04 / 07 / 2024

Kars Ani Antik Kenti UNESCO'ya aday!

Kars Ani Antik Kenti UNESCO'ya aday!

Kars’taki Ani Antik Kenti’nin UNESCO tarafından “dünya mirası” kabul edilmesi için çalışma başlatıldı. Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, antik kentin Türkiye'deki 16'ıncı dünya mirası olarak listeye girmesini beklediklerini söyledi.



Efes Antik Kenti ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçelerinin dünya kültür mirası olarak tescillenmesinin ardından, Kars’taki Ani Antik Kenti’nin de UNESCO tarafından “dünya mirası” kabul edilmesi için çalışma başlatıldı.


Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Ani Antik Kenti’nin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirterek “Bakanlık olarak Şubat 2015’te Ani Antik Kenti için çok kapsamlı bir dosya hazırlayarak UNESCO’ya başvuruda bulunduk ve geçici listeye alındık. Asıl liste için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.


UNESCO’dan bir ekip Kars’a gelecek


Doğanay,  UNESCO tarafından görevlendirilecek ekibin Kars’a gelerek incelemelerde bulunacağını, bu senenin sonunda Ani Antik Kenti’nin Türkiye’deki 16’ncı dünya mirası olarak kalıcı listede yerini almasını beklediklerini söyledi. M.Ö 300-350 yıllarında kurulan Ani, tarih boyunca Hurriler, Urartular,  Kimmerler, İskitler, Karsaklar, Sasaniler ve Araplar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. 1001 yılında yapılan Ani Katedrali, Surp Kirkor Kilisesi, 1064’te Selçuklu Sultanı Alparslan’ın yaptırdığı Ebu’l Manucehr Camisi antik kentte yer alıyor.    


Star


Geri Dön