23 / 12 / 2024

Kardeşler mirastan çıkarılabilir mi? 

Kardeşler mirastan çıkarılabilir mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kardeşlerimi mirasımdan men etmek ve tüm mallarımın eşime kalmasını istiyorum. Noterden vasiyet yapsam olur mu? Vasiyette bankadaki ve tapudaki mallarımı ayrı ayrı belirtmem gerekli mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Benim kardeşlerim var. 1 tanesi öldü. Ölen kardeşimin 2 çocuğu var. Ben bunları mirasımdan men etmek ve bütün mallarımın eşime kalmasını istiyorum (çocuğumuz yok, anne ve babam da öldü). Noterden vasiyet yapsam olur mu? Olursa nasıl olur? Tamamını eşime bırakabilir miyim? Noterden vasiyette bankadaki ve tapudaki malları ayrı ayrı mı belirtmem gerekli yoksa banka ve tapulu olanları nasıl genel olarak vasiyet olarak belirtebilirim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kardeşler mirastan çıkarılabilir mi? 

Bu konu bana çok sorulan sorulardan biri. Zira toplumca biliniyor ki birinin vefatı halinde mirasçıları en yakınlarıdır. Hatta benim köşemi takip edenler biliyor ki bu yakınlar arasında doğal olarak kardeşler var. Yani bir aile birliği içinde kardeşlerin yakın akraba olarak kabulü çok doğal. Nitekim senelerce bizim yasalarımızda kardeşler muhfuz hissesi olan (saklı payı) mirasçılar arasındaydı. Ancak sonradan yapılan bir değişiklikle kardeşler mahfuz hisseli mirasçılar arasından çıkarıldı.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun son durumu şu: Kendisi evli ve çocuksuz. Buna göre; tüm mirası eşine ve kardeşlerine kalacakken, kendisi hazırlatacağı bir vasiyetname ile tüm malvarlığını eşine vasiyet edebilir. Vasiyetnamenin metninde mal varlığını tek tek sayarak kime ne kalmasını istiyor ise bunları liste haline getirebilir veya “Vefatımda sahip olduğum tüm malvarlığımı eşim ..............’ya bırakıyorum” şeklinde bir ifade ile her şeyini eşine bırakabilir. Burada önemli olan amacına uygun cümleyi kurmaktır. Tüm malvarlığının eşine kalmasını istediği için yukarıdaki cümleyi kurdum. Kendisinin tek mahfuz hisseli mirasçısı eşi olduğu için bu çerçevede hazırlatacağı bir vasiyetnamenin tatbik kabiliyeti olacaktır. Vasiyetnameye kardeşleri men ettiğine dair bir kayıt koyması gerekmiyor. Her türlü varlığını eşine bıraktığını ifade etmesi yeterlidir.

 


Geri Dön