22 / 12 / 2024

Kapanan inşaat şirketi sayısı 80 bini aştı! Müteahhitler ve emlakçılar zor durumda!

Kapanan inşaat şirketi sayısı 80 bini aştı! Müteahhitler ve emlakçılar zor durumda!

2023'te en çok şirket kapanan sektör inşaat oldu. Giriş çıkışın en fazla olduğu sektörde 2010 yılından bu güne 80 binden fazla şirketin kepenk indirdiği belirlendi. İşte ayrıntılar...



Ekonomik krizin en çok etkilediği sektörlerden biri de inşaat oldu. Son senelerde ağırlıklı şekilde kamunun büyük ölçekli altyapı projeleriyle büyüme sağlayan sektörde kapanan işletme sayısı hızla yükseliyor. 

Kamu-özel işbirliği modeliyle hayata geçirilen havalimanı, yol-köprü-tünel, sağlık tesisi gibi projeler sektörün ivmelenmesini sağlarken, ticari hayattaki yavaşlama küçük ve orta boy işletmelere olumsuz etki ediyor. 

Kapanan inşaat şirketi sayısı 80 bini aştı! Müteahhitler ve emlakçılar zor durumda!

2010'DAN BU YANA 80 BİN 780 ŞİRKET KAPANDI

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerinden yapılan hesaplamalara göre, 2023'te bina inşaatı yapan toplam 6 bin 381 şirket kapandı. 

Konut ve diğer binaların inşaatında faaliyette bulunan bu firmaların 4 bin 398'i şahıs, bin 687'si limited ve 296'sı anonim şirket şeklinde faaliyet gösteriyordu. 

Müteahhitler son bir senede sonlandıran sektörler arasında ilk sıraya yerleşirken, verilerin yayınlanmaya başladığı Ocak 2010’dan Aralık 2023 geçen sürede kapanan inşaat şirketi sayısı ise 80 bin 780 olarak belirlendi. 

Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetlerin tırmanmasına neden olurken, nakit akışında zorlanan firmalar faaliyetlerini sonlandırma yoluna gidiyor. 

En çok giriş çıkışın yaşandığı sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, küçük ölçekli, teknik birikimi sınırlı ve profesyonellik bakımından eksiklikleri olan şirketlerin faaliyet göstermesi, sektörde gelişim ve katma değer potansiyelinin de sınırlanmasına neden oluyor. 

Kapanan inşaat şirketi sayısı 80 bini aştı! Müteahhitler ve emlakçılar zor durumda!

Büyüyen konut sorunu, arz ve talep arasındaki dengesizliği ortaya çıkarırken, satışlarda yaşanan gerileme de gayrimenkul ticareti yapan ve aracılık eden firma sayısının azalmasına sebep oluyor. 

2023'te 1.114 gayrimenkul acentesi kapandı.  Kapanan şirketlerin 59'u anonim, 414'ü limited, 641'i ise şahıs şirketi şeklinde faaliyet yürütüyordu. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre,  konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 şeklinde oldu. 

2023 yılında faizlerin yükselmesi, ipotekli konut satışlarını sert geriletirken bu düşüş 2023 genelinde konut piyasasına da olumsuz yansıdı. Bu şekilde konut satışlarında son 9 yılın en düşük rakamı kaydedildi. 

Borsada maliyet sıfırlama nasıl yapılır? İşte o formül…

Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan Wells Fargo'nun dolar/TL tahminine flaş yanıt geldi: 'Allah akıl fikir versin'

Konut fiyatları aralıkta yüzde 84 arttı! Ortalama konut fiyatı 3 milyon 92 bin oldu!

YouTube'da bunu yapanlar 200 bin TL kazanıyor! Evler çökecek, borsa bitecek... 


Geri Dön