28 / 12 / 2024

Kapalıçarşı yeni projeler ile yenileniyor!

Kapalıçarşı yeni projeler ile yenileniyor!

55 yıllık Kapalıçarşı, 14 milyon liralık proje bedeli Fatih Belediyesi ve istanbul il Özel idaresi tarafından karşılanacak olan proje ile yenilenecek



55 yıllık Kapalıçarşı, 14 milyon liralık proje bedeli Fatih Belediyesi ve istanbul il Özel idaresi tarafından karşılanacak olan proje ile yenilenecek. 140 milyon liralık yenileme bedelini ise esnaf karşılayacak. Bunun için çarşıda yeni bir yönetim modeli oluşturulması için çalışmalar sürdürülüyor.

Son olarak 1980 yılında küçük bir bakımdan geçen 550 yıllık tarihi Kapalıçarşı, yenilenecek yönetim yapısı ile ilk günkü görüntüsüne kavuşacak. Toplam 14 milyon TL proje bedeli ve 140 milyon TL'lik yatırım bütçesi ile 2011 sonuna kadar restore ve renove edilecek çarşının, 550 yıl öncesindeki orijinal görüntüsüne kavuşturulması planlanıyor. Proje kapsamında 14 milyon TL'lik proje be ¬delinin yansının Fatih Belediyesi, yansının da İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağım aktaran Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 140 milyon TL'lik bütçenin ise yüzde 98'i özel mülkiyet olan çarşının esnaflan tarafından karşılanacağını aktardı. Bütçenin toplanabilmesi için çarşının yönetim yapısının değiştirilmesi gerektiğini ileten Demir, 'Normal bir apartman ya da AVM'de bir karar alınacağı zaman yönetim ve malikler bir araya gelir, yönetim ile tüm mülk sahiplerini bağlayıa kararlar alınır.

Fakat Kapalıçarşı'da böyle bir durum söz konusu değil, bütün bu maliklerin bir araya gelip karar alabilmelerinin hukuki altyapısını oluşturuyoruz. Yani yüzyıllar boyunca oluşturulmuş Kapahçarşı'yı apartman yönetimi modeline dönüştüreceğiz' diye konuştu.çarşının restorasyonu ile ilgili 2009 yılından bu yana çalıştıklarını aktaran Demir, yaklaşık 1 yıldır proje çalışmalarının devam eliğini söyledi. Projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalarına başlayacaklanm söyleyen Demir, bu kapsamda çarşının tüm altyapısının değiştirileceğini, ısıtma ve aydınlatma ihtiyaçlarının giderileceğini söyledi. çarşı içerisinde bulunan hanlara zamanla yapılan eklentilerin de temizleneceğini kaydeden Demir, 1980 yılmda değiştirilen kubbe yapısmın da orijinal hale dönüştürüleceğini aktardı. Daha önce üzeri kurşun ile kaplı kubbelerin 1980 yılında kaldınlarak yerine beton ve kiremit döküldüğünü anlatan Demir, bu yapının da değiştirilerek orijinal haline getirileceğini anlattı.

'Projede 50 mimar çalışıyor'
Demir, projenin tüm onay ve inşaat aşamasının 2011 sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. şžu anda 50 mimarın proje üzerinde çalışnğını aktaran Demir,çarşının yeni yüzü ile ticaret hacmini de önemli oranda artıracağını söyledi. şžu anda çarşıda 25 bin kişilik bir istihdamın söz konusu olduğunu aktaran Demir, sözlerine şöyle devam etti: 'Tüm bu çalışmalar bittikten sonra eminim çok daha iyi bir şekilde kullanılan bir alan haline gelecek. İstanbul dünyanın en gözde şehirlerinden. Yüksek bir turizm potansiyeli var. Her taraftan kablo ve kordonların boyaların döküldüğü, yağmur yağdığında suların tavandan aktığı, duvarların zamanla inceltildiği ciddi sıkıntıları olan bir yerken bile Kapalıçarşı'dan yine vazgeçilmez. Tüm bu altyapı sorunları çözüldüğünde ticari hacminde de ciddi artış olacaktır. Proje sırasında veya proje sonunda büyük perakende markalan da buralara ilgi gösterebilir.'
 
'Ödeme için esnafa 5 yıl süre'
İstanbul Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat da 2000 yıkıdan bu yana 550 yıllık tarihi olan Kapalıçarşı'nın restorasyon çalışmalarını hızlandırmaya çalıştıklarını söyledi. Restorasyon bedelini kendi bütçelerinden karşılayacak olan esnafa ödeme için 5 yıllık süre tanındığını anlatan Fırat, bu süreç içerisinde yönetim yapısının da değişmesi gerektiğini iletti. Bunun için çarşıda bir oda modelinin uygulanabileceğini aktaran Fırat, 'Bizim dernek olarak, ihale verme yetkimiz ve bu kadar parayı esnaftan toplama yetkimiz yok. Zaten kentsel dönüşüm projesindeki bu yetki tamamen bizim bağlı olduğumu ilçe belediyesi olan Fatih Belediyesinde. Buraya ciddi bir işletme planının da geliştirilmesi gerekir ki bu tür tamirat ve tadiladar için de para toplansm. şžimdiye kadar bununla ilgili bir para toplanmadı. Biz sadece yardımcı ve aracı oluyorduk. Bizim yaptığımız işin odalaşmış olması gerekirdi' dedi.

Büyük perakendeciler çarşıda yer bulamıyor
Hasan Fırat, carst esnafının son dönemlerde büyük perakende markalarından da ilgi gördüğüne işaret etti. çarşıdaki mağaza yapısının büyük perakendecilere uymadığını anlatan Fırat, şunları söyledi: 'Su anda buradaki dükkanların cogu küçük ve büyük mağazacılık sistemlerine uymuyor, italyan markaları geliyor ama yer bulamıyorlar. çarşıdan gelip soruyorlar. Bana su ana kadar direkt soran Vakko oldu. Yer istedi ama bunun için yerimiz yoktu zaten.'

Rakamlarla Kapalıçarşı
■Nuruosmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alan Kapalıçarsı'da toplam 64 cadde ve sokak, iki bedesten, 16 han ve 22 kapı bulunuyor.
■çarşının toplam büyüklüğü 45 bin metrekare
■Toplam 3 bin 600 dükkanın bulunduğu çarşıda, 97 farklı cesit ürün satılıyor.
■çalışan sayısı 25 bini buluyor.
■çarşının günlük ziyaretçi sayısı 300-500 bin arasında değişiyor.
Dünya

 


Geri Dön