23 / 08 / 2024

Kapalıçarşı döviz fiyatlarında ipin ucu kaçtı! 'Boşa konuşmuyoruz' diyen Selçuk Geçer dolarda tarihi seviyeyi açıkladı!

Kapalıçarşı döviz fiyatlarında ipin ucu kaçtı! 'Boşa konuşmuyoruz' diyen Selçuk Geçer dolarda tarihi seviyeyi açıkladı!

Son zamanlarda Kapalıçarşı ve bankalararası döviz kuru farkı nisan ayından bu yana zirveye çıkmış durumda. Selçuk Geçer, herşeyin Kapalıçarşı'da başladığını söyleyerek 'boşa konuşmuyoruz' dedi ve doların geleceği tarihi seviyeyi açıkladı.



Kapalıçarşı ve bankalararası döviz kurlarındaki makas açıldıkça açıldı. Kapalıçarşı'daki bu hareketliliği değerlendiren ekonomist Selçuk Geçer, yatırımcıların neden dolara yöneldiğini açıkladı ve ardından doların geleceği rekor rakamı söyledi. 

NEDEN DÖVİZE TALEP ARTIYOR?

Selçuk Geçer, ürkiye'deki ekonomik beklentilerin bozulması, kaçınılmaz olarak dövize olan talebi artırdığını söyledi. 

Gerçekgündem'de yer alan habere göre; Türk Lirası'nda duyulan güvenin azalması, bireyleri ve kurumları dolara yönelttiğini söyleyen Selçuk Geçer  ''bu talep artışı da Kapalıçarşı'daki döviz fiyatlarının bankalararası piyasaya kıyasla daha yüksek seviyelerde olmasına neden oluyor.

Örneğin, bankalararası piyasada Dolar/TL kuru 33,88 seviyesindeyken, Kapalıçarşı'da bu fiyat 34,10 seviyesine çıkmış durumda. Bu 22 kuruşluk fark, sadece bir spekülasyon değil, aynı zamanda TL'ye duyulan güvenin yok oluşunun bir göstergesi.'' dedi.

Kapalıçarşı döviz fiyatlarında ipin ucu kaçtı! Boşa konuşmuyoruz diyen Selçuk Geçer dolarda tarihi seviyeyi açıkladı!

ŞİRKETLERE PANİK HAVASI YAYILIYOR

Geçer, döviz borçlanarak açık veren şirketlerin, kurdaki olası bir kırılma karşısında iflas etme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Şirketlerin bu panik havası, vatandaşları da etkilediğini söyleyen Selçuk Geçer, vatandaşların, TL'de kalıp zarar etmek yerine, dövize yönelerek paralarını korumaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

KRİZ KAPIDA MI?

Verilerin öncü veriler olduğuna değinen Geçer, esas hareketin henüz başlamadığını söyledi.  Geçer, enflasyonun çok altında kalan kurun, kaçınılmaz olarak yükseleceği ve Merkez Bankası’nın faiz artışları bu yükselişi durduramacağının altını çizdi.

'BOŞUNA KONUŞMUYORUZ'

Geçer, Kapalıçarşı-piyasa makasının açılması ve carry tradecilerin kaçması sadece bir ekonomik gösterge olmadığı aynı zamanda vatandaşın ve yatırımcıların ekonomiye dair algısının da bir yansıması olduğunu abelirtti.

Ekonomiye olan güvenin azaldığı bu dönemde, dövize yönelim artmaya devam edeceğini söyleyen Geçer dövizdeki makasın açılması ve carry tradecilerin piyasadan kaçışı, Türkiye ekonomisinde yaşanan zorlukların daha da derinleşmesine neden olacağını açıkladı.

Piyasaların bir uyarı sinyali verdiğini söyleyen Geçer, Kapalıçarşı'daki döviz fiyatlarının bankalararası piyasadan daha yüksek olması, bireylerin, kurumların ve yatırımcıların artan döviz talebinin bir sonucu ve bu talebin büyük bir döviz kırılmasını da beraberinde getirebileceğini açıkladı.

Geçer 'Anlayacağınız, "dolar 100 TL olacak" diye boşa konuşmuyoruz.' diyerek dolara olan talebin artacağını ve dolardaki yükselişin önüne geçilemeyeceğini belirtti. 

Altın zincirlerini kırdı! Gram altın gümbür gümbür geliyor! 23 Ağustos 2024 altın alış-satış fiyatı canlı!

Dolar 80 TL olacak diyen Selçuk Geçer çıtayı arşa çıkardı! Yeni rakamı açıkladı! Görenlerin dudağı uçuklayacak!

Geri Dön