04 / 05 / 2024

Karbondioksit Seviyeleri Tarihin En Yükseği!

Karbondioksit Seviyeleri Tarihin En Yükseği!

Bilim insanları, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki önde gelen araştırma kuruluşlarından elde edilen verilere dayanarak, karbondioksit seviyelerinin tarihin en yüksek noktasına ulaştığını açıkladı. Bu durum, iklim değişikliği açısından endişe verici bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.



İklim Krizi İçin Vahim Bir Durum

Mayıs ayında yapılan ölçümler, atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin milyonda 424 parça (ppm) ile rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Bu değer, milyonlarca yılın en yüksek karbondioksit seviyesi olarak kaydedildi. Bilim insanları, Kuzey Yarımküre'deki karbondioksit seviyesinin son bir yılda 3,0 ppm artış gösterdiğini ve sanayi devri öncesine göre yüzde 50'den fazla arttığını belirtti.

Karbondioksit Seviyeleri Tarihin En Yükseği!

NOAA ve Scripps Oceanography Enstitüsü araştırmacıları, atmosferdeki karbondioksit seviyelerindeki hızlı artışın, insan faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu vurguluyor. Fosil yakıtların yoğun kullanımı ve ormansızlaşma gibi etkenler, bu tehlikeli artışın temel sebepleri olarak gösteriliyor. Bilim camiası, karbondioksit seviyelerindeki hızlı yükselişin iklim değişikliği etkilerini daha da şiddetlendirebileceği uyarısında bulunuyor.


Geri Dön