Kapıköy Sınır Kapısı'na 300 milyon liralık yatırım yapılacak!
Van'ın İran'la ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesi konusunda önem taşıyan Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nın, yeni yatırımlarla bölgenin kaderini değiştirmesi bekleniyor.
Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 35 milyar dolara çıkarılması hedefine ulaşılmasının önemli noktalarından biri olan Kapıköy Sınır Kapısı'nda, kentin ve bölge illerinin kaderini değiştirecek yeni bir proje daha hayata geçiriliyor.
İki ülke arasındaki üçüncü nokta olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit geçişlere açılması için gerekli olan İran tarafındaki 90 kilometrelik yolun yapımını, 300 milyon liralık yatırımla Türkiye'nin üstlenmesinin ardından Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ. de kapının modernizasyonuyla ilgili proje hazırladı.
Proje kapsamında hafriyat çalışmalarının başladığı sınır kapısında yapılacak düzenlemeyle Van'ın, 500 bin nüfuslu Hoy ve İran'ın en zengin ikinci kenti olan 1 milyon 400 bin nüfuslu Tebriz pazarlarına ulaşması sağlanacak.
Yap-işlet-devret modeliyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 61 bin metrekarelik alan üzerinde yeniden inşa edilecek Kapıköy Sınır Kapısı'nda, araçların transit geçiş yapabilmesi için üç giriş ve üç çıkış peronu bulunacak.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'la sınır ticaretinin geliştirilmesi konusunda son dönemlerde yaşanan gelişmelerin bölgede büyük heyecan yaşattığını söyledi.
Üyelerinin, yıllardır sınır ticaretinde ürün ve zaman kotasıyla ilgili mağduriyet yaşadığını anlatan Takva, sınır ticaretinin aktif şekilde yürütülmesini engelleyen tüm olumsuzlukların çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Takva, yaşadıkları sorunlarla ilgili bürokrat ve siyasetçileri sürekli bilgilendirdiklerine değinerek, "İran'la 580 kilometre sınır hattımız var ve bunun yaklaşık 300 kilometresi Van ili içinde. İran büyük bir pazar ve enerji ülkesi olmasına rağmen biz bu imkanlardan yararlanamıyoruz. Çünkü bu sınır boyumuzda aktif bir kapımız yok. Kapıköy Sınır Kapısı'nın fiziki koşulları ve altyapı olanaksızlıkları aktif ticaretimizi engelliyor. Sağlıklı ithalat, ihracat ve sınır ticareti yapamıyoruz. Uzun yıllardır bununla ilgili çalışmalar yapılıyordu. Şu anda kendi gümrük kapımız insanların hizmet alacağı durumda değil. Çalışanların da sağlıklı hizmet sunmasını sağlayacak imkanda değil" diye konuştu.
Kapının modernizasyonuyla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile protokol imzalayan Gümrük Ticaret İşletmeleri AŞ'ye müracaat ettiklerini dile getiren Takva, geçen hafta iş makinelerinin sınır kapısına gönderildiğini ve daha önceden hazırlanan proje kapsamında hafriyat çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
Takva, bir yıl içinde sınır kapısındaki binaların tamamlanarak hizmete açılmasını beklediklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Gümrük kapıları bir ülkenin ve kentin aynasıdır. Ülkeye giriş kapılarımızın modern imkanlara kavuşması ve buralarda insanların yararlanabilecekleri mekanların oluşturulması imaj açısından önemlidir. Bunun oluşmasına katkı sağladık. Bir yıl içinde binalarımız tır ve küçük araç geçişleri ayrı olmak üzere, memurların konaklamasını sağlayacak binalarla dinlenme tesisleriyle modern görünüme kavuşacak. Belli seviyeye geldikten sonra İran tarafı da kendi kapısının olumsuzluklarını ortadan kaldırmaya dönük çalışmalar yapacaktır. Kapıköy Van'ın vazgeçilmez bir sınır kapısıdır. İran da bizden kısa süre sonra kendi kapısını yapacaktır."
Van ile İran arasındaki sınır ticaretinin aksamasına neden olan yol konusunun da Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin İran ziyaretinde çözüme kavuşturulduğunu ve yolun yapımını Türkiye'nin üstlendiğini anımsatan Takva, "Yolun kısa sürede tamamlanacağına inanıyoruz. Burada 300 milyon liralık bir yatırım olacak. Yürütülen bu çalışmalar bizi heyecanlandırdı. Artık Kapıköy için hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İnsanlar daha sağlıklı hizmet alabilecekler" ifadelerini kullandı.
AA