28 / 04 / 2024

Kapıcıya konut verilmesi zorunlu mu?

Kapıcıya konut verilmesi zorunlu mu?

Apartman işyeri olarak düşünüldüğünde kat malikleri ve kapıcılar, bu işyerinin işvereni ve çalışanları oluyor. Kapıcıların ikamet ettikleri apartman veya site genellikle çalıştıkları işyerleri oluyor. Peki, kapıcıya konut verilmesi zorunlu mu?



Kapıcıya konut verilmesi zorunlu mu?

Bazı yapılarda kapıcı bulundurma zorunluluğu bulunuyor. Bu yapılar 2013 yılında Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair yayınlanan Yönetmelikte yer alıyor. 


Apartman işyeri olarak düşünüldüğünde kat malikleri ve kapıcılar, bu işyerinin işvereni ve çalışanları olarak bir bütünlük gösteriyor. 


Kapıcıların ikamet ettikleri apartman veya site genellikle çalıştıkları işyerleri oluyor. Durum böyle olunca kapıcıların hizmet vermeleri kolaylaşıyor. Kapıcıların yapması gereken bazı görevleri bulunuyor. Bu görevler;


Kapıcının görev ve sorumlukları

Madde 4 - Kapıcının görev ve sorumlulukları şunlardır:

Yöneticinin talimatı doğrultusunda konutun kaloriferini zamanında yakmak, ısıyı ayarlamak ve söndürmek,

Hidrofor ve benzeri araçları çalıştırmak,

Konutun yönetim planında belirtilen ortak yerlerini ve tesislerini temiz bulundurmak, demirbaşlarını, araç ve gereçlerini, düzenli, bakımlı ve işler şekilde tutmak,

Binanın dış merpenini,yola isabet eden bina önünü kardan ve sudan arındırmak,temiz tutmak,

Kendisine ayrılan konutu başka amaçlarla kullanmamak,konutu korumak,kendisi veya ailesinden birisinin konuta vereceği zarar ve hasarları ödemek,

Yöneticinin talimatı çerçevesinde konutun güvenliğini sağlayıcı önlemleri almak,

Belirlenen saatlerde servis hizmetlerini görmek, çöpleri toplamak, bahçeyi sulamak,

Hizmet veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen diğer görevleri yerine getirmek.


Konut Kapıcıları Yönetmeliği kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esaslarını düzenliyor. Peki, kapıcıya konut verilmesi zorunlu mu?


Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu olmuyor. Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekiyor. Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenmiyor. 


Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirleniyor. Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanıyor. 



Kapıcının çalışma saatleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön