22 / 11 / 2024
fuzul

Kararname imzaya açıldı, turizmci ihracatçı sayılacak

Kararname imzaya açıldı, turizmci ihracatçı sayılacak

Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın turizmcilerin ihracatçı sayılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığına ilişkin müjdeli bir haber verdiğini, bunu çok olumlu karşıladıklar




Bayındır, yaptığı yazılı açıklamada, 1982 yılında çıkarılan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun 13'üncü maddesinde, "Belgeli işletmelerden Bakanlar Kurulu'nca, her yıl belirlenen döviz miktarını sağlayanlar, ihracatçı sayılırlar'' hükmünün yer aldığını hatırlattı.

Yıllardır bu maddenin uygulamaya geçmesi için çeşitli platformlarda görüş ifade ettiklerini vurgulayan Bayındır, önceki gün akşam TUROB'un 38. yıl yaz gecesi buluşmasında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan turizmcilerin ihracatçı sayılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığı yönündeki müjdeli haberi aldıklarını hatırlattı. Bayındır, şunları kaydetti: "Artık, yurtdışından döviz getiren turizm işletmeleri de, ihracatçılara sunulan imkânlardan yararlanacak. Yani, KDV iadesinin alınması, Eximbank kredilerinden yararlanma, yurtdışı fuarlarda ve yurtdışı ofislerin açılmasında belli oranda hibe desteğinin verilmesi gibi imkânlardan yararlanacağız. Turizm sektörünün yerinde ihracat yaptığı ve büyük döviz girdisi sağladığı açıktır. Bunun yanında sağladığı büyük katma değer ve istihdam da inkâr edilemez. Yurtdışından 1 milyon doların üzerinde döviz getiren yaklaşık 300 otel bu imkânlardan yararlanabilecek.''

Açıklamada, İremtur Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Ulubay'ın değerlendirmesine de yer verildi. Ulubay da "Döviz getiren işletme, alacağı KDV iadesini, devlete olan Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, SSK primi ödemeleri ile mahsup edebilecek. Yani, devletten alacağı ile devlete olan borcu arasında, karşılıklı bir mahsuplaşma olabilecek. Turizmciler söz konusu kararla daha rahat hareket etme imkânı bulacak.'' dedi.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Turizmciye büyük müjde...

Bakanı Günay, 1 milyon doların üzerinde döviz getirisi sağlayan işletmelerin ihracatçı sayılacağını açıkladı.KDV artışı ile moralleri bozulan turizmciye müjde geldi. Turizm Bakanı Günay, 1 milyon doların üzerinde döviz getirisi sağlayan işletmelerin ihracatçı sayılacağını açıkladı...

Turizmciler de artık ihracatçı sayılacak. 3 yıldız üzeri yeme içme tesislerinde KDV'nin yeniden yüzde 18'e çıkarılması ile moralleri bozulan turizmcilere Kültür ve Turizm Bakanı Günay'dan müjde geldi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) düzenlendiği geceye katılan Bakan Günay, ihracatçı sayılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararını imzaladığını bildirdi.

KDV İADESİ ALACAK

Günay, karara göre, 1 milyon doların üzerinde döviz getirisi sağlayan turizm işletmelerinin ihracatçı sayılacağını söyledi. Bakan açıkladığı karara göre, 1 milyon doların üzerinde gelir elde eden turizm işletmeleri KDV iadesinden ve teşvik sisteminden yararlanabilecek. İşletmeler ayrıca, Eximbank kredisi, yurtdışı fuarlarda ve yurtdışı ofislerin açılmasında belli oranda hibe desteği alabilecek.

Geçen yıl başlatılan 3 yıldız üzeri yeme içme tesislerinde KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi uygulamasının geçen hafta kaldırıldığını hatırlatan Günay, henüz bir yıllık olan bu uygulamanın kaldırılmasının doğru olmadığını ve sektörde psikolojik kırgınlığa neden olduğunu ifade etti.

HER ŞEY DAHİL ÖZENDİRİLDİ

 Bakan Günay, KDV'de indirimin kaldırılmasıyla herkesin yakındığı her şey dahil sistemini özendirecek bir takım uygulamaların yeniden gündeme geldiğine dikkat çekti. Günay, indirim uygulamasının kaldırılması konusunda düzenlemeyi yapanların da bunu düşünmediklerini itiraf ettiklerini anlattı.

300 OTEL YARARLANACAK

TUROB Başkanı Timur Bayındır, 1982'de çıkarılan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun 13 maddesinde turizmcinin ihracatçı sayılması yer aldığını ancak yıllardır uygulanmadığını söyledi. Bayındır, "Bakan Günay bize müjdeli haber verdi. Bu uygulamadan 300 otel yararlanacak" dedi. İremtur Başkanı Sadettin Ulubay, kararı büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Döviz getiren işletme, alacağı KDV idaresi ile devlete olan kurumlar vergisi, gelir vergisi, SSK primi borcunu mahsup edebilecek" diye konuştu.

KÜÇÜK İŞLETMELER UNUTULDU

Uygulamanın güzel bir gelişme olduğunun altını çizen Antik Hotel Genel Müdürü Sevda Yılgaz, küçük işletmelerin göz ardı edilmesine tepki gösterdi. Yılgaz, "Ülkemizde, çok güzel butik oteller var. Onlar bu imkanlardan yararlanamayacak. Sadece büyük otellerin bu imkanlardan yararlanmasını biraz buruk karşıladık. Çünkü, 1 milyon dolar rakamı, özellikle butik oteller için büyük bir rakam olabilir. Zira, yurtdışından 1 milyon dolar getiren işletme iş yapıyor da yarısını getiren iş yapmış olmuyor mu" diye sordu.
Bugün


Turizm sektörü ihracatçılar sınıfına alınacak
Turizm ekonomimizin önemli bir sektörü. Bir anlamda döviz getiren, ülke ekonomisine katkı sağlayan, hatta dış ticaret açığını bir ölçüde kapatan sektöründe ihracatçılar sınıfına alınması için yıllardır yapılan girişimler nihayet sonuçlanmak üzere.

"Bizim, yurt dışına ihracat yaparak döviz getiren ihracatçılardan ne farkımız var. Biz de döviz getiriyoruz, gerçi mal satmıyoruz ama hizmet ve tatil satıyoruz" diyen ama yıllardır seslerini duyurmaya duyuramayan sektör yetkilileri nihayet Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın isteği ile Bakanlar Kurulu'nun imzasına açılması ile gündeme geldi. TUROB'un yemeğinde bu konuyu açıklayan Bakan Günay, bir milyonun üzerinde döviz getiren turizm işletmelerinin ihracatçı sayılmaları gerektiğini ifade etti. Ancak konuşma sırasında "büyük beklentiler yaratmak istemiyorum" demesi ise turizmcilerin kafasını karıştırdı.

Babacan bugün ne diyecek
15 gün önce Ankara'da Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüşüp sorunlarını dile getiren turizm sektörünün temsilcileri bugün Ali Babacan'ın yapacağı toplantıda alınacak kararları bekliyor. AB ülkeleri arasında yapılan araştırmada Türkiye'nin en ucuz 13. ülke olmasına rağmen şaraptaki yüzde 300'leri aşan ÖTV'nin bu avantajı yok ettiği, sigara yasağı ile bir çok cafe ve eğlence işletmelerinin kapanma tehlikesi içine düştükleri ve yüzde 8'den yüzde 18'e çıkarılan KDV'nin işletmeler arasında farklılık yaratarak haksız rekabetin oluşması gibi sorunlar dile getirilmişti.
Cumhuriyet


Geri Dön