02 / 05 / 2024

Karadeniz'in Efes'i için 45 kişilik ekip çalışıyor!

Karadeniz'in Efes'i için 45 kişilik ekip çalışıyor!

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde, M.Ö. 7'nci yüzyılda kurulan ve Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Teion Antik Kenti'nde 8 yıl önce başlayan kazı çalışmaları sürüyor.



Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde, M.Ö. 7'nci yüzyılda kurulan ve Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Teion Antik Kenti'nde 8 yıl önce başlayan kazı çalışmaları sürüyor. 60 hektarlık alanı kapsayan kazının tamamlanan 2 hektarlık bölümünde hamam, kilise, tapınak, mezar gibi kalıntılar bulundu. Kazma, kürek, çapa ve fırça ile yapılan kazıların 100-150 yılda tamamlanması hedefleniyor. Filyos'taki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Zonguldak Valiliği II Özel idaresi'nin desteğinde 2006'da başladı. Karabük Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sümer Atasoy başkanlığında yapılan kazılarda şu ana kadar renkli çanak-çömlek, yazılı eserler, çeşitli dönemlere ait hamam, kilise, tapınak, liman, kale ve sahil surları, su kemeri, mendirek kalıntıları, antik tiyatro, ö'sı kilise içinde 10 mezar, madeni para, madeni eserler, sikke, kandiller, cam eserler ve seramikler bulundu. 



45 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR 

M.S. 1 3'üncü yüzyıla kadar yerleşimin devam ettiği tahmin edilen Teion Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım başkanlığında yapılıyor. 20'si üniversite öğrencisi, 10'u işçi, diğerleri mimar, seramik ve yazıt uzmanı ile jeofizikçiden oluşan 45 kişilik ekip, antik kentin ilk yerleşim yerinde çalışmalarını sürdüyor. Kuzeyde denize dik olarak uzanan Kale Tepesi olarak da bilinen alanda yapılan kazılar sırasında M.Ö. 700'lere kadar inen yerleşim tabakalarının izine rastlandı. Arkaik ve Klasik Dönemlere ait sur duvarları ve bina kalıntılarının kentin en erken dönemli kalıntıları olduğu ortaya çıktı. 



Bizim Gazete 


Geri Dön