Kanal İstanbul'u kim nasıl yapacak?
100 Günlük İcraat Programı Basın Buluşması'nda sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu....
İLBANK Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "100 Günlük İcraat Programı Basın Buluşması" programıyla Ankara'daki medya temsilcileriyle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 100 günlük eylem planı içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ilişkin 39 madde olduğunu anımsatan Kurum, bu maddelere ilişkin detayları hazırladığı sunumla anlattı.
Bakan Kurum, bu maddelerden ilkinin Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak, "Kanal İstanbul Projesi" olduğunu söyledi ve şöyle devam etti;
"Bu asrın projesi diyeceğimiz İstanbul'a ve ülkemize değer katacak çok önemli bir proje. 43 kilometre uzunluğundaki kanalın her iki tarafında yatay mimarinin hakim olduğu, 4 katı geçmeyen, içinde fuar, üniversite alanlarının ve üniversite alanlarının içinde her türlü eğitimin, araştırmanın, Ar-Ge çalışmasının yapılabileceği mekanlar, sosyal donatı anlamında, çocuklarımızın, gençlerimizin yaşlılarımızın vakit geçireceği, zaman harcayacağı aklınıza gelen ne varsa bunların da içinde barındırıldığı inşallah modern iki şehir kurma arzusundayız.
Bu, şehirde yeni bir nüfus değil, daha çok İstanbul'un içindeki hasarlı diyebileceğimiz veya yıkılması gereken binaların rezervi noktasında kullanılacak konutlar olacak. Bu kapsamda ilk 100 gün içerisinde 1/100 bin ölçekli planlarımızı hızlı bir şekilde hazırlayacağız ve alt ölçekleri 1/25 bin, 5 bin, bin ölçekli planları da yine süreç içerisinde hızlı bir şekilde hayata geçirmeye çalışacağız."
Bakan Kurum, Bakanlık olarak, ihaleyi yapacak olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bir protokol yaptıklarını söyledi. Kurum, "Bu protokol çerçevesinde biz bu arazi üretimini yapacağız, Ulaştırma Bakanlığımız da inşallah çok yakın zamanda buranın ihalesine çıkıyor olacak." dedi.
Kanal İstanbul'un çinde yat limanları, marinalar, yeşil alanlar olacağını belirten Kurum, "Örnek şehircilik diyeceğimiz bir şehircilik anlayışıyla İstanbul'a ve ülkemize değer katacak bu projeyi hayata geçirmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.
"Kanal İstanbul'u hiçbir kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştiriyor olacağız"
Medya temsilcilerinden gelen soruları da yanıtlayan Kurum, döviz ve faizlerdeki artışın Kanal İstanbul Projesi'nde herhangi bir olumsuzluk oluşturup, oluşturmadığı ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:
"Kanal İstanbul'la ilgili bugünkü dövizin artışı ve faizin hareketliliği muhakkak tüm ülkedeki yatırımı o manada etkiler. 'Etkilemiyor' demek doğru değil ancak Kanal İstanbul çok önemli bir proje, herkesin, sadece yerli yatırımcının değil, yurt dışındaki yatırımcının da önemsediği bir proje. Bu manada başarılı olacağını düşünüyorum. Buraya faiz desteği noktasında zaten bir kamu kaynağını kullanmak gibi bir hedefimiz yok. Cumhurbaşkanımızın da bu noktada talimatları var, hiçbir kamu kaynağı kullanmadan bu projeyi gerçekleştiriyor olacağız. Yurt dışındaki yatırımcılarımız o manada bu projeye ilgililer, yerli yatırımcılarımızdan da ilgili olanlar var. Netice de bu proje bugünden yarına bitecek bir proje değil, bir süreci olacak, Ulaştırma Bakanlığımız bu ihaleyi yapacak. Ben hiçbir problemle karşılaşmayacağız diye düşünüyorum."