21 / 05 / 2024

Kapış kapış gidiyor! Ev ve araç kalmadı: Ödeyemeyen elinden çıkarıyor

Kapış kapış gidiyor! Ev ve araç kalmadı: Ödeyemeyen elinden çıkarıyor

Bankaların hacizli gayrimenkul ve araç stoklarının sonu geldi. Fiyatlarda yaşanan artışın ardından tüketici kredisini ödemekte güçlük çeken vatandaşlar, araçlarını veya konutlarını haczettirmek yerine satmayı tercih ediyor. Bununla birlikte icraya verilen araç ve konut sayısında azalıyor.



REKOR SEVİYEDE AZALMA
Bankaların internet sitelerinde satılık gayrimenkul ve araç sayısı rekor seviyede düştü. Birçok bankanın sitesinde satılık araç yer almazken, gayrimenkul satışlarının ise konuttan ziyade işyeri ve arsa ağırlıklı olması dikkatlerden kaçmıyor. Bazı bankalarda icralık araç sayısı sıfırlanırken, bazılarında ise 10’da kalıyor.

BAYİ VE GALERİLE GÖRE VERGİ AVANTAJI
Dünya'nın haberine göre, bankalar icra yoluyla eline geçen taşıtları direkt teklif usulü ya da e-ihale yoluyla veriliyor. Bu araç satış ihalelerinin başlangıç bedelleri oldukça hesaplı oluyor. Zira bankalar bu araçları satarken bayi ve galerilere göre çeşitli vergi avantajına sahip oluyor

Çoğunlukla bu araçlar ihale sonrası piyasanın yüzde 15-20 oranında daha ucuza veriliyor. Son döneme kadar bankaların elinde binlerce satılık araç vardı. Şimdi ise hemen hemen tüm bankalardaki satılık araçların sayısı 100’ü aşmıyor.


Geri Dön