23 / 12 / 2024

Kangal Rüzgar Enerji Santrali üretime başladı!

Kangal Rüzgar Enerji Santrali üretime başladı!

Kangal Rüzgar Enerji Santrali ’nde 22 türbinden oluşan 44 MW ’lik ilk faz üretime geçti. Vestas marka türbinlerin kullanıldığı yatırımın kredisi İş Bankası tarafından sağlandı




Ecetur tarafından Sivas’ta Kangal ve Gürün yolu üzerinde geliştirilen 128 MW’lik Kangal Rüzgar Enerji Santrali’nin resmi açılışı yapıldı. Açılış törenine kurdeleyi kesenler arasında kendisi de Gürünlü olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile eşi Sıvaslı olan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da yer aldı. 


Toplam 128 MW olarak planlanan ve yaklaşık 180 milyon euroluk yatırım öngörülen Kangal RES’in 22 türbinden oluşan 44 MW’lik ilk fazı devreye alınırken, 44 MW’lik ikinci fazın 2015 yılında devreye alınması hedefl eniyor. 


Türbin Vestas’tan, kredi İş’ten 


Kangal RES’in ilk fazında kullanılan 22 türbini Danimarka menşeli Vestas şirketi tedarik etti. Yatırımın yüzde 25-30’luk dilimi özkaynaklardan karşılanırken, kalan kısmın finansmanı ise Alman Landesbank’tan sağlanan kaynakla Türkiye İş Bankası tarafından yapılandırıldı. 


Kangal RES, santral yakınlarındaki Kangal Termik Santrali’ne kadar inşa edilen yaklaşık 7 kilometrelik iletim hattıyla şebekeye bağlandı. Yapılan hesaplamalara göre, Kangal RES’in devreye alınan ilk fazı ile 40 bin hane ve yaklaşık 150 milyonluk bir nüfusun elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Böylece yılda 55 bin tonluk karbondioksit salımının önüne geçilecek. 


Taşbaşı’ndan teşekkür 


Ecetur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşbaşı da, Kangal RES’in devreye girmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Taşbaşı, yatırımın hayata geçirilmesinde görev alan tüm çalışanlara, destek sağlayan siyasetçi ve bürokratlarla kredi sağlayan İş Bankası’na da teşekkür etti.


Bakan’dan yerli kaynak vurgusu 


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kangal RES’in açılışında yaptığı konuşmada, her yıl 120 milyon ton petrole eş değer enerjiye ihtiyaç duyan Türkiye’nin, bunu büyük oranda ithalatla karşıladığını hatırlattı. Yılmaz “Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik çalışmalar başlattık. Türkiye’yi bir enerji ağının kesişme noktası yapıyoruz” dedi.


“En çok üzüldüğümüz şey lisans iptali”


EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Kangal RES’in açılışında yaptığı konuşmada, santralin sahibi Ecetur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşbaşı’nı kutladı. Aldığı lisans kapsamındaki yatırımlarını gerçekleştiren girişimcilere teşekkür eden Yılmaz konuşmasında, yatırım yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin lisanslarını iptal etmek zorunda kaldıklarını hatırlattı. “En çok üzüldüğümüz şey vermiş olduğumuz lisansları iptal etmek zorunda kalmaktır” diyen Yılmaz, bu iptallerin hiçbir ayrım gözetilmeden yapıldığını vurguladı. Jet yakıtı iddiasına tepki Mustafa Yılmaz, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsrail’e jet yakıtı ihraç ettiği iddialarına da sert tepki gösterdi. Türkiye’deki havalimanlarına yolcu getirip götüren İsrail uçaklarına sağlanan yakıtın ihracat sayılamayacağını vurgulayan Yılmaz, bazı yayın organlarını, bu gerçeği bildikleri halde art niyetli haberler yapmakla suçladı.


Vestas: En hızlı yatırım


Vestas Türkiye Genel Müdürü Olcayto Yiğit, Kangal RES’in birinci fazının çok hızlı bir şekilde tamamlandığını vurguladı. Arazinin ve iklim şartlarının uygunluğunun yanı sıra, tecrübeli kurulum ekibinin çabalarıyla 22 türbinin 4.5 ay gibi bir sürede kurulup devreye alındığını kaydeden Yiğit, bunun kendileri için rekor bir süre olduğunu kaydetti.


Dünya




Geri Dön