14 / 11 / 2024

Kanal İstanbul toplantısına İBB de davet edildi!

Kanal İstanbul toplantısına İBB de davet edildi!

Çılgın proje Kanal İstanbul'un Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son haline vermek için 28 Kasım tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek. Yapılacak toplantıya İBB de davet edildi.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna çılgın proje olarak müjdelediği  ve çalışmalarına 2011'de başlanan Kanal İstanbul projesinin çevreye etkilerine ilişkin İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı (İDK) Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 28 Kasım tarihinde yapılacak. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, Kanal İstanbul'un Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna son haline vermek için yapılacak İDK toplantısına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili kurumların yetkilileri ile beraber İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de davet edildi. Kurum temsilcilerinin görüş ve önerilerini sunacağı İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısına İBB adına İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün katılacak.

PROJE BAKANLIK TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından projelendirilen çılgın proje Kanal İstanbul'un ÇED süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Kanal İstanbul'un etrafında kurulacak yeni şehri planlamak amacıyla 2018'de İBB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında protokol imzalandı. Protokole göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ'nin kanal güzergahındaki arazileri de TOKİ'ye devredilecek. TOKİ'ye devredilen tüm alanlardan elde edilen gelir de kanal İstanbul'un finansmanında kullanılacak.

KANAL İSTANBUL ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

İBB'de Ekrem İmamoğlu'nun başkan olmasından sonra 20'ye yakın çalışma grubu kuruldu. Çalışma gruplarından biri de çılgın proje üzerinde çalışıyor. Başkan İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde yerli ve yabancı basın mensupları ile yaptığı buluşmada Kanal İstanbul ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kanal İstanbul için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan çalışma grubunu anlatan İmamoğlu “Kanal İstanbul nedir, ne ifade ederi açık ve net toplumla paylaşacak ve bu konuda hukuki mücadeleyi sonuna kadar verecek bir İstanbul Belediyesi var. İGA'ya gittim yeni İstanbul Havalimanı ile ilgili brifing aldım.

Örneğin orada 750 milyon metrekarelik toprak harekatı ile inşaat yapılmış. Boşluk olarak Süveyş Kanalı kadar olduğunu söylediler. Bunu bir kenara koyduk. Peki Kanal İstanbul'da 2 milyar metreküpe yakın toprak hareketi tahmin ediliyor. Bunu nereye koyacağız? Ne düşünülüyor mesela, halk ne biliyor Kanal İstanbul ile ilgili? Hepsini açık ve net anlatacağız. Öyle yok sırtını dönmek. Sırtını dönemez İstanbul yönetimi. Beni 16 milyon insan, bütün bu mevzulara sahip çıksın, gerekiyorsa hesap sorsun, hakkını arasın diye seçti” diye konuştu.

7 YILDA TAMAMLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan son ÇED raporuna göre Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan Kanal İstanbul projesinin maliyeti 75 milyar lira şeklinde hesaplandı. Kanalın yapımı ile beraber Küçükçekmece Gölü'nü Marmara Denizi'nden ayıran köprü durumundaki kara parçası da yaklaşık bir kilometre açılacak. Daha önce Marmara Denizi'ne inşa edilmesi planlanan 3 yapay takım adadan ve Sazlıdere Yat Limanı'ndan da vazgeçildi. 7 senede tamamlanması planlanan kanal için 4 sene boyunca kazı yapılacak ve 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp de hafriyat çıkacak.

 

Kanal İstanbul'un ÇED raporuna son şekli verilecek!


Geri Dön