04 / 05 / 2024

Sanayi üretiminde 21 ayın en yüksek artışı!

Sanayi üretiminde 21 ayın en yüksek artışı!

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde ağustosta çalışma günü sayısının geçen yılın aynı ayına göre iki gün daha fazla olmasının etkisiyle beklentilerin oldukça üzerinde, son 21 ayın en yükseği olan yüzde 12.55 artış kaydedildi...



Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde ağustosta çalışma günü sayısının geçen yılın aynı ayına göre iki gün daha fazla olmasının etkisiyle beklentilerin oldukça üzerinde, son 21 ayın en yükseği olan yüzde 12.55 artış kaydedildi.


TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 1.4 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 artış gösterdi.



Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, “Temmuz ayından farklı olarak bu sefer ters yönde etki görüyoruz. Geçen yıl ağustosta olan Ramazan Bayramı tatilinin bu yıl Temmuz ayına kayması nedeniyle ağustos ayında çalışma günü sayısı geçen yıl aynı aya göre iki gün daha fazla. Bu da arındırılmamış veride temmuzda ciddi bir düşüşe neden olmuştu” dedi.


‘Büyüme %3’te kalır’

Bu nedenlerin verinin ekonomik aktiviteye yönelik net bir sinyal vermesini engellediğini söyleyen Çelik, “PMI, kapasite kullanım ve reel sektör güven endeksi gibi diğer öncü göstergeler üçüncü çeyrekte ekonomik aktivitede toparlanma yerine durağan bir görünüm sergiliyor. Bu çerçevede büyümenin üçüncü çeyrekte yavaş kaldığını düşünerek yüzde 3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz” dedi.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, “Öncü veriler, küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlama işaretlerine rağmen ihracatın ılımlı seyrini koruduğunu, iç talebin ise kademeli olarak toparlandığını gösteriyor. Son çeyrekte ekonominin küresel koşullarla yavaşlayacağını, bu yıl için yüzde 3.1’lik büyüme tahminimizi koruyoruz” dedi.


Milliyet 




Geri Dön