Yeni planda; "İstanbul'un bilgi üreten bir yapıya yönelmesi hedefi doğrultusunda, üniversite-özel sektör işbirliğini artırmak için önerilen teknoloji geliştirme bölgeleri kapsamında ilgili sektörlere yönelik enstitü niteliğinde yüksek eğitim kurumları da yer alabilecektir” ifadesi plandan neden çıkarılmıştır? 

Kanal İstanbul'un çevre düzeni planı değişti!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön