06 / 05 / 2024

Karantina için inşa edilen tesisler kaderine terk edildi!

Karantina için inşa edilen tesisler kaderine terk edildi!

Karantina zamanlarında kullanılması için 49 bin metrekarelik alana inşa edilen Arsus'taki Pirinçlik 20 yıldır kullanılmadı. Söz konusu tesisler çürümeye terk edildi.



Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü,tarafından Hatay'ın İskenderun ilçesinde inşa edilen Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisleri çürümeye yüz tuttu. Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; Arsus'ta denize sıfır alanda 49 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiş tesiste 113 suit oda 500 kişi kapasiteli sosyal tesis, 32 personel lojmanı, restoranlar, konferans salonları, simultane tercüme kabinleri, çamaşırhane, ısıtma-soğutma sistemleri, jeneratör, arıtma tesisi, içme suyu isale hattı, mendirek yer alıyor.

Her şeyin eksiksiz yer aldığı bina inşaattan sonra çürümeye bırakıldı.Milyonlarca liraya mal olan tesis hiç kullanılmadı. Salgınlarda kullanılmak üzere inşa edilen Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisleri savurganlık olarak Sayıştay raporunda "kötü örnek" olarak yer aldı.

MECLİS GÜNDEMİNDE YER ALDI

Salgın hastalıklarda kullanılmak üzere 2001 yılında  hizmete açılan binalar kaderine terk edildi. Hiç bir şekilde kullanılmayan binaların hırsızların uğrak yeri oldu.

Talan edilen karantina merkezleri nedeniyle öğrenci yurtları karantina için kullanılmıştı.  CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur söz konusu tesislerin durumunu meclise taşıdı. Güzelmansur tesislere yönelik şu açıklamalarda bulundu:

“Yıllar önce olası salgın hastalıklarda kullanılmak üzere milyonlarca lira harcanarak yapılan bu karantina tesisindeki binaların çatı, duvar ve zeminlerinde çatlaklar var, camları ve kapıları kırık, herhangi bir güvenlik tedbiri alınmadığı için tesisat malzemeleri ve demirbaşları çalındı. Büyük bir kamu zararı ve israf var.”

Karantina için inşa edilen tesisler kaderine terk edildi!

KAMU ZARARI OLARAK YER ALDI

Çürümeye terk edilen tesislerin Sayıştay Raporu'nda da yer aldığını söyleyen Güzelmansur “T.C. Sayıştay Başkanlığı'nın, 2019 yılı Türk Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Denetim Raporu'nda, İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi değerli bir kamu kaynağı olarak nitelenerek bu taşınmazın atıl bırakılmasıyla oluşan kamu zararına dikkat çekiliyor” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması talebiyle önerge veren Güzelmansur bu değerli kamu yatırımının kaderine terk edilme sebebini, karantina merkezinin atıl bırakılmasıyla meydana gelen kamu zararının miktarını ve tesisin bakım-onarımının yaptırılarak amacına uygun bir şekilde kullanılıp kullanılmayacağı sorularına yanıt istedi.
 


Geri Dön