22 / 11 / 2024
fuzul

Her on senelik kiracı kolayca çıkarılabilir mi?

Her on senelik kiracı kolayca çıkarılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir meskende dokuz senedir kiracıyım. Ev sahibim 10 senenin sonunda çıkmam gerektiğini ima etti. Henüz açık bir teklif yok ama demek ki aklında on sene dolunca beni çıkarmak var. Her on senelik kiracı kolayca çıkarılabilir mi?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bir meskende dokuz senedir kiracıyım. Ev sahibim 10 senenin sonunda çıkmam gerektiğini ima etti. Henüz açık bir teklif yok ama demek ki aklında on sene dolunca beni çıkarmak var. Her on senelik kiracı kolayca çıkarılabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Her on senelik kiracı kolayca çıkarılabilir mi?

Bir meskende dokuz senedir kiracıyım. Ev sahibim 10 senenin sonunda çıkmam gerektiğini ima etti. Henüz açık bir teklif yok ama demek ki aklında on sene dolunca beni çıkarmak var. Her on senelik kiracı kolayca çıkarılabilir mi? ● M.L.

★ ★ ★ ★ ★

Kiracının tahliyesi nedenleri sınırlı. Öyle ‘çık’ deyince kiracı çıkmıyordu. Ancak yasaya kiracıyı çıkarabilmek için bir husus eklendi. 10 senelik kiracı herhangi bir tahliye nedeni ileri sürmeden çıkarılabiliyor. Bu konuda özellik şu: Kira süresi uzatması 10 seneyi bulacak ve kiralayan üç ay önceden haber vermek kaydıyla kiracıyı çıkarabilecek.

Bu husus yasaya girdiğinde tereddüt yaşandı. 10 senelik uzatma süresi ne demek? Neticede Yargıtay kararını verdi, kira sözleşmesinde kararlaştırılan süre 10 sene hesabına katılmayacak, sadece uzatmalara bakılacak. Yani bir yıllık kira sözleşmesi yapıldıysa tahliye 11 yılın sonunda, beş yıllık yapıldıysa 15 yılın sonunda istenecek.

Bitmedi, bu arada yeni bir sözleşme yapıldıysa süre sıfırdan başlayacak. Şayet 5 yıllık sözleşme vardı da 5 yılın sonunda taraflar aynı şartlarla yeni bir sözleşme yapıldıysa her şey sıfırdan başlayacak. Ben mantık olarak bunu kabul etmedim.

Zira uzatma denildiğine göre tarafların isteği ile de sözleşme uzayabilir, uzatma mutlaka yasal uzama anlamına gelmemeli, aynı şartları taşıyan bir sözleşme yapılırsa bu da uzamadır. Dolayısıyla sıfırdan başlatılmamalıdır ama benim dediğim değil, Yargıtay’ın dediği geçerli olduğu için yapılan her yeni sözleşme hesabı sıfırdan başlatıyor. Yani durumunuz bu.


Geri Dön