01 / 05 / 2024

Karadeniz'deki çevre planına turizm bölgeleri eklenmemiş!

Karadeniz'deki çevre planına turizm bölgeleri eklenmemiş!

Karadeniz Bölgesindeki 7 ili kapsayan çevre düzeni planına, enerji santralleri ile maden sahalarının işlendiği, ancak turizm bölgeleri ile SİT ve diğer koruma alanlarının işlenmediği ortaya çıktı



Karadeniz Bölgesindeki 7 ili kapsayan çevre düzeni planına, enerji santralleri ile maden sahalarının işlendiği, ancak turizm bölgeleri ile SİT ve diğer koruma alanlarının işlenmediği ortaya çıktı.

Dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında Rize, Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Bayburt illerini kapsayan, Çevre Düzeni Planı hazırlandı. Bölgenin gelecekte planlanmasına yön verecek olan ve bir süre önce askıya çıkarılan plana, hazırlandığı illerde eksiklikler olduğu gerekçesiyle çeşitli kesimler tarafından itirazlar yapıldı. Mimar ve Mühendisler Grubu da, planla ilgili olarak 7 ili kapsayan bir çalışma ile rapor hazırladı.

Akıllara zarar hata

Raporun ayrıntılarını açıklayan MMG Genel Başkan Yardımcısı, Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, Karadenizde 7 ili kapsayan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının karakteri incelendiğinde, gerçekten akıllara zarar yanlış bilgi yada ciddi hatalar içerdiği gerçeğinin görüldüğünü söyledi. Gördükleri durum karşısında hayretler içerisinde kaldıklarını ifade eden Ekşi, 100 binlik plan içerisinde önceden tariflenmiş ya da örneğin Rize İkizdere Vadisinde Bakanlar Kurulu Kararı ve Başbakanımızın 13 Mart 2008 tarihli onayı ile Turizm bölgesi ilan edilmiş Ovit Dağı, Anzer turizm bölgesi ve Jeotermal kaynakların olduğu alanların da bu plan içerisinde olmadığını görüyoruz. Yine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge kurullarınca SİT alanı ilan edilmiş mutlak koruma alanlarının bu plan içerisinde olmadığı görülüyor dedi.

Unutuldu mu

Burada şaşılacak düzeyde bir yanlışlık var diyen Ekşi, Başbakanın Bakanlar Kurulu kararı ile onayladığı bir karar bile bu planda yer almıyorsa, insan ister istemez farklı şeyler düşünüyor. Taş ocakları, enerji santralleri, maden sahaları planlara işleniyor ama jeotermal kaynakları, turizm tesis alanları ile SİT alanları, tescil edilmiş koruma altındaki bölgeleri işlemiyorsunuz. Bu alanlar yok sayılmış yada unutulmuş. 1/100.000 plan bu işin anayasası demektir. Ciddi sıkıntılar içeren planın bu haliyle derhal iptal edilmesini gerekiyor diye konuştu. Sivil toplum kuruluşlarının bölge illerinde bu plana gerekli itirazları yaptığını ifade eden Kadem Ekşi, bir bayram müjdesi olarak Başbakandan bu planın iptali ile ilgili karar beklediklerini söyledi.

Planda doğal güzellikleriyle bilinen Ovit Dağına da yer verilmemesi dikkat çekti.

Vatan


Geri Dön