Kanal İstanbul ve diğer çılgın projeler seçim kazandırdı!
AK Parti, seçmeni 'çılgın projelerle' etkiledi. Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği Kanal İstanbul'un ardından, Ankara ve İzmir projeleri AK Parti'nin uzun soluklu vizyonunu ortaya koyarken, halk "Bu parti Türkiye'nin 20 yılını garantiliyor" düşüncesiyl
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği ve Çılgın Proje olarak adlandırılan Kanal İstanbul Projesi'nin seçim sonuçlarına olumlu etkisi oldu. Erdoğan, müjdesini verdiği bu proje ile seçim öncesi ortaya çıkan yüzde 51'lik oy oranını da hemen hemen muhafaza etti. Başbakan'ın açtığı ilk kart olan bu proje, iktidar lehine gelişen bir zemin oluşturdu. Ak Parti'nin 2023 vizyonu ve Çılgın Proje olarak adlandırdığı Kanal İstanbul, uzun süreli projeler olması sebebiyle de seçmenin dikkatini çekti. Vatandaş, 'Ak Parti Türkiye'nin 20 yılını garantiliyor' düşüncesiyle hareket etti. Partinin vizyonunu 'ufku geniş' gören seçmenler de tercihlerini değiştirdiler. Halk cazip projelerle ilgili heyecan taşırken, özellikle muhalefet partisinin bu noktada yetersiz ve soyut projelere kanalize olması kararsız seçmeni de AK Parti'ye yakınlaştırdı.
'GÜVENİLİR SİYASET' DOPİNG YAPTI
Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'un ardından Ankara için açıkladığı projeler de, AK Parti'nin yükselişini hızlandırdı. Erdoğan, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde Radar Tasarım ve Üretim Merkezi kurulacağını, TAI tesisleri içinde de Uzay ve Uydu Merkezinin faaliyete geçeceğini belirterek, 'Ankara böylece savunma sanayisinde uydu ve uzay merkezi konumuna yükselecek' dedi. Bunun yanında Başkent için açıkladığı onlarca proje, bazı kimselerin 'bir tek deniz sözü vermedi' gibi eleştirilerine neden olsa da, bu projelerle, uzun süreli yatırım ve 'güvenilir siyaset' modeli çizen iktidar partisi, bu seçimden de zorlanmadan çıktı.
EKONOMİ İSTİKRARLI BÜYÜYOR
2007 seçimlerinde, krizden çıkmış Türkiye, ekonomik istikrarı korumak amacıyla oyunu kullanırken 2009 yılı yerel seçimlerinde Türkiye'nin ekonomik açıdan küçüldüğü bir süreç olmasına rağmen başarının da ardı arkası kesilmedi. 2011'de, Türkiye ekonomisi alışılmışın dışında ve daha istikrarlı bir büyüme safhasına geçti. Bu büyümeye aşırı ısınma denilse de, ekonomi önceki yıllara oranla çok daha hareket gösterdi. Üstelik finans piyasaları da seçim öncesine sakin bir şekilde girince, dalgalanmalara ve sürpriz beklentilere rağmen ana trend değişmedi; ve AK Parti üçüncü kez iktidara uzandı.
CHP'li seçmenler de 2023'ten etkilendi mi
AK Parti'nin 'çılgın projeleri' devam ederken, CHP ve MHP'nin beyannameleri ile soyut vaatleri seçmenin kararlarını etkiledi. Hatta, AK Parti'nin 2023 gibi uzun soluklu projelerindenden etiklenip de CHP'den vazgeçen seçmenin de sinyalleri önceden geldi. İktidar olan bir partinin ve liderinin vizyon sahibi ufku geniş bir imaj çizmesi ve günlük politikalardan uzak durması, vatandaş üzerinde ciddi anlamda etkili oldu. Uzun vadeli bu söylemlerle iktidar partisi olan AK Parti doğru strateji uygulayarak zafere gitti.
İzmir'de artık çift kale maç var
İzmir 2. Bölgeden AK Parti adayı olan Binali Yıldırım'ın da 'Yeni İzmir hayali' seçim sonuçlarını farklı bir boyuta taşıdı. 12 yıl içinde 165 bin kişilik istihdam sağlayacak 35 projeyi 35 milyar dolarlık yatırımla İzmir'e kazandıracaklarını açıklayan Yıldırım'ı, İzmirliler bu seçimde benimsedi. İzmirliler'in bu sürpriz kabulünü Yıldırım seçim sonrası şu sözlerle değerlendirdi: "Öyle görünüyor ki AK Parti 3. döneminde de ülke genelinde oylarını artırdı. Ülkemiz için hayırlısı olsun. İzmir'de tek kale top oynanıyordu, şimdi çift kale oldu.'
Yenişafak