Sektörel

Kardeşlere devredilen gayrimenkuller geri alınabilir mi? Miras bölüşenler aman dikkat!

Miras davalarında gayrimenkul paylaşımı ile ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. Peki kardeşlere devredilen gayrimenkuller geri alınabilir mi? İşte ayrıntılar...

Aile arasında sık sık gündeme gelen ve sorunlar yaşanan durumlardan biri de miras davaları oluyor. Miras davalarında gayrimenkul paylaşımı ile ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, babalarından kalan malvarlığının kardeşler arasında mahkemede eşit olmayacak şekilde paylaşıldığını, fakat şimdi kardeşlerden bazılarının sözleşme hükümlerine uymadığını belirtti. 

Okuyucu, Heper'e "Bugün gayrimenkullerle ilgili olarak kardeşlerime devrettiğim arsa hisselerini geri alabilir miyim?" sorusunu yöneltti. 

RESMİ ŞEKİLDE YAPILMAYABİLİR

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, "Okuyucum kardeşleri ile bir miras taksim sözleşmesi yapmış fakat bilemediğim nedenle konu mahkemeye yansımış ve mahkeme huzurunda bir taksim yapılmış" diyerek başladı ve bu sözleşmede paylaşımın mutlaka eşit olmasının gerektiği gibi bir kural olmadığına dikkat çekti.

"Miras payları yasal olarak kardeşler arasında eşittir ama sonradan mirasçı sıfatını taşıyanlar bir miras taksim sözleşmesi gerçekleştirebilir" diye konuşan Heper, miras taksim sözleşmesinin yazılı olmasının bir geçerlilik şartı olarak kabul edildiğinin, resmi şekilde yapılması zorunluluğu olmadığının altını çizdi. 

Heper, bu kapsamda tüm mirasçıların katılımının şart olduğunu dile getirdi ve "Mirasçılar taksimin nasıl yapılacağını yazılı duruma getirir altını imzalar ve bu paylaşım sözleşmesi geçerlilik kazanır" açıklamasında bulundu. 

MÜLKLERİN TESLİMİ İSTENEBİLİR Mİ?

Bazı kardeşlerin buna uymaması durumuna da değinen Tamer Heper, genel olarak uyulmaması halinde bir kısım malların teslimi veya iadesi gerekiyor ise bunların talep edilmesi, gerekirse dava açarak bu konuda ilam alınması bazı durumlarda ise tazminat talep edilmesi gerekebileceğini sölyedi. 

Bunlardan hangisinin nasıl yapılacağına karar verilmesi içinde sözleşme hükümlerinin ve uyulmayan hususların bilinmesinin gerektiğine vurgu yapan Heper, genel olarak bu tür sözleşmelerin hükümlerine uyulması şart olduğunu belirtti. 

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıtı "Okuyucumun isteği bazı gayrimenkullerin hisselerinin sahibi olmak. Bunun için de görünürdeki durum, olayın bir dava konusu yapılacağıdır" diyerek tamamladı. 

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısı yüzde 2,6 arttı!

Sudan’da kiralanan bir karış tarım arazisi yok...

ŞOK 16 Aralık aktüel ürünler kataloğu: 2 yıl garantili Altus bulaşık makinesi 9499 TL, çamaşır makinesi 13599 TL!

İBB, Pendik ve Eyüpsultan'daki konut imarlı 2 arsayı satıyor! İhalesi 27 Aralık'ta!