06 / 05 / 2024

Kapadokya'daki peribacalarından biri çöktü!

Kapadokya'daki peribacalarından biri çöktü!

Nevşehir'in peribacalarıyla ünlü Göreme beldesinde bir peribacasından kopan kaya parçaları 2 binada maddi hasara yol açtı. Nevşehir-Aydınlı Mahallesi çakmaklı Sokak"taki bir butik otelin yanında bulunan peribacası çöktü



Peribacasından kopan kaya parçalarının bir kısmı butik otelin deposunun üzerine düşerken, bazı parçaları da karşısında bulunan binanın duvarının çökmesine neden oldu.

Olayın meydana geldiği sokakta oturan Fatih Doğan, göçük sırasında çok büyük bir gürültü çıktığını ifade ederek, 'Bir anda deprem olduğunu düşündük. çok büyük bir gürültü meydana geldi. Dışarı çıktığımda sokak tamamen tozla kaplıydı. çok tedirgin olduk. Toz bulutu aralandığında peribacasının büyük bir kısmının düştüğünü ve iki binada hasar olduğunu gördüm. Olay sırasında sokakta kimsenin olmaması büyük bir şans. Bu peribacasında zaten büyük çatlaklar vardı. Biz çökme olacağını tahmin ediyorduk' diye konuştu.

Bu arada, peribacasından kopan parçaların sokaktaki telefon kablolarını koparması nedeniyle bazı binaların telefonları kesildi.

Öte yandan, söz konusu peribacasının çökme tehlikesi olduğu gerekçesiyle 4 yıl önce riskli ilan edildiği, yağmur ve rüzgarın da etkisiyle çökmenin meydana geldiği öğrenildi.

Göreme Belediyesi"nin olayı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Nevşehir Müze Müdürlüğüne bildirdiği, peribacasında teknik inceleme yapılacağı bildirildi.
Radikal

---

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi  Başkanı Mustafa Durmaz, dün çöken peribacasıyla ilgili olarak, 'Peribacaları  ancak içinde insanların yaşanmasına izin verilirse korunabilir. Peribacaları  kaderine terk edildi, çökeceği günü bekliyor' dedi.
               
Nevşehir"in peribacalarıyla ünlü Göreme beldesi Aydınlı Mahallesi  çakmaklı Sokak"taki bir butik otelin yanında bulunan peribacasının çökmesi ile  ilgili AA muhabirine açıklama yapan Durmaz, peribacasının yağmur, kar gibi dış  etkenler nedeniyle çöktüğünü söyledi.
               
Bu olayın beklenen bir durum olduğunu belirten Durmaz, bölgede üzerinde  çatlaklar oluşan ve çökmeye yüz tutmuş peribacalarının olduğunu anlattı.
               
Bir an önce tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Durmaz, 'Bu  peribacasında çatlaklar vardı. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmurla birlikte  çatlaklardan içeri su sızdı ve çökmeye neden oldu. Zaten 4-5 yıl önce de  incelenmiş ve riskli olduğu konusunda rapor hazırlanmış. O zaman neden tedbir  alınmamış' diye konuştu.
               
Peribacalarının içinde insan yaşamına izin verilmediği için bu çökmelerin  yaşandığına dikkat çeken Durmaz, 1960-1970"li yıllarda içinde yaşayan insanların  peribacalarından çıkarıldığını, daha sonra da bu gibi çökmelerin başladığını  belirtti.
               
Bölgede üzerinde çatlaklar oluşan başka peribacaları da olduğunu ve  onların da kaderine terk edildiğini ileri süren Durmaz, 'Peribacalarını  insanların elinden aldılar, böyle oldu. Halbuki içinde insanlar yaşasaydı,  peribacalarında oluşan çatlaklar kapatılır, tamir edilir ve peribacaları  yıkılmazdı. Peribacalarını Milli Emlak sahipleniyor, Nevşehir Kültür ve Tabiat  Varlıklarını Koruma Kurulu sahipleniyor ama koruyamıyorlar. Peribacalarını gerçek  sahiplerine versinler, biz koruruz' dedi.
               
-BAşžKAN CİNGİL-
               
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de peribacalarının yıkılmasının,  çökmesinin önüne geçecek tek çözümün, içinde insan yaşamına izin verilmesi  olduğunu söyledi.
               
Peribacalarının bulunduğu bölgelerin sit alanı içinde olduğu için  belediye olarak ellerinden bir şey gelmediğini ifade eden Cingil, Kültür ve  Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun peribacalarını korumaya çalıştığını, ancak  uygulamada bir sıkıntı yaşandığını, bunun tek çözümünün, içinde insan yaşamına  izin verilmesinden geçtiğini kaydetti.
               
Cingil, 'Peribacalarını vatandaşlara teslim edersek onlar korurlar.  Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve hazine ile birlikte vatandaşa  gidelim ve peribacalarını teslim edelim. "Korumazsan, aksi bir şey yaparsan, şu  cezayı alırsın" diyelim. Ben inanıyorum ki, böyle yaparsak peribacalarını kurtarırız' diye konuştu.
               
Cingil, Göreme"de üzerinde çatlak oluşmuş, riskli, aynı durumda  peribacalarının olduğunu da bildirdi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kapadokya'da dev peribacası yıkıldı

Nevşehir'in peribacalarıyla ünlü Göreme beldesi Aydınlı Mahallesi'nde yaşayanlar güne uyandıklarında peribacasından kopan dev parçalarla karşılaştı.
 
Yaklaşık 25 metre yükseklikten düşen tonlarca ağırlığındaki kaya parçaları bir butik otelin odasını yıkarken anayolun kapanmasına sebep oldu. Olayın sabah erken saatlerde yaşanması muhtemel faciayı önledi. çevrede bulunan turistik işletme yetkilileri, çöken peribacasından yıllar önce yine kopmalar olduğunu; ancak yine de gerekli koruma önlemlerinin alınmadığını iddia ediyor. Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Durmaz, 1986 yılına kadar bölge halkının malı olan peribacaları ve kaya damların, Hazine tarafından kendilerinden alındığını ve korunamadığı için de yıkılmaların yaşandığını söyledi. Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil de peribacalarının yıkılmasının, çökmesinin önüne geçecek tek çözümün, içinde insan yaşamına izin verilmesi olduğunu söyledi.
Zaman


Geri Dön