Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur?
Tapu devir süreci alıcı ile satıcının belli şartları yerine getirmesi ile başlayıp, son buluyor. Peki Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur? İşte detaylar!Tapu devri nasıl oluyor, Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur? İşte sorulan bu soruların yanıtları…
Tapu devrinin gerçeklemesi esnasında çıkan tapu harcını hem alıcı ve satıcı ödemelidir. Tapu devri nasıl oluyor, Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur? İşte sorulan bu soruların yanıtları…
KARDEŞLER ARASINDA TAPU DEVRİ NASIL OLUR?
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamakla beraber, bildirilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama işlemi yapılıyor. Kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılacak ise harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödemenin yapılması gerekiyor.
Kardeşler arasında bağış işleminin yapılması durumunda da emlak beyan değerinden düşük olmamak ile bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden istenmektedir.
Buna ek tapu döner sermaye bedeli için 233 TL ödenmesi gerekmektedir. İlaveten de Hizmet Bedeli olarak da 32 TL olarak tahsil edilir.
HİSSELİ TAPU TEK TAPUYA ÇEVRİLİR Mİ?
Hisseli tapu konusuna dair de pek çok soru sorulmaktadır. Hisseli tapunun tek tapuya dönüştürülme konusu da sık sık vatandaşların karşısına çıkmaktadır. Yasal düzenlemelere göre birkaç yol vardır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir; taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemi gerçekleşir. Bu şekilde yeni malik tek tapuya sahip olmaktadır.
Taşınmazın hisseli malikleri yani sahipleri, kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tapu sahibi olur.
HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?
Hisseli tapunun satışının olmama durumundan bahsedersek, alıcı ile satıcının anlaşmasının yeterli olmaması durumunda müstakil tapu satışlarından daha zor bir süreç yaşanabilir. Satış işleminden önce hissedarların anlaşması, kendilerinin ön alım hakları öncelikle önemlidir. Ortaklar kendi hisselerini satma özgürlüğüne sahiptir. Ama diğer hissedarların bilgisi olmadan satış yaptıkları zaman da şufa davası açılabilir. Hissedarların noter ile bilgilendirildiği takdirde şufa davası açma hakkı da bulunmaz.
Tapu harcı nedir? Tapu harç bedeli ne kadar?
Babadan oğula tapu devri nasıl olur?
Online tapu işlemleri nasıl yapılır? |