Genel

Kardeşler arasında miras nasıl bölüşülür? Mal paylaşımı yapılmazsa ne olur?

Miras konusunda pek çok kişinin kafasında sorular bulunmaktadır. Özellik mal paylaşımına dair sorular. İşte detaylar!Çocuğu bulunmayan vatandalar için ise mirasçılar eşit şekilde anne ve babası olur

BABADAN MİRAS KALAN EV NASIL PAYLAŞILIR?

Miras bırakanın çocukları eşit bir şekilde mirasçı olur. Çocuğu bulunmayan vatandalar için ise mirasçılar eşit şekilde anne ve babası olur. Eş ve çocukları var ise evin dörtte biri eşin hakkıdır, kalan dörtte üçü de eşit olarak kardeşlere paylaştırılır. Vasiyetname bulunuyor ise miras kalan ev bu vasiyet dahilinde paylaştırılır.

İşte “Kardeşler arasında miras nasıl bölüşülür? Mal paylaşımı yapılmazsa ne olur?” sorularının yanıtı…

MAL PAYLAŞIMI YAPILMAZSA NE OLUR?

Miras bırakanın ölümü ile beraber herhangi bir işleme gerek kalmadan yasal mirasçılar hak sahibi olacaktır. Ancak ilgili kurumlardaki intikal işlemleri yaptırılmaz ise bu taşınmazlar miras bırakan kişinin adına kayıtlı olarak kalmaya devam eder.

KARDEŞLER ARASINDA MİRAS NASIL BÖLÜŞÜLÜR?

Miras davasında mahkeme, eşit bölüşülmemiş mal ya da malları, eşin miras payı, kardeşler arası miras paylaşımı, evlilik dışı çocuğun miras payı gibi hakları göz önüne alarak, eşit bir şekilde bölüştürür. Miras paylaşımı ve kardeşler arası uyuşmazlık halinde Miras Hukuku esasları çerçevesinde değerlendirme yapılmaktadır.

MİRASÇILARDAN BİRİ İCRALIK OLURSA NE OLUR?

Alacaklının isteği üzerine borçlunun miras hissesi üzerine haciz konulabilir yani böyle bir durum mümkündür. Miras hissesinin haczi ile, varsa miras konusu konut, arsa ya da dükkan her ne ise gelirleri ve mirasın paylaşımı sonucunda hisseye düşecek olan tasfiye payı haczedilmiş olur.

MİRAS KALAN EVİN İÇİNDE MİRASÇILARDAN OTURAN VARSA NE OLUR?

Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir. Zira her bir mirasçı miras kalan evde elbirliği sıfatıyla maliktir.

HİSSELİ TAPUDA KENDİ HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Hisseli taşınmazın tüm hisseleri satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekmektedir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir. Ama hisse sahiplerinden herhangi bir kişinin gayrimenkulü satmak istememesi halinde dava açma hakkı bulunur.

Isınma desteği nereden alınır? Doğalgaz destek ödemesi ne zaman yatacak?

Evimde kendim oturacağım kiracıyı nasıl çıkarabilirim?