Kanal İstanbul'a 2024 yatırım programında 10 bin TL ödenek ayrıldı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 sene önce duyurduğu 'çılgın proje' Kanal İstanbul'a 2024 yatırım programında 10 bin TL ödenek ayrıldığı belirlendi. İşte ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile açıklanan 2024 yılı yatırım programında, 2011'de kamuoyuna duyurulan ve senelerdir gündemden düşmeyerek tartışma konusu olan Kanal İstanbul projesine de yer verildi.
Bugüne dek ihalesi gerçekleştirilmeyen ve 'çılgın proje' olarak lanse edilen Kanal İstanbul, yatırım programında bağlantı yolu projesi olarak girdi yer aldı.
Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Kanal İstanbul bağlantı yolları etüt proje ve yapımına 2024 yatırım programında sadece sembolik şekilde 10 bin Türk Lirası olarak ödenek ayrıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ulaşım projesi şeklinde yatırım programı kapsamına dahil edilen “Kanal İstanbul bağlantı yolları etüt proje ve yapımı” 150 km bölünmüş yol olarak ifade edildi.
Başlama yılı 2013, bitişi 2027 olarak belirtilen projenin tutarı, toplam 19 milyar 50 milyon 455 bin 745 Türk Lirası şeklinde belirtildi.
Projeye, 2023 yılı sonu itibariyle toplam 21 milyon 668 bin 727 Türk Lirası harcama yapıldığı belirtildi. 2024 yılı için ayrılan ödenek ise 10 bin TL de kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında “çılgın proje” şeklinde kamuoyuna duyurduğu Kanal İstanbul projesinin bugüne dek ihalesi bile yapılamadı fakat çevresindeki araziler imara açılmaya başladı ve yapılaşma start aldı.
İstanbul’un geleceğini tehdit etmesiyle gündeme gelen projeye karşı başlatılan hukuki süreçte de tıkanma yaşanıyor.
Kanal İstanbul projesine karşı İstanbul’da yaşayanlar başta olacak şekilde ülkenin dört bir tarafından vatandaşlar, İBB, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler tarafından 2020'de verilen “ÇED olumlu” kararının iptali talebiyle 20 ayrı dava açıldı.
Kanal İstanbul’un imar planlarının iptali için de TMMOB’a bağlı odalar ve WWF tarafından açılan 10’dan fazla dava yer alıyor.
Geçtiğimiz günlerde de Kanal İstanbul projesine verilen ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için 4 sene açılan onlarca davada Danıştay'ın bir defa daha keşif ve bilir kişi incelemesi gideri olarak yüksek miktarlarda para yatırılmasını talep ettiği belirtildi. "Üstelik iki yıl önce yapılan bilirkişi keşfinde bu projenin çevresel, tarihi, kültürel, kentsel ve ekonomik açıdan sakıncaları ortaya konulmasına rağmen" ifadelerinin kullanıldığı ve 200 bin TL bilirkişi ücreti istendiğine dikkat çekildi.
İstanbul'un yıllık konut ihtiyacı 123 bin!
1954'te inşaat malzemesi kıtlığı: İnşaat demiri 74 kuruştan satılmış!
Akaryakıta bu gece yeni zam geliyor! Sürücüler dikkat: Tabelalar değişecek!