28 / 04 / 2024

İstanbul'un yıllık konut ihtiyacı 123 bin!

İstanbul'un yıllık konut ihtiyacı 123 bin!

İstanbul'un 2023 yılında 16 milyon olan nüfusunun 2032 itibarıyla yüzde 5 artışla 16,7 milyona ulaşacağı ve artan nüfusun konut ihtiyacı doğuracağı kaydediliyor. Ayrıca İstanbul'un yıllık ortalama 123 bin; 10 yıllık dönemde de 1,23 milyon yeni konuta ihtiyacı var.



Mega kent İstanbul'un deprem ve kentsel dönüşüm kaynaklı ihtiyaç hariç tutulduğunda, yıllık ortalama 123 bin; 10 yıllık dönemde de 1,23 milyon yeni konut ihtiyacı var

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) için PwC Türkiye tarafından hazırlanan raporda yer alan bilgilere göre, 2023'ten 2032'ye kadarki 10 yıllık dönemde mega kent İstanbul'un toplam 1,23 milyon yeni konut ihtiyacı oluşacak.

Söz konusu ihtiyacın 1,084 milyon adedi yeni hane oluşumundan, 143 bin 400 adedi de diğer talep faktörlerinden kaynaklanacak.

Buna göre mega kent İstanbul'un yıllık ortalama kohut ihtiyacı da 123 bin  seviyelerinde oluşacak.

İstanbul un yıllık konut ihtiyacı 123 bin!

NÜFUS ARTIŞI KONUT İHTİYACI DA DOĞURACAK

Sözcü'de yer alan habere göre İstanbul konut piyasasını "ikametgah bazlı" ve "ikametgah bazı dışında" olmak üzere iki ayrı çalışma ile masaya yatırdıklarını kaydeden PwC Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, ortaya konan raporun demografik gelişmeler, göç hareketliliği, yeni nesil turizm faaliyetlerinin etkileri, başka bir kentte ikamet etmesine rağmen iş insanları, yabancılar ve öğrencilerin İstanbul’da bulundukları zaman gibi birçok kriteri göz önüne alan verilere dayandırıldığını belirtti.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada İstanbul'un 2023 yılında 16 milyon olan nüfusunun 2032 itibarıyla yüzde 5 artışla 16,7 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getiren Ersun Bayraktaroğlu, "Ortalama hane halkı büyüklüğü 3,18'den 2,74'e gerileyecek, buna paralel olarak hane sayısı yüzde 20 artış göstererek 4,98 milyondan 5,95 milyona çıkacak. Bu da ilave konut ihtiyacını beraberinde getirecek" diye konuştu.

'İSTANBUL 2032 İTİBARIYLA GÖÇ VERECEK'

Ayrıca Ersun Bayraktaroğlu'nun verdiği bilgilere göre, İstanbul'un giderek düşen oranda olsa da göç almayı sürdürmesi ancak 2032 itibarıyla net göç veren bir şehir haline gelmesi öngörülüyor.

Merakla beklenen toplantıda verilen bilgilere göre İstanbul'da mevcut durumda 6 milyon civarı konut bulunurken, satılmayı bekleyen konut stoku hakkında da sağlıklı bir tahmin yapılamıyor.

Söz konusu raporun ortaya koyduğu sonuçları İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de paylaşacaklarını dile getiren KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, sonrasında yapılması gerekenin de konut ihtiyacının ilçe belediyeleri bazında ortaya konulması ve buna bağlı bir konut üretimi ve ruhsat stratejisi oluşturulması olduğunu söyledi.

Ramadan Kumova, mega kent İstanbul'un normal yıllık 123 bin adet yeni konut ihtiyacının gelir grupları bazında dağılımı ve söz konusu ihtiyacın ne kadarının özel sektör ne kadarının kamu vasıtasıyla karşılanabileceği ile ilgili sorular üzerine, söz konusu bu detayların başka bir çalışmada ele alınacağını kaydetti.

Ramadan Kumova ayrıca deprem ve kentsel dönüşüme ilişkin bir başka rapor üzerinde de çalıştıklarını ve her iki raporun ortaya koyacağı ihtiyaçlar üzerinden bir strateji oluşturulması gerektiğini de belirtti.

Konuta erişim zorlaştı: Beyaz yakadan, mavi yakaya herkes toprak alıyor! Bunlara aman dikkat edin!

Sapphire AVM, değerine değer katıyor: 6 ayda 1.2 milyar TL daha değerlendi!

Ankara'da bin 804 konutluk mega proje için düğmeye basıldı! AVM ve 945 ofis de var!


Geri Dön