26 / 11 / 2024

Kanal İstanbul için yurtdışından bir çok talip var!

Kanal İstanbul için yurtdışından bir çok talip var!

Karadeniz ve Marmara'nın yapay bir boğazla bağlanacağı projeyle yerli ve yabancı birçok şirket ilgilenirken, Çinli, İtalyan ve Rus firmalarla ön görüşmeler yapıldı...




 Karadeniz ve Marmara'nın yapay bir boğazla bağlanacağı projeyle yerli ve yabancı birçok şirket ilgilenirken, Çinli, İtalyan ve Rus firmalarla ön görüşmeler yapıldı.


Geçen yıl Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı çıkan Kanal İstanbul Projesi'nde geri sayım başlıyor. 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan projede fizibilite hazırlıkları tamamlanırken, ihale sürecinin önümüzdeki aylarda başlaması planlanıyor.


10 milyar dolara mal olacak


Kanal İstanbul'un 25 metre derinliğinde ve 150 metre genişliğinde olması planlanıyor. 5.5 milyar TL olarak hesaplanan inşaat işleri kapsamında İstanbul Boğazı ile Silivri arasındaki doğu-batı ekseninde, projeyle çakışacak en az 5 otoyolu, karayolu ve demiryolunun deplase edilmesi (başka noktaya taşınması) planlanıyor.


Kanal üzerine en az 8, en çok 11 köprü inşa edilmesi planlanıyor. Toplamda 10 milyar dolara mal olacak proje, parça parça ihale edilecek. Kanal İstanbul, alttan kesik 'V' harfi biçiminde inşa edilecek. Alt bölümün genişliği 100 metreye, V harfinin iki ucu arasındaki mesafe 520 metreye kadar ulaşabilecek. Kanalın derinliği 20 metre olacak.


Güzergah yakında açıklanacak


Kanal İstanbul Projesi, güzergahının açıklanacağı tarihten itibaren gayrimenkul piyasasına büyük hareketlilik getirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Çılgın Proje' olarak tanımladığı Kanal İstanbul'un güzergahı açıklanmadı fakat projenin yer alacağı tahmin edilen yerlerde arazi fiyatları tavan yaptı. Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy'ün 3 alternatif bölge olarak öne çıktığı projede, bu rotanın seçilmesinin en önemli nedeni, kanal aksında yer alan arazlerin yüzde 80'e yakınının hazineye ait olması.


Projenin yerinin şu an tam olarak belli olmadığım belirten yetkililer, "En kısa yol, en uygun yer neresidir araştırıyoruz. İstanbul Boğazı'na alternatif olacak güzergahı belirleme gayretindeyiz. 1-1,5 ay içinde güzergahı netleştireceğiz" dedi.


'Rotada orman arazisi yok'


Daha önce Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice olarak tespit edilen proje arazisinden, Karacaköy, Evcik Baraj ı'ndan Karadeniz'e bağlanan bölümde istimlak edilecek arazilerin çokluğu nedeniyle vazgeçildi. Proje, planlamalara göre Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçerek Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlayacak. Bu projeyle kirlenen Küçükçekmece Gölü kanala katılacak. Sazlıdere Barajı ise devre dışı kalacak.


Yol üzerinde hiç orman arazisi bulunmaması da güzergahın bir diğer avantajı olarak gösteriliyor.


Rus, Çinli ve İtalyanlar ilgileniyor


Kanal İstanbul ile yerli ve yabancı birçok şirketin yakından ilgilendiği öğrenildi. Panama Kanalı'nı yapan MWH Global ve Çinli birçok şirketin ihaleye ilgi duyduğu ifade edilirken, TAVın ortağı CCC ile süreci yakından takip ettiği vurgulandı. Rus ve İtalyan firmalar ile de bazı ön görüşmelerin yapıldığı, hatta İstanbul'daki deniz trafiğine çözüm için büyük bir Rus firmasının kanalın inşasını üstlenebileceğini ilettiği öğrenildi.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Çılgın Proje' olarak adlandırdığı Kanal İstanbul büyük ses getirmişti. Kanal İstanbul ile iki yarımada ve bir ada oluşacak. Kanalın inşası sırasında, milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacak. Kazı malzemesi büyük bir liman ve havalimanı yapımında, sönmüş maden ocaklarında ve kanalın kapatılma noktasında kullanılacak. Proje ile boğaz trafiğinin de son bulması hedefleniyor. Kanal İstanbul'dan günde 150-160 geminin geçmesi hedefleniyor.


Dünya


Geri Dön