04 / 05 / 2024

Kapadokya'da balonlar GPS'le takip ediliyor!

Kapadokya'da balonlar GPS'le takip ediliyor!

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi "2013 yılında 430 bin kişi balona bindi. Bu yıl ki rakamlara baktığımızda sene sonuna kadar 500 bin yolcu rakamına ulaşılacağına inanıyorum" dedi.



Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, dünyada ilk kez balonları havada GPS ile takip eden ülke olduklarını belirterek, "Şu anda bir balonun kalkmasından inişine kadar bütün uçuş güzergahı elektronik olarak kaydediliyor. Burada herhangi gibi bir ihlal var mı yok mu değerlendirilmesi yapılıyor" dedi.


Sıcak hava balonculuğu sektörünün temsilcileri ile değerlendirme toplantısı yapmak için Nevşehir'e gelen Ekşi, Vali Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret etti. 


Ziyaret sonunda gazetecilere açıklamada bulunan Ekşi, sıcak hava balonculuğunun özellikle bölge ve ülke turizmi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu, Sivil Havacılık olarak son 3 yıldır balon sektörü üzerinde önemle durduklarını ifade etti. 


Havacılıkta en önemli ilkelerden birinin uçuş güvenliği olduğunu dile getiren Ekşi, bu nedenle balon uçuşlarının güven içinde yapılması ve daha da gelişmesi için sektörde faaliyet gösteren turizmcilerle diyalog halinde olduklarını kaydetti.


Ekşi, turistlerin de güvenli uçuş konusunda hassas olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Kanunun bize verdiği görev de emniyetli uçuş yapılmasını temin edebilecek şekilde gerekli tedbirleri almak. Son iki senedir balon sektöründe faaliyet gösteren turizmcilerle güzel bir çalışmaya girdik. Sektörün içinden oluşturduğumuz komisyon bize çok yardımcı oldu. Sektörle ilgili analiz tutup bize sundular. Biz de onları mevzuata dönüştürdük. Daha sonra burada bir temsilcilik açtık. Bu temsilciliğimiz marifeti ile buradaki balon operasyonunu dünyada en güvenilir olacak şekilde iyi bir noktaya getirdik. Bugün toplantımızda da bu zamana kadar ne yaptık, sektörümüzün talebi nedir, ilave talepler var mı, bizim onlara söyleyeceklerimiz var mı, daha ileriye nasıl gidebilirizi konu alacacağız."


 


- Balonlar GPS'le takip ediliyor


 


Nevşehir bölgesinde balonlar belli yerlerde uçuş yaptıkları için balonların hem emniyet içinde uçabilmeleri hem de fazla operasyon yapabilmeleri için SLOT uygulamasını başlattıklarını ifade eden Ekşi, bu uygulamanın çok iyi sonuç verdiğini, aynı anda belirli sayıda balonun havada olabildiğini ama kapasiteyi artırmak için ikinci uçuşları da devreye soktuklarını belirtti.


Geliştirdikleri yazılım sistemiyle balonların uçuş güzergahlarını elektronik olarak kayıt altına aldıklarını dile getiren Ekşi, şunları kaydetti:


"İlk defa bir yazılım sistemi geliştirildi. Bu konuda bize Kapadokya Meslek Yüksekokulu çok katkı sağladı. Artık uçuşlar bu yazılım üzerinden meteoroloji koşulları alınarak veriliyor. Bir bölgedeki balonların oradan ayrılmalarının ardından diğer balonların kalkışına izin veriliyor. Hem uçuş emniyetini hem de kapasiteyi bu şekilde artırmış oluyoruz. Dünyada da ilk kez balonları havada GPS ile takip eden ülke biz olduk. Şu anda bir balonun kalkmasından inişine kadar bütün uçuş güzergahı elektronik olarak kaydediliyor. Burada herhangi gibi bir ihlal var mı yok mu onun değerlendirilmesi yapılıyor."


 


- Kapadokya'da yılda 300 gün uçuş yapılabiliyor


 


Dünyada sıcak hava balonculuğu yapılan bölgeler arasında Kapadokya'nın ilk sırada yer aldığını ifade eden Ekşi, senenin 300 günü uçuş yapılabilmesi nedeniyle Kapadokya'nın istisnai bir yer olduğunu kaydetti.


Ekşi, geçen sene yaşanan kaza sonrası balona binen turist sayısında ani düşüşler yaşandığını ama alınan tedbirlerle bu krizin çabuk atlatıldığını vurgulayarak, 2013 yılında 430 bin yolcunun balona bindiğini, bu yıl ise 500 bin yolcu rakamına ulaşılacağına inandıklarını söyledi.


Kazadan sonra uygulamaya koydukları SLOT, yani uçuşlara sınır konulması uygulamasından herkesin memnun olduğunu kaydeden Ekşi, "Geçen seneye göre bu sene daha fazla yolcu balondan istifade ediyor. Biliyorsunuz geçen sene bir kaza olmuştu o kazada 3 turist vefat etmişti. O dönemde birçok ülke sivil havacılığından bize 'buradaki balon operasyonları güvenli mi değil mi' diye sorular gelmişti. Turist sayısında da ani bir düşüş olmuştu. Şuna bakılması gerekiyor 100 balon yerine 110 balonu hava da tutup kaza mı olsun, yoksa daha emniyetli olarak 100 balonla mı sınırlandırayım. Şu anda sektörümüz bu uygulamanın en doğru olduğuna inanıyor" diye konuştu.


AA


Geri Dön