Karabük'ten getirilen 15 ahşap ev Altınköy'de yeniden kuruldu!
"Altındağ'ı değiştiren ve dönüştüren başkan" olarak anılmak isteyen Veysel Tiryaki, yeni projesi Altınköy'ü SABAH Ankara'ya anlattı. Doğal yaşamın sunulacağı Altınköy, bir turizm projesi olarak dikkat çekiyor...
Karabük'ten getirilen 15 'ahşap ev', Altındağ'da 400 dönüm üzerine kurulan Altınköy'de yeniden kuruldu. Anadolu'nun köylerinden toplanan yüzlerce eşya, tarihi evlerdeki yerini aldı. Köyde, 'geçmiş zamanın esnafı' kalaycı, demirci, nalbant için özel dükkanlar hazırlandı. Köy camisi kuruldu, meydanın hemen yanında muhtarlık yapıldı. Sıcak sohbetlerin hakim olacağı köy kahvesi de otantik eşyalarla donatıldı. Geniş bir alana kurulan köyde 'asma köprü' de buğday üretecek su değirmeni de unutulmadı. Özenle hazırlanan ve büyük ses getirecek doğal yaşam alanı projesinin fikir babası Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile Altınköy'de buluştuk. Geçmiş çalışmalarını, bu projeyi ve gelecek planlarını kendisinden dinledik. SABAH Ankara Yayın Yönetmeni Osman Altınışık ve Reklam Satış Koordinatörümüz Umut Erel ile gezdiğimiz Altınköy'ü çok beğendik… İşte "Altındağ'ı değiştiren ve dönüştüren başkan" olarak anılmak isteyen Veysel Tiryaki'nin ilçeye ilişkin fikirleri…
Göreve başladığınızda Altındağ ile ilgili öncelikle yapılmasını istediğiniz ne vardı? Görev süreci boyunca bu düşüncenizi gerçekleştirdiniz mi?
Aday olduğumda Altındağ'ın durumunu tam olarak bilmiyordum. Gerçek durum tespitini göreve geldikten sonra yapabildim. Tek hedefim, Altındağ'ın imar planlarını yaparak, yollar açarak yeşil alanlar oluşturarak, kültür merkezleri, spor tesisleri ve sosyal donatılarla 1950'li yıllara kadar cazibe merkezi konumunda olan Altındağ'ı tekrar eski günlerde olduğu gibi herkesin yaşamayı arzu edeceği bir yaşam beldesi yapmak için çalışmaktı. Öncelikli olarak belediyenin iç yapısını bu işleri yapacak duruma getirmek gerekiyordu. İlk bir yıl hiçbir yatırım yapmadık. Öncelikli olarak belediyeyi, hizmet edebilen, üretebilen, vatandaşın güvenini kazanmış bir belediye haline getirdik. Ardından da ilk hamle olarak Altındağ'ın imar planlarını tamamlamak için kolları sıvadık. Göreve geldiğimizde Altındağ'ın yüzde 70'inin imar planı yoktu. Altındağ'ın tamamının imar planlarını bitirdik. 30 bine yakın gecekondu yıktık. Herkesin oturmayı tercih edeceği bir yer arzuladık. Bu konuda çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Altındağ ile ilgili en büyük hayaliniz nedir? n Altındağ için hayalim, insanların Altındağ'da oturmaktan mutlu oldukları, Altındağ'da oturmayı tercih edecekleri bir yaşam beldesi oluşturmak. 21. yüzyılda medeni toplumların hak ettikleri imkanlara kavuşmuş bir Altındağ için çalışıyoruz.
Değiştiren ve dönüştüren başkan
Hangi projenizle anılmak istersiniz?
Altındağ'ın tamamı, benim için bir proje. Bu proje ile ilçeyi tekrar yaşanılabilir ve herkes tarafından arzulanan, cazibeli bir ilçeye kavuşturmak amacım. Altındağ'ı değiştiren ve dönüştüren belediye başkanı olarak anılmak isterim. Bu, fiziki değişim ve dönüşümün ötesinde zihinsel bir dönüşümü de içine alıyor.
Altındağ'da bugüne kadar yapılmış en geniş çaplı çalışmanız nedir?
Önemsediğim ve başarılı bulduğum en önemli çalışmaların başında ilk yıllarda belediye içinde gerçekleştirdiğimiz işler geliyor. Göreve başlar başlamaz hem Altındağ'ın hem Altındağ Belediyesi'nin analizini yaptık. Bana belediyenin en önemli gelir kaynağı ne diye soruyorlar. Kalbimin en derinliklerinden söylüyorum: Berekettir. Bereket istiyorsanız emaneti ehline vereceksiniz. Belediye işlerini yaparken, Ahmet'i, Mehmet'i, yakınınızı kayırmayacaksınız, ihaleye fesat karıştırmayacaksınız. Sistemle oynanmadığı takdirde bu belediye, 30 yıl para problemi çekmez. Bunun dışında Türkiye'de görülmemiş bir iş yaptık ve bugüne kadar 30 binden fazla gecekondu yıktık, 10 tane kentsel dönüşüm projesi, insanlarla birebir konuşarak güven sağlanarak yapıldı.
Partiniz sizi aday gösterir ve yeniden seçilirseniz 5 yıl için planınız var mı?
Altındağ'ı artık çok iyi tanıyorum, ihtiyaçlarını çok iyi biliyorum. Bundan önceki yıllarda yaptığımız tüm işlerin, yatırımların, sosyal projelerin bir sonraki dönem için teminat olacağını düşünüyorum.
Başkanlık görevine devam etmezseniz planınız nedir?
Şu anda uğraştığım sosyal sorumluluk projeleri var. Özellikle yetim ve öksüz çocuklarla ilgili. Bu çocukların yüzünü güldürmek, acılarını dindirmek, iyi bir eğitim almalarını ve geleceğe güvenle bakmalarını sağlamak için kurduğumuz bir vakıf var. İlerisi için bu tür işlerde çok daha aktif çalışmayı arzu ediyorum.
'Yaşayan müze' olacak
Yapmak isteyip de yapamadığınız bir proje var mı?
Hiçbir zaman rastgele projeler üretmedik. Projelerimizi hayata geçirmeden önce ön safha geçiriyoruz. Son dönemde büyük bir projeyi sürdürüyoruz: Köy Park (Altınköy). 100 yıl öncesinin köy hayatını canlandıracağımız 400 dönüm büyüklüğünde bir park ve yaşayan bir müze yapıyoruz. Özellikle çocuklar sütün nasıl sağıldığını, nasıl yağ ve peynire dönüştüğünü görecek, köy ekmeğinin tadına bakacak. Eskiden köylerimizde bulunan çamaşırhanelerde ne koşullarda çamaşır yıkandığını görecekler. Yel değirmenini, su değirmeninin ne işe yaradığını öğrenecekler. At arabası, öküz arabası ne demek, ne işe yarar tüm bunları görecekler. Köy Park'ın büyük bir bölümünü yılsonuna kadar bitirmeyi arzuluyoruz. Diğer yandan Hamamönü ve Ulucanlar Cezaevi restorasyon projeleri bir ilçe belediyesinin boyunu aşan işler aslında. Hamamönü'nden sonra Hamamarkası'nda çalışmalarımızı yürütmeye başladık. Ulucanlar'da ise kapalı olan bölüm müze olarak açıldı. Tüm projelerimizi gerçekleşirdik ama bitmiş değil, yapılacak daha çok iş var.
İlçenin en büyük ihtiyacı sizce ne?
Altındağ'ın en büyük ihtiyacı, dünyadaki tüm medeni şehirlerde olması gereken işlerin burada da yapılması. Yani imar planlarının, şehir planlarının uzun vadede büyük ölçekte yapılarak, yollarıyla, parklarıyla, sosyal tesisleriyle, yeşil alanlarıyla, spor salonlarıyla, müzeleriyle, kütüphaneleriyle modern yaşam alanlarını oluşturmak.
Altındağ benim için "………." boşluğunu tamamlar mısınız?
Altındağ benim için "Ankara'nın başkenti". Muhafaza edilmesi gereken, eski anıların yaşatılması gereken bir yerdir. Cumhuriyet'in kuruluşunu simgeleyen yerdir burası.
5 YILDA
Son 5 yılda 7 bin 930 konut yapıldı.
Son 5 yılda 600 bin ton asfalt atıldı. 150 bin metrekare kaldırım döşendi.
10 yılda 30 bin civarında gecekondu yıkıldı. Bunun n 12 bin tanesi son 5 yılda yıkıldı.
10 yılda 300 km yeni yol açıldı. Bunun 100 kilometresi son 5 yılda açıldı.
10 yılda 50'den fazla kültür merkezi açıldı. Bunun 24 tanesi son 5 yılda yapıldı.
Serpil UYGUN/Sabah Ankara