27 / 04 / 2024

Kanserli binalarda yaşıyoruz!

 Kanserli binalarda yaşıyoruz!

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, birçok kamu kurumunda radyasyon yayan ithal granitlerin kullanıldığını belirtti




Yaydığı yüksek radyasyondan dolayı yurtdışında iç mekanda bile kullanılmayan ithal granit red balmoral, Türkiye'de hastanelerde dahil tüm kamu kurumlarında kullanılıyor. 


Türkiye Atom Enerji Kurumu daha önce mermer varken kullanılmamalı önerisini yaptığı ve sigaradan daha zararlı olduğunu bilinen ithal granitler sektörde de gündeme gelmeye devam ediyor. 


Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, uzun yıllardır yeni yapılan kamu kuruluşlarında yerli granit kullanılması için mücadele yürüttüğünü ifade ederken en önemli dayanaklarından birini de Türk mermerinin sağlık için en uygun ürünlerden biri olmasının oluşturduğuna işaret etti.



Yüzde 15 Akciğer kanserine neden oluyor


Şu anda neden hastane, adliye gibi kamu kurumlarında dünyanın radyasyon yayılımı açısından en zararlı doğaltaşı olan red balmoral kullanılıyor? 


Bu taş, nerede kullanılıyorsa çok zararlı. Taştaki radyasyon oranı, 'bekerel' adı verilen ölçü birimiyle belirleniyor. Taşın çıkardığı radon gazı uçmayıp bir yerde birikiyor ve alfa partikülleri yani radyasyon yayılıyor. Bu radyasyon dünyadaki akciğer kanserlerinin yüzde 15 oranında sebebi. Sigaradan sonra ikinci sırada geliyor. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu konudan haberdar olduğu anda red balmoral taşının ithalatını yasaklayacaktır. Bundan ümitliyiz.


Normal sınır 300, Red Balmoral 1550


Normalde taştaki radyasyon oranının 30 bekerel'i geçmemesi gerektiğini de kaydeden Erdinç, sözlerine şu şekilde devam etti:


Türkiye'deki ithalat sınırı ise 300 bekerel dolaylarında. Ondan sonrası zararlı. Maalesef red balmoral ise 1555 bekerel radyasyon yayıyor. Yılda ne kadar ithalat yapıldığı açıklanmıyor, ancak çok ucuz olduğu için biz sektörün yerli temsilcileri olarak bu rakamın yüksek olduğunu tahmin ediyoruz.


Erdinç, dünya granit üretiminde lider olan Çin'in bile iç mekanlarda Türk granitlerini tercih ettiğine de dikkat çekerek, tamamen yerli girdiyle faaliyet gösteren madencilik ve doğaltaş sektörünün desteklenmesi kadar halk sağlığına öncelik verilmesi için de yerli doğaltaş kullanılması gerektiğini bir kez daha vurguladı.


İnşaat Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Ayhan Emekli ise konu ile ilgili şunları söyledi:


Biz de sözünü ettiğiniz granit de olmak üzere ithal gelen bu tür ürünlerin radyasyon yayma değerleri olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ithal edilen granit ve granit türü doğadan elde edilen bütün ürünlerin mutlaka belli denetimlerden geçmesi lazım. Radyasyon limitleri dünya standartlarına uygun olarak belirlenmesi ve uymayan ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerekiyor. Özellikle insanların yoğun olarak bulunduğu hastane, okul, konut gibi alanlarda kullanılmaması için yaptırımlar getirilmeli" dedi. Radyasyon yayan inşaat malzemelerine yönelik yasal düzenleme eksikliğine de işaret eden Emekli, "Biz de bu konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapacağız.


Tıp çevresinin durumdan haberi yok


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Göker hastanelerde kullanılan ithal granit red balmoral hakkında şunları söyledi:


Radyasyon bilinen bütün kanserlerin sıklığını artırır. Granitle ilgili bir bilgi elimize ulaşmadığı için bir şey söyleyemem ama ekstra radyasyon her zaman için kanser riskini artırıyor. Meme kanserinden mesane kanserine kadar her türlü kanserin sebeplerinden biri de fazladan alınmış radyasyondur.


Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Özkök de kendilerinin hastalığın oluşumundan ziyade 'x ışınları' ile tedavisi boyutunda çalışma yürüttüklerini anlatarak, şimdiye kadar bu risk faktörü ile ilgili herhangi bir bilginin kendilerine ulaşmadığını kaydetti.


TAEK: Ücret karşılığı bakılıyor


Türkiye Atom Enerjisi Kurumu '444 TAEK Radyasyon Güvenliği Hattı'na yanıt veren yetkililer ise şüphe duyulan inşaat malzemelerinin belirli bir ücret karşılığında kurum tarafından inceletilebileceğini, bu uygulamanın yıllardır yapıldığını, ilk kez olmadığını belirtti. 


Yetkililer ayrıca aynı binada aynı ürünün homojen bir biçimde radyasyon yaymayacağına, ancak bütün inşaat malzemelerinin TAEK tarafından incelenen alanlardan biri olduğuna dikkat çekti.  


Milliyet



Geri Dön