Karavan talepleri COVID-19'la patladı!
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve dengeleri değiştiren yeni tip koronavirüs salgını karavan taleplerini de patlattı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve dengeleri değiştiren koronavirüs salgınıyla değişim yaşayan sektörlerin başında turizm geliyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, doğaya dönüş ve mavi turlara ilgi katlanırken kamp, çadır, ve karavan turizmi de yoğun ilgi göriyor.
Taleplerin koronavirüsle arttığı karavanda üretici sayısı da taleple doğru orantılı olarak artıyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen sektörde üretim kapasitesi artınca, yüksek talep de karşılanamadı. Yaşanan son gelişmelere göre, bugün verilen siparişler en erken 3 ay sonra teslim ediliyor.
2 yıldır ilgi artıyor
İzmir'de karavan üreten bir firmanın Genel Müdürü Atilla Savaşçı, Anadolu Ajansı muhabirine sektörle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Svaşçı, yaklaşık olarak 2 senedir karavana sürekli artan bir ilgi olduğunu dile getirdi.
"Siparişlerimiz oldukça yoğun. Motokaravan için yaklaşık 3,5-4 aylık, çekme karavanlara ise 45-60 gün sonraya sıra veriyoruz" diye konuşan Atilla Savaşçı, üretimde bir çok malzemenin ithal olduğunu söylerek, bunun yerlileştirmesi konusunda da sektörün çabaları olduğunu kaydetti.
Savaşçı konuyla ilgili olarak, "Emeklisinden, yeni evlenenine, yalnız yaşayandan ailelere her kesimden yoğun bir ilgi var. Fiyatlar ise 150 bin liradan başlıyor." şeklinde konuştu.
Tatilcilerin gözdesi haline gelen karavanda en büyük sorunlarından birinin park yeri olduğunu kaydeden Atilla Savaşçı, son dönemlerde bu anlamda bazı girişimler olduğunu dile getirdi.
Karavan sektöründe ciddi bir ihracat hazırlığı olduğunu kaydeden Savaşçı, "İhracat ayağımızı da güçlendiriyoruz. Kıbrıs ile görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız ihracatı da geliştirmek." dedi.
"Ülkemiz Avrupa'nın karavan üssü olabilir"
Karavan üreten bir başka firmanın kurucusu olan Zafer Urundaş da yaptığı açıklamada geçen yılaa göre satışların daha iyi olduğunu dile getirdi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla beraber karavan yapımında kullanılan araçların yurt dışından gelmekte zorlandığını kaydeden Zafer Urundaş, "Durum böyle olunca ikinci el piyasası gereğinde fazla yükseliyor. Hatta araç da bulamıyoruz." diye konuştu.
Artan karavan talebiyle beraber üretici sayısının da arttığını kaydeden Zafer Urundaş, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: "Türkiye, Avrupa'nın karavan üssü olabilir. Sektörün yaptığı karavanlar yurt dışına gidiyor. Araç firmaları bize gönderiyor, biz burada karavana dönüştürüp onlara veriyoruz. Çünkü Avrupalı istediği ürünü bize yaptırabiliyor. Biz paket olarak değil butik olarak hizmet veriyoruz."
Zafer Urundaş, "Biri gelse ve 'Karavan istiyorum' dese en erken nisan veya mayıs diyeceğiz. O zamana kadar doluyuz. Sektörün geneli böyle." şeklinde konuştu.
Bir çok imalatçının ihracat yapmaya da başladığını kaydeden Zafer Urundaş sözlerini şu şekilde tamamladı: "Çok daha makul fiyattan, çok fazla ürün çeşidi sunabiliyoruz. Bu da bizi ihracatta öne çıkıyor. Bu konuda destek alırsak ciddi miktarda dövizi Türkiye'ye kazandırabiliriz."