02 / 05 / 2024

Kanal İstanbul'un detayları ortaya çıktı!

Kanal İstanbul'un detayları ortaya çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum çılgın projeyle ilgili olarak "Kanal İstanbul, 26 bin hektar alanı kapsamakta. Planlanan nüfus sadece 500 bin kişidir." dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mekansal strateji planlara ilişkin bir soru üzerine, bu planın ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte hazırlanması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Kurum, söz konusu planın usul ve esaslarının belirlenip Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde yerini aldığını söyleyerek, "İnşallah çok kısa sürede de mekansal planımızı hazırlayacağız." diye konuştu.

Kanal İstanbul un detayları ortaya çıktı!

Planlı Alanlar Yönetmeliğinde emsal hakların yüzde 30'la sınırlandırıldığını söyleyen Kurum, "Katlarda yapılacak mescitler bodrum kata ortak alan olması kaydıyla 150 metrekare, ticari binalarda da 300 metrekareyi geçmeyecek şekilde bodrum katta yapılabilmektedir, bu yönetmelik değişikliğiyle." diye konuştu.

Murat Kurum, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yapıların denetimi için görevlendirilecek yapı denetim kuruluşlarının elektronik ortamda belirlenmesi esasına geçileceğini belirterek, "Her türlü istismardan ve baskıdan uzak daha objektif bir yapı denetim sisteminin oluşturulması planlanmıştır." dedi.

"Kanal İstanbul, 26 bin hektar alanı kapsamakta"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili  "2 milyon nüfuslu 2 uydu kent yapıyorsunuz" iddialarına yönelik soru üzerine şöyle konuştu:

"Kanal İstanbul, 26 bin hektar alanı kapsamakta. Planlanan nüfus sadece 500 bin kişidir. Yatay mimarinin uygulandığı bir proje olacaktır. Maksimum 4-5 katlı yapılara izin verilecektir. Bu binaların büyük bir kısmı da bölgedeki, yakın ilçelerdeki dönüşümde rezerv konut olarak kullanılacaktır. Oradaki anlayış ve mimari kültür de inşallah bizim değerlerimizi yansıtacaktır."

İstanbul Boğazı'ndan yılda yaklaşık 40 ile 50 bin arasında gemi geçtiğini söyleyen Kurum, "En son Foça'da da yaşanan olayda gördük ki denizde yaşanan bir kirliliği gidermek için sadece Foça'da 25 milyon lira bedel harcadık, bir ay çalıştık. İnanın çok kolay olmuyor bunları temizlemek." dedi.

Bir tankerin de Boğaz'daki bir yalıya çarptığını söyleyen Kurum, "Dolayısıyla bu trafiğin artık buradan geçmemesi adına Kanal İstanbul Projesi önemli. Burada bizim amacımız yeni bir şehir, rezerv alan yaratmak değil." değerlendirmesini yaptı.

 

Kanal İstanbul'da yatay mimari esas alınacak!


Geri Dön