23 / 12 / 2024

Karadeniz-Akdeniz Yolu inşaatında son durum!

Karadeniz-Akdeniz Yolu inşaatında son durum!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun en önemli etabının tamamlandığını, yolun tamamının 2017 yılı sonu itibariyle bitirileceğini söyledi.



Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Enver Yılmaz, ilk kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen, Sultan Abdülhamit döneminde projesi Fransız mühendislere çizdirilen, yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun en önemli etabının tamamlandığını, yolun tamamının 2017 yılı sonu itibariyle bitirileceğini söyledi.


Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Karadeniz-Akdeniz yolunun Ordu etabındaki 370 metrelik viyadük ve 22 tünelinde çalışmaların büyük oranda bittiğini açıkladı. Yolun önem önemli etabı olan Ordudan Mesudiye istikametine Aydınlar-Gümüşköy etabındaki çalışmanın da sona erdiğini, yol güzergahında bulunan Melet Irmağının da 370 metrelik Çatalkaya viyadüğü ile geçildiğini dile getiren Başkan Yılmaz, şöyle dedi:"Proje başlamadan önce Ordu-Mesudiye arası 120 kilometrelik yol yaklaşık 2.5-3 saatte gidiliyordu. Dereyolu olarak da adlandırdığımız Karadeniz-Akdeniz Yolu ile 30 kilometre kısalan bu yol 1.5 saate inecek. Şuanda açılan bölümleriyle Ordudan Mesudiye'ye 2 saatte çok rahat bir şekilde gidilebiliyor. Projenin son etabı olan Topçam'da tünel ve yol çalışması sürüyor. Proje içerisindeki 30 kilometrelik 22 adet tünel ve 88 kilometrelik Ordu-Sivas arasındaki yolun tamamı 2017'de bitecek inşallah. Melet Vadisi'nin en zorlu yerlerinden Çatalkaya'da artık trafiğe açılan 370 metrelik viyadük var. Daha önceden yarım saatten fazla zaman alınan buradaki yolu artık viyadükle ve bağlantı tünelleriyle 10 dakika gibi kısa sürede alıyoruz. Daha yolun tamamı bitmemiş olmasına rağmen ulaşım mesafesi de çok ciddi şekilde kısaldı."


PROJESİNİ SULTAN ABDÜLHAMİT ÇİZDİRMİŞTİ

Asırlık 'Dereyolu' olarak adlandırılan Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun projesinin Osmalı İmparatorluğu döneminde 1880'li yıllarda Sultan Abdülhamit tarafından Fransız mühendislere çizdirilmişti. 2004 yılında Mesudiye Topçam'da Melet Irmağı üzerine Topçam Barajı yapılmasıyla yeniden gündeme getirilen yolda çalışma başlatılmıştı. 506 milyon TL tutarındaki yaklaşık 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz yolu Karadeniz'in kapısını Ordu-Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-Adana üzerinden Karadeniz'e açacak.


ASIRLIK PROJENİN SADECE YÜZDE 10'U KALDI

Yüzde 90'ı tamamlanan Karadeniz-Akdeniz Yolunun geriye kalan yüzde 10'luk kısmındaki çalışmanın 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor. Projenin ilk etabı 1873'lü yıllara kadar dayanıyor. İlk olarak Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelen yol, 2'inci Abdülhamit Dönemi'nde 1882-1885 yılları arasında Sivas Valiliği yapan Halil Rıfat Paşa'nın çabalarıyla yeniden gündeme getirildi. Ancak yine yapılamadı. 1885-1890 yılları arasında Mühendis Çıngıryan Efendi, 1908 yılında Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Şevki Efendi ve son olarak 1926-1928 yılları arasında dönemin hükümet programına da alınan Karadeniz-Akdeniz Yol Projesi'nin ilk temeli, 1929 yılında dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından atıldı. Güzergah tartışmaları yüzünden 1933 yılında çalışmaları bir kez daha durduruldu. 1970'li yıllarda tekrar gündeme getirildiyse de olası bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle, bir kez daha çalışmaları durduruldu. Son olarak 2004 yılında Ordu'nun Mesudiye İlçesi Topçam'da Melet ırmağı üzerinde yapımına başlanılan Topçam Barajı ve Ulaşım Yolları adıyla gündemde yerini aldı. 'Dereyolu' olarak da bilinen Topçam Barajı ulaşım yollarının yapılmasıyla genişletilen proje değiştirilerek Karadeniz-Akdeniz Bölünmüş Yol Projesi olarak devam etti. 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolunun Sivas-Ordu etabındaki bölünmüş yol çalışmasının da 2017 sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.


Yeni Şafak



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayacak 28 tünelin bulunduğu ve 600 kilometre uzunluğa sahip asrın projesi tamamlanma aşamasına geldi.


Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun Ordu etabının yüzde 90’ı tamamlandı. Karadeniz başta olmak üzere tüm Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan asrın projesi Karadeniz’i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’in ticaret limanı yapacak. Dev proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "Dünya ticaretine yeni bir soluk getirecek, Türkiye’nin gücüne güç katacak, ülkemizi dünyanın en büyük 17. ekonomisinden ilk 10’a sokacak olan 140 yıllık hayalin gerçekleşmesine çok az kaldı" dedi.


"Ferhat gibi dağları deldik"

Bu yolun Ordu’nun önünü açacağını, ekonomik, sosyal hatta siyasi yönden büyük avantajlar sağlayacağını kaydeden Enver Yılmaz, “Marmaray Abdülhamid’in 140 yıl önce projelendirdiği bir yatırımdı. Bunu gerçekleştirdik. Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak olan bu Karadeniz-Akdeniz yolu da Abdülhamid’in 140 yıllık hayaliydi. Şimdi bunu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.


Yılmaz, son olarak şu görüşlerde bulundu: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile kıtaları birleştirip, Osman Gazi Köprüsü ile uzakları yakın ettik. Köprü ve yollarla gönülleri de birleştirdik. Denizin üzerine dünyanın 3. havalimanını kurduk. Gemileri karadan yürüten ecdadın torunları olarak, trenleri denizin altından geçirdik. Şimdi ise bölgeleri birbirine bağlıyoruz. İşte Abdülhamit han’ın 140 yıllık rüyası Karadeniz-Akdeniz yolunu tamamlıyoruz. Abdülhamit Han’ın 140 yıllık rüyası gerçek oldu! Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz” dedi.


Proje hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, toplam 28 tünelin yer alacağı Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun 88 kilometrelik Ordu bölümünün bu yıl içinde, diğer etaplarının ise 2017 sonunda tamamlanacağını söyledi. Yılmaz, bu yolun asrın projelerinden biri olacağını belirterek, "Bu yol GAP’ı Karadeniz’e bağlayarak sadece Karadeniz’in değil etkileyeceği 40 ille birlikte tüm Türkiye’nin ticaretini canlandıracağına inancım tamdır" diye konuştu.


Ordu-İskenderun hattı dışında Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak diğer 17 ana karayolu güzergahıyla ilgili yürütülen proje çalışmalarının da Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlandığını belirten Yılmaz, “Toplam uzunluğu 11 bin 842 kilometre olacak projeler tamamlandığında iller arası ulaşım daha da kısalacak. İller arasındaki ticaretin çok gelişecek" ifadelerini kullandı.


Milliyet


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu havadan fotoğraflandı.


Dereyolu olarak da adlandırılan ve birinci etabı ocak ayında tamamlanan Karadeniz-Akdeniz Yolu projesinin tamamlanması için çalışmalar sürüyor.


Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen ve 2. Abdülhamid tarafından 1880'li yıllarda Fransız mühendislere çizdirilen asırlık proje, firma yetkilileri tarafından havadan fotoğraflandı.


Drone yardımıyla havadan fotoğraflanan ve toplam uzunluğu 600 kilometre olan yolun 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor.


Öte yandan, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşarak, şu ifadeleri kullandı:


"Yavuz Sultan Köprüsü ile kıtaları birleştirip, Osman Gazi Köprüsü ile uzakları yakın ettik. Köprü ve yollarla gönülleri birleştirdik. Denizin üzerine dünyanın 3. havalimanını kurduk, gemileri karadan yürüten ecdadın torunları olarak trenleri denizin altından geçirdik. Şimdi ise bölgeleri birbirine bağlıyoruz. İşte Abdülhamid Han'ın 140 yıllık rüyası Karadeniz-Akdeniz Yolu. Bu yolda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler."


Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi

Yaklaşık 600 kilometre uzunluğundaki yolun birinci etabı tamamlanırken, 2017 yılında hizmet vermeye başlayacak yol ile Karadeniz Ordu-Sivas-Kayseri-Kahramanmaraş-Adana üzerinden Akdeniz'e bağlanacak. açacak.


Yol üzerinde toplam 25 tünel ve 370 metrelik viyadük yer alırken, projenin toplam maliyetinin ise 500 milyon lirayı bulması bekleniyor.


AA


Geri Dön