03 / 05 / 2024

Kapıkule Tır Parkı hizmete açıldı!

Kapıkule Tır Parkı hizmete açıldı!

Kapıkule’de TIR kuyruklarını bitirecek park hizmete girdi. 276 TIR kapasiteli park, tam otomasyonla çalışacak. Şoförler verilecek çağrı cihazıyla yer bulacak, sırasını geldiğini öğrenecek.



Kapıkule TIR Parkı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı ile Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katıldığı törenle hizmete açıldı. Kapıkule’de açılan TIR Parkı, ihracat taşımacılığında yaşanan TIR kuyruğunu rahatlatacak. 276 adet araç kapasiteli Kapıkule TIR Parkı’nın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, geçen yıl Türkiye’nin ihracat rakamının 160 milyar dolar olduğunu, bu rakamı 2023’te 500 milyar doların üstüne çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatarak, 2023’te Kapıkule’den günde 2 bin 200 TIR’ı işlem yapılacak hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti.


Bakan Aşçı “Yeni Kapıkuleler, yeni TIR parkları yaparak ülkemizi her alanda şaha kaldırmak istiyoruz” dedi. Aşcı “Avrupa’daki TIR taşımacılığının yarısını ülkemiz taşımacıları gerçekleştiriyor. Bunu da Kapıkule’den, Hamzabeyli’den, İpsala’dan yapıyorlar. İnşallah yakında Dereköy’den yapacaklar. Dereköy’den TIR taşımacılığı çalışmalarımız tamamlandı, yakında geçişler başlayacak” dedi.


EN BÜYÜK İKİNCİ KAPI


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği  (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Kapıkule Sınır Kapısı’nı 2007’de modernize ettiklerini, modernizasyon işleminin ardından Kapıkule’den 4 milyon TIR ve 40 milyon yolcunun geçiş yaptığını söyledi. Rifat Hisarcıklıoğlu “Kapıkule, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kara sınır kapısı oldu. Kapıkule Sınır Kapısı TIR Parkı hizmetini şoförlerimize ve firmalara borçluyuz. Kapıkule’de kilometrelerce TIR kuyruğu vardı ve bu nedenle Türk özel sektörü olarak navlun maliyetlerimiz artıyordu” diye konuştu.


Çağ dışı manzara bitiyor


Hisarcıklıoğlu “Açılışını yaptığımız Tır Parkı ile birlikte bu çağ dışı manzara bitecek. TIR’larımız Avrupa’daki muadilleri ile aynı standartta modern bir parka sahip olacak. 93 bin metrekare alanda faaliyet gösterecek olan Kapıkule TIR parkı 276 TIR kapasiteli olacak. TIR parkı otomasyon sistemi ile çalışacak. Parka giren her şoför kardeşime bir çağrı cihazı vereceğiz. Bu cihaz, park edeceği yeri gösterecek. Bu çağrı cihazı ile ‘ne zaman yola çıkacağım’ sorusunu ortadan kaldıracağız. Sıra yaklaştığında çağrı cihazı uyarı verecek. Şoförlerimizin her türlü ihtiyaçlarını giderecekleri mekanlar olacak” dedi.


Star


Geri Dön