28 / 04 / 2024

Karabağlar Esentepe'deki rezerv alanın imar planı mahkemelik oldu: Turkmall, Forum Göztepe projesini yapacak mı?

Karabağlar Esentepe'deki rezerv alanın imar planı mahkemelik oldu: Turkmall, Forum Göztepe projesini yapacak mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüme alınan ve rezerv alan ilan edilen Karabağlar Esentepe'deki 7 hektarlık alanın imar planları mahkemelik oldu. İşte o son dakika gelişmesi...



İzmir’in Karabağlar ilçesindeki Esentepe Mahallesi’ndeki 80 bloktan meydana gelen ve konutların yer aldığı 7 hektarlık alan yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından rezerv alan olarak ilan edilmişti. 

Rezerv alanda herhangi bir bir firmaya yetki verilmezken, TurkMall isimli şirket tarafından bu bölgeye dair hazırlatılan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarılmıştı

Ege'de Sonsöz'den Metehan Ud'un haberine göre; askıya çıkarılan planlar ile ilgili yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Karabağlar Esentepe deki rezerv alanın imar planı mahkemelik oldu: Turkmall, Forum Göztepe projesini yapacak mı?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi ile Mimarlar Odası İzmir
Şubesi tarafından söz konusu planlar yargıya taşındı. Açılan davalarda, planların kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu ifade edildi. Mahkeme tarafından verilecek olan kararın bölgenin geleceğini etkileyeceği belirtiliyor. 

Diğer taraftan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rezerv alan kararı ise bölgedeki hak sahipleri tarafından yargıya taşınmıştı ve dava düreci hala devam ediyor. 

Kimi hak sahipleri, rezerv alan kararının iptal edilerek ada-parsel bazlı dönüşümün yeninden mümkün kılınmasını talep etti. 

Karabağlar Esentepe deki rezerv alanın imar planı mahkemelik oldu: Turkmall, Forum Göztepe projesini yapacak mı?

Şirket tarafından hazırlatılan planlarla beraber e 41 parsellik bölgeyi kapsayan alanın yapılaşma koşulları ve statülerinde değişikliğe gidildi. Planda en dikkat çeken nokta ise  ticaret statüsünün getirilmesi olmuştu. Yaklaşık 40 bin metrekare büyüklükteki alanın konut statüsü ikiye bölündü. 26 bin 358 metrekarelik alan konut olarak kalırken, 14 bin 902 metrekarelik alan ise konut ve ticaret alanı şeklinde düzenlendi. 

Diğer yandan çoğunlukla 6 katlı yapıların olduğu planlama bölgesinde emsal oranı 3’ten 2, 70’e düşürülürken 12 kata da yapılaşma izni tanındı. 

TurkMall Şirketi ise rezerv alanda Forum Göztepe projesi için düğmeye basmayı planlıyor. Proje ile beraber, 820 adet konutun yer aldığı bölgede, 1.450 adet konut ve ticaret merkezinin inşa edilmesi hedefleniyor. 

Ayrıca, 2015'te İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi tarafından hazırlatılan Karabağlar 1. Etap (Üçkuyular-Hatay Kesimi) planlama bölgesinin içinde bulunan ve 3 emsal ve 15 kata kadar yapılaşma izni verilen sosyal konutlara müteahhitlerin radarında olan bir alan. Hali hazırda 5-6 katlı yapıların yer aldığı bölgede hak sahiplerini ikna etmeye çalışan inşaat şirketleri riskli yapı kararları üzerinden ada ve parsel üzerinden çoğunluğu sağlamaya çalıştı. Kimi parsellerde hak sahipleri ile inşaat şirketleri anlaşmaya varırken vatandaşlar konutlarını boşaltarak kiraya çıktı. Kima binalarda söküm ve yıkım işlemleri başlamış halde. Fakat diğer inşaat şirketleri ile sözleşme imzalayan ve evlerini boşaltan ev sahiplerinin durumu ise belirsizliğini koruyor. Kiraya çıkan konut sahiplerinin yeni konutlarına kavuşma sürecinin uzaması da olasılıklar arasında. Beş binlik ve binlik planların ardından parselasyon planı süreci başlayacak.

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan konut almak isteyenler için kötü haber!

Evin yarı parası cebinizde olsa bile, artık kira öder gibi konut sahibi olmak yalan oldu! 

Kirayı elden ödeyenler için büyük tehlike! Bunu yapan tüm kiraları sil baştan öder!


Geri Dön