27 / 12 / 2024

Kandıra'daki 2B araziler ne olacak?

Kandıra'daki 2B araziler ne olacak?

2/B arazilerinin köylüye verilmesi noktasında yaşanan sıkıntılara değinen Kandıra’ya bağlı Seyitaliler Mahallesi Muhtarı Ahmet Balık “Arazilerin ortalama 3/10 bin TL dönüme bedel isteneceği belirtiliyor. Bu bedeli köylü ödeyemez." dedi.



2/B arazilerinin köylüye verilmesi noktasında yaşanan sıkıntılara değinen Kandıra’ya bağlı Seyitaliler Mahallesi Muhtarı Ahmet Balık “Arazilerin ortalama 3/10 bin TL dönüme bedel isteneceği belirtiliyor. Bu bedeli köylü ödeyemez." dedi.


Orman vasfını kaybetmiş arazilerin ağırlıklı bir kısmı Kandıra İlçesi’nde bulunuyor. 2B'nin satışına imkân veren yasa düzenlemesi 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2009 yılının başlarında onaylandı. Tapu kanununda yapılan değişikliklerle, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybeden ve tekrar orman haline getirilemeyeceği bilimsel açıdan onaylanan arazilerin kadastro çalışmaları yapılabilecek.


DEVLETTE KALACAK


Düzenlemeye göre, çarpık kentleşme bulunan 2B arazileri, bina sahiplerine değil, kentsel dönüşüm için Toplu Konut İdaresi'ne devredilecek. 1982 yılından önce arazinin ev, işyeri veya tarım arazisi olarak kullanıldığı ispatlanamazsa bu yerler devlete kalacak.


TESCİL EDİLECEK


Orman kadastro komisyonları tarafından hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler, kullanım durumları dikkate alınarak, varsa üzerinde ihdas edilen yeni yerlerin kime ait olduğu, kimler tarafından, ne zamandan beri kullanıldığı kadastro tutanağında gösterilerek, belirtilen askı ilanı hariç, diğer ilanlar olmadan öncelikle kadastrosu yapılarak hazine adına tescil edilecek.


BİR MİLLETİZ


2/B arazilerin durumu hakkında basın açıklaması yapan Seyitaliler Mahallesi Muhtarı Ahmet Balık “Köylü milletin efendisidir sözü o kadar çok çiğnendi ki kapıcı efendi bile milletin zihninde daha vakarlı bir yerde durmaktadır. Vur abalıya misali devletini ve milletini seven, ön koşul, son koşul öne sürmeyen, devleti için feda kelimesi bile az gelen köylüler savaşta sırtı sıvazlanan barışta ise efendi olan bir millet....! Biz kurtuluş savaşında son evladını da askere şehit için gönderen, tarladaki öküz arabası ile mermi taşıyan, nine hatunları ile cephe yolunda şehit olan bir milletiz” dedi


İÇİMİZİ ACITMAKTADIR


Darbeye karşı sözlü değil emeği, alınteri olan ekin tarlasını hainlerin kullandığı uçaklar kalkmasın diye yakan, o sene mahsulü yansa da devletin karşılığını verelim sözünü kendine hakaret kabul eden bir milletiz. Tankın önüne yatanız ama şezlongda yatan kadar değer görmediğimizi de düşünmekteyiz. Dedelerimizin geçmişte geçinmek için, ülke ekonomisine katkı için açtığı 2/B arazilerini şimdi canımızı verdiğimiz ve vereceğimiz devletimizin bize tekrar buraları para ile satması ya da ismi ne olursa olsun buna tenezzül edilmesi içimizi acıtmaktadır. Zaten kıtkanat geçinen köylü milleti daha da ekonomik kuşatma ile karşı karşıya bırakılmaktadır” açıklamasında bulundu.


VAZGEÇMESİ GEREKMEKTEDİR


Devletini seven, varlığı varlığımdır diyen bir muhtar olarak, köylüye hizmet sevdalısı bir muhtar olarak bu durum içimi yakmaktadır diyen Balık “Devleti yönetenlerin bu noktada duyarsız değil sadece bilgi yönünden noksanı olduğunu düşünmekteyim. Devletimizin değil, devleti yöneten iradenin bu noktada bu hatadan dönmesini beklemekteyiz. Devlet millet için var ise, devlet kendisini var eden vefalı unsur olan köylüsünün 2/B arazilerini rantçıları gördüğü gibi görmekten, ormanı yakıp villa yapan hainler ile bir görmekten vazgeçmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.


ARAZİLER ELLERİNDEN GİDECEK


Devleti idare edenlerin tavrı devletin tavrıdır bu yüzden devletin yüzü, yüzsüz, dışlayıcı değil, sıcak ve samimi, kucaklayıcı olmalıdır diyen Muhtar Balık “Henüz 2/B arazilerinin dönüm bedeli belli değildir. Ancak söylenen 3/10 bin TL arasında olacağı yönündedir. Bu arazilerin gerçek değerini köylüler sağlamıştır. Bu arazilerin bugün para ediyorsa bu köylülerin sayesindedir. Köylüden ödenmesi istenecek olan miktarı ödeyemeyecek. Bu bedeli ödemek için kredi çekecek. Bunu da ödeyemeyecek sonrasında arazisi elinden gidecek. Peşine göç olayı yaşanacak. Kentin en fazla göç veren ilçesi Kandıra’dır. Köylümüzün geçimi sadece tarımdandır. Yeterli destek verilmemektedir. Elinden arazisi de gidince ne yapacak. Köylerde kabirler artık kepçe ile açılır oldu. Genç nüfus ilçede kalmıyor” şeklinde konuştu.  


YOLLAR BERBAT


Öte yandan köyün diğer köylerle olan bağlantısını sağlayacak olan yolların son 6 yıldır yapılmadığına dikkati çeken Seyitaliler Mahallesi Muhtarı Ahmet Balık “Kimöi aradıysak bugün yarın derken 6 sene geçti. İhaleye verilen yola sadece mıcır malzemesi döküldü. Asfalt atılacaktı halen daha atılmadı. Köylüler mağdur bırakılmıştır. Başka ilçelerin köy yolları muhteşem olurken bizim yolların hali berbattır. Yollar çamurdan geçilmiyor. Buraya hemen müdahale edilmesi gerekiyor” dedi.


Kocaeli Gazetesi


Geri Dön