22 / 11 / 2024
fuzul

Kanal İstanbul'un Trakya harekat alanına etkisi TBMM gündeminde!

Kanal İstanbul'un Trakya harekat alanına etkisi TBMM gündeminde!

Kanal İstanbul Projesi'nin Trakya harekat alanına etkisine ve olası saldırılara karşı alınacak önlemler meclis gündemine taşındı. CHP'li Çelebi, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...




CHP  İzmir  Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Kanal İstanbul Projesi'nin Trakya harekat alanına etkisine ve olası saldırılara karşı alınacak önlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Çelebi, sorusunun Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar tarafından yanıtlandırılmasını istedi.  

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin soruları: 
1- Trakya harekât alanı, mevcut büyüklüğü itibariyle Eskişehir Muharebelerinde olduğu gibi, arazi bırakarak geri çekilmeye müsait bir yapıya sahip değildir. Bu bağlamda Kanal İstanbul, Trakya harekât alanının derinliğini yaklaşık 30 km kadar daha kısaltır, 200 km. derinlik 170 km civarına iner. Bu durumun yaratacağı olumlu/olumsuz etkilere ve alınacak tedbirlere dair kamuoyunu bilgilendirecek misiniz?

2- Mevcut durumda her iki yönde (Anadolu-Trakya) kaydırılacak kuvvetler ve lojistik araçlar, İstanbul Boğazı üzerindeki köprü ve tünelleri kullanırken, Kanal İstanbul ile bu kez, kanal üzerindeki 7 adet köprüden geçmek durumunda da kalacaktır. Bu durum, kuvvet kaydırmaların ve lojistik için kullanılan araçların geçiş riskini iki katına çıkaracaktır. Kanal üzerindeki köprülerin tahrip olması halinde ise harekât sadece deniz ve hava ulaşımına kalacaktır. Bu konuda bir harp oyunu çalışması yapıp Yüce Meclisi bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?

3- Kanal İstanbul ile kanalın 15-20 km. kadar batısına uzanacak şekilde yeni bir yerleşimin oluşması kaçınılmazdır. Bölgede oluşacak yeni yerleşim merkezleri birliklerin arazide tertiplenme ve intikalini kısıtlayacaktır. Askeri birliklerin meskûn mahallerin dışına çıkarılma zorunluluğu, birliklerin Trakya harekât alanında yığılmasına neden olacaktır. Bu yığılmanın olumsuz etkileri konusunda çalışma yapılmış mıdır?

4- Kanal İstanbul projesinin gerçekleşmesiyle birlikte, batıya doğru olan meskûn mahal (yerleşim yeri) yoğunluğu her geçen gün artacaktır. Bu artış, İstanbul'un savunmasının Trakya'nın savunması anlamına gelmesine neden olacaktır. İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının savunması planlamasına Kanal İstanbul'un savunması planlaması da dahil edilecek midir?

5- Kanal İstanbul'un yaratabileceği olumsuz etkenler nedeniyle kaldırılıp yer değiştirmesi düşünülen birlikler var mıdır? Maliyet hesabı yapılmış mıdır?

6- Muhtemel askeri harekatla birlikte batıdan doğuya doğru çok yoğun bir göç dalgası olacaktır. Bu durum hem askerî harekâtı hem lojistik faaliyetleri hem de doğudan kuvvet takviyesini çok büyük oranda imkânsız hale getirecektir. Yığılmanın Çerkezköy ve hatta Çorlu'dan itibaren başlaması kuvvetle muhtemeldir. Bu konuda hangi tedbirler alınacaktır?

7- Muhtemel bir askeri harekatta düşman hava ve deniz kuvvetlerinin ve terör örgütlerinin birinci öncelikli hedefleri İstanbul Boğazı üzerindeki köprüler, deniz tabanından geçen ulaştırma hattına ilave olarak Kanal İstanbul üzerindeki köprü ve yollar olacaktır. Olası füze tehditlerine karşı bölge S400 sistemleri ile korunacak mıdır?

 


Geri Dön