Ekonomi

Borsada zurnanın zırt dediği yer geliyor, kara koyun ak koyun 3 Ekim'de belli olacak

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre 2 ay boyunca borsada yaşanan büyük manipülasyon sonrası yaşanan gelişmeleri ve borsada yaşanacakları kaleme aldığı yazısında iki tarihe dikkat çekti.Borsa İstanbul'un da güvenilirliğinin zarar gördüğünü belirten Cibre, göz göre göre gelen çöküşü izleyen piyasa regülatörünün ve ekonomi yönetiminin de bunda payı olduğunu ifade etti

"Tüm ülkenin konuştuğu üzere Borsa İstanbul’da özellikle Pay vadeli piyasalarda ülke tarihinin en büyük manipülasyonu yaşandı" diyen İris Cibre, bu 2 aylık süreçte küçük yatırımcı başta olmak üzere pek çok kişi ve kurumun zarar gördüğünü söyledi. Borsa İstanbul'un da güvenilirliğinin zarar gördüğünü belirten Cibre, göz göre göre gelen çöküşü izleyen piyasa regülatörünün ve ekonomi yönetiminin de bunda payı olduğunu ifade etti.

GazeteDuvar'daki köşe yazısında Borsa İstanbul'da pay vadeli kontratların son gününün 30 Eylül olduğunu belirten Cibre, "3 Ekim zurnanın zırt dediği yer olacak" ifadesini kullandı.

"Akşam piyasa kapanacak, fiyatlar uzlaşılacak ve ertesi iş günü uzun pozisyonda olanlar eğer pozisyon kapatmadılarsa hisse senetleri hesaplarına fiziki olarak teslim edilecek" diyen Cibre,  İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, T. Sınai Kalkınma Bankası ve Şekerbank hisselerinde manipülatörlerin yüklü miktarda payları olduğunu kaydetti. Cibre, söz konusu hisselerin 15 Eylül'den beri tabandan gittiğini her gün yaklaşık yüzde 10 düştüğünü söyledi.

Bazı kurumlar temerrüde düşebilir

Cibre, 5 Ekim’de ya bazı kurumların temerrüde düştüğünü ya da tahtalar taban devam ettikçe takasa para yatırdıklarını veya takasın tıkandığının görüleceğini belirterek, olumlu senaryonun ise o gün gelene kadar pay tahtalarında tabanın çözülmesi olduğunu söyledi. Şu anda borsada yaşananların hangi kuruma ne kadar zarar ettirdiğinin bilinmediğini "Ancak anlaşma gerçekleşmezse 3 Ekim yani fiziki teslimat günü zurnanın zırt dediği yer olacak" ifadelerini kullandı.

Borsa nasıl düzelecek ne yapılmalı?

 

Cibre, yaşanan büyük zararın ardından yapılacak düzenlemeler ve çıkış yollarıyla ilgili olarak şunları söyledi.