27 / 04 / 2024

Kanuni Sultan Süleyman'ın Bozüyük'te yaptırdığı han ve köprünün restorasyonu sürüyor!

Kanuni Sultan Süleyman'ın Bozüyük'te yaptırdığı han ve köprünün restorasyonu sürüyor!

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferi sırasında Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük beldesine yaptırdığı, birkaç yıl önce defineciler tarafından talan edilen cami, han ve köprünün restore edilmesi için çalışma yürütülüyor.




Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel. AA muhabirine yaptığı açıklamada. Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı yaklaşık 500 yıllık cami ile hanın define avcıları tarafından birkaç yıl önce talan edildiğini, caminin girişinde yer alan tarihi kitabenin çalındığını söyledi. 

Kanuni'nin 1522'de Bozüyük'ten geçerek Rodos seferine çıktığını. 1525'te aynı güzergahtan istanbul'a döndüğünü anlatan Gencel, "Kanuni'nin 36 bin kişi ile burada konakladığı, cami ve han yapılmasını buyurduğu. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde bin 573. 

sayfasında bahsediyor. Kanuni, otağını caminin bulunduğu noktaya bir ok atımı mesafeye kurmuş" dedi. 

Göreve geldiğinde önceliklerinin Kanuni'nin mirası tarihi eseri yapıldığı dönemdeki ihtişamlı haline yeniden kavuşturmak olduğunu dile getiren Gencel, yapılan incelemede caminin bulunduğu arazinin tapusunun bir vatandaşa verildiğini öğrendiklerini kaydetti. 

Belediyeye ait vakıf arazilerinden biri ile Kanuni'nin yaptırdığı cami ve hanın bulunduğu araziyi takas edip tapusunu almayı planladıklarını belirten Gencel, "Mülkiyet sorunun çözmek yaklaşık 3 yılımızı aldı. Mülkiyet sahiplerine takas önerdik, kabul etmeyince satın alma yöntemiyle belediye mülkiyetine geçirdik. Böylelikle caminin restorasyonunun önündeki en büyük engel olan mülkiyet sorunu çözülmüş oldu" diye konuştu. 

Gencel, caminin yaklaşık 200 yıldır ibadete kapalı olduğuna işaret ederek, define avcılarının caminin minberi ile değişik noktalarına çukurlar açtıklarını söyledi. 



Belde




Geri Dön