23 / 07 / 2024

Kars'ta atıl durumda bulunan 48 bin 500 dekarlık alanın üretime kazandırıldığı açıklandı!

Kars'ta atıl durumda bulunan 48 bin 500 dekarlık alanın üretime kazandırıldığı açıklandı!

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Kars'ta bu yıl atıl durumdaki 48 bin 500 dekar arazide çiftçiler üretim yapmaya başladığı kaydedildi.




Kars'ta nadasa bırakılan, daha önce kullanılmayan atıl durumdaki tüm arazilerin tarımsal faaliyetlere açılarak üretimin artırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Kars'ta bu sene atıl durumda yer alan 48 bin 500 dekar arazide çiftçiler üretim yapmaya başladı.

Sertifikalı buğday, yağlık ayçiçeği, sertifikalı tritikale tohumu, bezostaja, nohutla ilgili projeleri hayata geçiren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üretim yapan çiftçilere yüzde 50 ve 75 hibeyle sertifikalı tohum desteği sağlandığı belirtildi.

Aldıkları desteklerle kent merkezi ve ilçelerdeki birçok arazide ekim yapan çiftçilerin hasat ettikleri ürünlerden ekonomiye katkı sağlaması beklendiği ifade edildi. 

Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, TAKE Projesi kapsamında Kars'ta da çiftçilere çeşitli destekler verdiklerini belirtti. Atıl durumdaki arazilerde ilk defa yeni ürünler denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Aydın, "Son 1 yıl içerisinde Kars'ta 48 bin 500 dekarlık alanı tarıma kazandırdık ve buralarda bakanlığın destekleriyle yüzde 50-75 tohum vermek suretiyle bu alanları tarıma kazandırdık." diye konuştu.

"Azkan" cinsi nohut tohumu verdikleri Yolboyu köyünde 10 dekarlık arazide ekim yapıldığını dile getiren Aydın, "İlimiz genelinde 1250 dekarlık alanda nohut tohumu dağıttık ve yüzde 75'lik oranını Tarım ve Orman Bakanlığı olarak karşılamış olduk." dedi.

Kars ta atıl durumda bulunan 48 bin 500 dekarlık alanın üretime kazandırıldığı açıklandı!

BÖLGEDEN VERİM BEKLENİYOR

Tarlalara ekilecek olan ürünlerin daha önce test edildiğini ve bölgeye uygunluğu takip edildiğini dile getiren Aydın, şöyle devam etti: "Tarım alanlarının planlanması ve atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılması hususunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ekimler yapılmadan önce ilimize uyup uymayacağı hususunda çalışmalar yapıyoruz. Küçük parsellerde denemeler gerçekleştiriyoruz. İçinde bulunduğumuz nohut tarlasında dekarda 250 kilogram civarında nohut verimi almayı planlıyoruz. Bu nohutu da denedik verimi iyi olduğunu gördük, bölgemize de uygun olduğu anlaşılınca ilimizde uygulamaya koyduk. Gördüğümüz kadarıyla iyi sonuçlar alıyoruz."

Aydın, atıl durumdaki arazileri tarıma kazandırmayı amaçladıklarını ve bu program kapsamında kent merkezi ve ilçelerde çalışmalar yürüttüklerini de belirtti. Buna göre, "Proje doğrultusunda 4 bin 675 çiftçimize tohum dağıttık. İlk defa denediğimiz, hibe destekli projeyle ekilen nohuttan iyi sonuç aldık. İnşallah ilerleyen süreçte atıl durumdaki araziyi kazandırmak isteyen bunu ekmeye devam edecekler." diyen Aydın, bu ürün açısından bölgenin öneminin artacağını belirtti.

Öte yandan, nadasa bıraktıkları arazide Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün teşvikiyle nohut üretimi yapmaya başladıklarını dile getiren Ayebe, "Tohumu yüzde 75 hibe ile aldık, ekipler ekipman desteği vererek nasıl ekileceğini de gösterdi. İlk defa ekmemize rağmen ürün iyi durumda, güzel bir verim bekliyoruz." dedi.

Akfen GYO, Bodrum Eskiçeşme'den 9 milyon TL'ye arsa aldı! Yeni projelerin kapısı aralandı! 

Milli Emlak, yüzde 10 ve yüzde 20 indirimle 19 arsa ile 24 konutu satıyor! Fiyatlar bir bir açıklandı!

Kocaeli ve Antalya'da 2 arsa, 2 konut ve 1 arazi satılıyor! 


Geri Dön