28 / 04 / 2024

Yunanistan adalarını ve havalimanlarını satışa çıkarıyor

Yunanistan adalarını ve havalimanlarını satışa çıkarıyor

15 yıl önce Ege'de minik bir kayalık olan Kardak için Türkiye ile savaşın eşiğine gelen Yunanistan borç krizi nedeniyle adalarını ve havalimanlarını satışa çıkarıyor



Krizde Avrupa'nın birçok büyük ekonomisinin tepkisini üzerine toplayan ve borç içinde yüzen Yunanistan özellikle Almanlar'dan 'adalarınızı satın borçlarınızı kapatın' önerisi almıştı. Alman Bild gazetesinin bu önerisi hayata geçiyor. Ekonomik krizdeki Yunanistan'ın, Ege ve İyon denizindeki bazı adacık ve kayalıklarla kimi havaalanlarını satışa çıkardığı bildirildi. Atina'da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesi, 'Maliye Bakanlığı, Altyapı Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı'nın katılımlarıyla uluslararası pazara çıkarılabilecek ada ve havaalanlarını içeren bir listenin hazırlandığını' duyurdu.

300 MİLYON EURO HEDEFİ
Gazete, 'güvenilir hükümet kaynaklarına' dayandırarak verdiği haberinde, satış listesinde yer alan adaların 'milli meselelerle bağlantılı olmamasına dikkat edildiğini' ve 'Türkiye'ye itiraz hakkı tanınması için satılacak adaların kıta sahanlığından uzak bölgelerden seçildiklerini' yazdı. Ada ve havaalanlarının satılmasının, 'hükümetin kamuya ait taşınmaz malların acilen değerlendirilmesine yönelik B planı çerçevesinde kararlaştırıldığı' belirtilen haberde, satış listesinde, İyon Denizi'ndeki Nafsika Adası, Ligia Adası, Ehinades kayalıkları, Mora yarımadası açıklarındaki Ayos Yannis Adası, Eğriboz yarımadası ile Paksos Adası yakınlarındaki bazı kayalıkların bulunduğu kaydedildi. Proto Thema, hükümetin yaklaşık 300 milyon euro likit para elde etmeyi hedeflediğini belirttiği bu plan çerçevesinde, satılmalarına merkezi Londra'da bulunan uluslararası bir danışmanlık şirketinin aracı olduğu adalara daha çok Arap ve Rusların ilgi gösterdiğini yazdı. Haberde ayrıca, 'bu çerçevede, ülkede hisselerinin tamamı devlete ait olan havaalanlarının özel sektöre devredilmesinin de hükümetin planları dahilinde bulunduğu, bu uygulamayla Arap ülkeleriyle Rusya'dan 'charter uçuşlarıyla' turizmin desteklenmesinin hedeflendiği' belirtildi. Bu uygulamanın 2011 yılında başlayacağı, ilk aşamada Messinia havaalanı, Kozani havaalanı, Leros ve Skiros Adası ile diğer adalardaki bazı küçük havaalanlarının tamamının ya da bir bölümünün özel sektöre devredilmesinin planlandığı öne sürüldü.

İspanya'yı kurtarmaya yetmez
DİDİER Reynders, 'Önümüzdeki hafta ve aylarda karar alırsak neden hemen uygulamaya geçmeyelim' dedi. Avrupalı yetkililer krizin İrlanda ve Yunanistan'dan bulaşması halinde özellikle İspanya gibi ülkeler için yeterli gelememesinden korkuyorlar. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy fonun yükseltilmesi konusuna sıcak bakmadıklarını açıklaşmışlardı ancak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, hükümetlerin fonun yükseltilmesi konusunda adım atması gerektiğini açıklamıştı.

Belçika'dan yardım çığlığı
Borç krizinin yayılmasından korkan Avrupa'da 'yardım fonu artırılsın' çağrısına Belçika da katıldı

YUNANİSTAN ve İrlanda'nın ardından Portekiz ve İspanya'nın da borç krizine girebileceği endişesine karşı Avrupa'da kurtarma sesleri yükselmeye başladı. Birbiri ardına krize giren ülkelere 750 milyar euroluk kurtarma fonu ayıran Avrupa Birliği'nde fonun miktarının yükseltilmesi konusunda bir çıkış da Belçika'dan geldi. Belçika Ekonomi Bakanı Didier Reynders Euro Bölgesi'nin 750 milyar euroluk kurtarma paketini artık yetersiz geldiğini, bu rakamın revize edilerek artırılması gerektiğini ifade etti. Brüksel'de bir açıklama Didier Reynders mevcut nakit havuzunun AB hükümetlerinin ortak karar almasının ardından artırılması ve 2013'e kadar yeni bir kriz mekanizmasının oluşturulması gerektiğini söyledi.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

 

Komşu adalarını satıyor

Borç batağındaki Yunanistan, adalarının bir kısmını 300 milyon euroya satışa çıkardı

Yunanistan sonunda pes etti; krizden kurtuluş için çareyi adalarını satmakta buldu. Yunanistan'ın, Ege ve İyon denizindeki bazı adalarla havaalanlarını satışa çıkardığı açıklandı. Haftalık Proto Thema gazetesi, 'Maliye ve Kültür Bakanlığı'nın pazara çıkarılabilecek ada ve havaalanlarını içeren bir liste hazırladığını' duyurdu. Gazete, 'güvenilir hükümet kaynaklarına' dayandırarak verdiği haberinde; satış listesinde yer alan adaların 'milli meselelerle bağlantılı olmamasına dikkat edildiğini' ve 'satılacak adaların kıta sahanlığından uzak bölgelerden seçildiklerini' yazdı. Satış listesinde, Nafsika Adası, Ligia Adası, Ehinades kayalıkları, Mora yarımadası açıklarındaki Ayos Yannis Adası, Eğriboz yarımadası da var. Adalardan 300 milyon euroluk gelir bekleniyor.
Takvim

Yunan adaları resmen satılık

Ekonomik krizdeki Yunanistan, Ege ve İyon denizindeki bazı adacık ve kayalıklarla kimi havaalanlarını satışa çıkardı

Atina"da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesi, Maliye Bakanlığı, Altyapı Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı"nın katılımıyla uluslararası pazara çıkarılabilecek ada ve havaalanlarını içeren bir liste hazırlandığını duyurdu. Ada ve havaalanlarının satılmasının, hükümetin kamuya ait taşınmaz malların acilen değerlendirilmesine yönelik B planı çerçevesinde kararlaştırıldığı belirtilen haberde, satış listesinde, İyon denizindeki Nafsika Adası, Ligia Adası, Ehinades kayalıkları, Mora yarımadası açıklarındaki Ayos Yannis Adası, Eğriboz yarımadası ile Paksos Adası yakınındaki bazı kayalıkların bulunduğu kaydedildi.

Ada seçerken Türkiye"yi düşündü

Gazete, hükümet kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde, satış listesinde yer alan adaların œmilli meselelerle bağlantılı olmamasına dikkat edildiğini ve œTürkiye"ye itiraz hakkı tanınmaması için satılacak adaların kıta sahanlığından uzak bölgelerden seçildiklerini yazdı. Proto Thema, hükümetin ada satışından 300 milyon euro para beklediğini, satışlarına merkezi Londra"da bulunan uluslararası bir danışmanlık şirketinin aracı olduğu adalara daha çok Arap ve Rus yatırımcıların ilgi gösterdiğini yazdı.

Haberde ayrıca, hisselerinin tamamı devlete ait olan havaalanlarının özel sektöre devredilmesinin de planlandığı, bu uygulamanın 2011"de başlayacağı ve ilk aşamada Messinia havaalanı, Kozani havaalanı, Leros  ve Skiros adası ile diğer adalardaki bazı küçük havaalanlarının tamamı ya da bir bölümünün özel sektöre devrinin düşünüldüğü öne sürüldü.
Milliyet

Yunanistan, Türkiye"nin itiraz etmeyeceği ˜adacık"ları satacak

Tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Yunanistan, 110 milyar Euro kredi anlaşması imzaladığı AB ve IMF reçetelerine uyma uğruna yolcu uçaklarından sonra kimsenin yaşamadığı 15 küçük adacık ve kayalığı satışa çıkarmaya hazırlanıyor.

Haftalık œProto Thema gazetesine göre, 300 milyon Euro gelir sağlayacağı hesabı yapan Yunan hükümeti, Mora (Peloponez) yarımadası, İyon denizi, Selanik yakınlarındaki Halkidiki yarımadası ve Atina yakınlarındaki Korint körfezi civarında bulunan 15 küçük ada ve kayalığı satmayı planlıyor.  

Türkiye"nin itirazı olmaz

Gazete, satışa çıkarılacak sözkonusu adacık ve kayalıkların Türkiye"nin itiraz etmeyeceği bölgelerde olmalarına dikkat edildiğini vurguladı. Arap ve Rus yatırımcıların Londra"daki bir emlak şirketi aracılığıyla meskun olmayan bu küçük adaları satın almakla da ilgilendiklerini belirten œProto Thema adaların satışı ile ilgili yasal çerçevenin çok kısa sürede oluşturulacağını yazdı.  Bazı Alman siyasetçiler ve medyası 2010 başlarında ekonomik kriz patladığında alaycı ifadelerle Yunanistan"a adaları satışa çıkarmalarını önermişti. Almanya"dan yükselen œBiz yardım edelim ama karşılığında teminat isteyelim. Mesela birkaç ada para eder veya œPara vereyim karşığılında Korfu adasını isteyelim. Akropolis mabedi de işimizi görür sesleri Atina"da büyük tepki yaratmıştı.   Yunan hükümetinin ayrıca, 2011 yılında Ege"deki Naksos, Astipalea, Leros ve Skiros adaları ile Kozani ve Mora yarımadasındaki Mesinia havalanlarının işletmesinin satışı için  de ihalaler açacağı belirtildi. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ise, Başbakan Yorgo Papandreu ve ekomonim bakanı Yorgo Papakonstantinu ile görüşmek için yarın (Salı) Atina"ya gidecek. 110 milyar Euro"luk kredinin geri ödeme süresinin 2021"e kadar uzatılması için karar çıkması bekleniyor.

Yolcu uçaklarını ve kumarhaneleri satıyor

YUNAN hükümeti 4 adet Airbus A340 yolcu uçağı ile aralarında kumarhane, savunma, demiryolu ve madencilik şirketleri hisselerinin de olduğu devlet varlıklarını da satışa çıkarma kararı almıştı. Yunan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu"nun tasarruf için ülkenin en büyük kumarhanelerinden birisindeki yüzde 49 devlet hissesinin yanı sıra savunma, demiryolu ve madencilik alanında faaliyet gösteren 3 kamu firmasında henüz açıklanmayan oranda hissenin satılacağını da bildirmişti. Devletin yüzde 55 pay sahibi olduğu Atina Uluslararası Havalimanı"nın işletme hakklarının da seneye yenilenmesi öngörülüyor.
Hürriyet/Yorgo KIRBAKİ

 

Yunanistan küçülüyor

Küresel ekonomik krizin en çok hissedildiği ülke, çareyi radikal önlemler almakta buldu

Küresel ekonomik krizin en çok hissedildiği Yunanistan bazı adalarını, limanlarını ve havaalanlarını satışa çıkardı, ordusunda yüzde 25"lik küçülme kararı aldı.

Satışa çıkarılan ada ve limanlardan 300 milyon euro elde etmeyi planlayan Yunanistan"da, ordu fırkateyn ve zırhlı araç sayısını azaltacak ve bazılarını jilet yapacak.

İki yıldır ekonomik krizle boğuşan Yunanistan kurtulmak için yeni arayışlara girdi. Komşu, son olarak adalarını, havaalanlarını ve silahlı araçlarını satışa çıkardı, orduyu yüzde 25 oranında küçültme kararı aldı. Atina"da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesinin œgüvenilir hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde, satış listesindeki adaların Türkiye"ye itiraz hakkı tanınmaması için kıta sahanlığından uzak bölgelerden seçildiği öne sürüldü.  

Gazete, Maliye Bakanlığı, Altyapı Bakanlığı ve Kültür bakanlı tarafından uluslararası pazara çıkarılabilecek adaların listesinin yapıldığını yazdı. Ada ve havaalanlarının satılmasının, œhükümetin kamuya ait taşınmaz malların acilen değerlendirilmesine yönelik B planı çerçevesinde kararlaştırıldığı belirtilen haberde, satış listesinde, İyon denizindeki Nafsika Adası, Ligia Adası, Ehinades kayalıkları, Mora yarımadası açıklarındaki Ayos Yannis Adası, Eğriboz yarımadası ile Paksos Adası yakınlarındaki bazı kayalıkların bulunduğu kaydedildi.  

Adalarla Araplar ve Ruslar ilgileniyor

Hükümetin bu satışlardan yaklaşık 300 milyon euro likit para elde etmeyi planladığını belirten Proto Thema, merkezi Londra"da bulunan uluslararası bir danışmanlık şirketinin aracı olduğunu ve adaların Arap ve Rus yatırımcılar tarafından ilgiyle karşılanacağını öne sürdü. Hisselerinin tamamı devlete ait olan havaalanlarının özel sektöre devredilmesinin, hükümetin planları arasında bulunduğu ve böylelikle Arap ülkeleriyle Rusya"dan "charter uçuşlarıyla" turizmin desteklenmesinin hedeflendiği belirtildi. Bu uygulamanın 2011 yılında başlayacağı, ilk aşamada Messinia havaalanı, Kozani havaalanı, Leros ve Skiros Adası ile diğer adalardaki bazı küçük havaalanlarının tamamının ya da bir bölümünün özel sektöre devredilmesinin planlandığı öne sürüldü.

Savaş gemileri jilet olacak

Yunanistan"da yayın yapan To Bhma gazetesi ise ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan"ın ordusunu küçülteceğini öne sürüldü. Gazeteye göre asker sayısında büyük kısıtlamalara gidecek Yunan ordusunda, ülkenin farklı noktalarında bulunan 800"den fazla karagah azaltılarak 500"e indirilecek. Planlar arasında asker sayısının azaltılması olduğunu da yazan gazete 8 bin subayın işine son verileceğini ve üst düzey subay sayısının 85 bin olacağını öne sürdü. Gazeteye göre 1781 tank ve 2126 zırhlı araca sahip Yunan ordusu bunların sayısını üçte bir oranında azaltacak. Araçların bir kısmının jilet yapımında kullanılması planlanıyor. İddialar arasında Deniz Kuvvetleri"nde de küçülmeye gideceği iddia edilirken Yunan ordusu 14 olan fırkateyn sayısını 12"ye indirecek. Savunma Bakanlığı eleman alımını durduracaklarını ve gereksiz uygulamaların kaldırılacağını belirterek 2011 yılında bütçesinden yüzde 25 oranında tasarruf elde etmeyi planladığını açıkladı.
Vatan


Geri Dön