21 / 12 / 2024

Kars'ta kiralık ev fiyatları arttı mı?

Kars'ta kiralık ev fiyatları arttı mı?

Kars’ta başka illerden gelerek üniversite okuyan öğrenciler, ev sahiplerinin ve esnafın kendilerine insan olarak, değil, para kazanma aracı olarak baktıklarını ileri sürdüler..



Kars’ta başka illerden gelerek üniversite okuyan öğrenciler, ev sahiplerinin ve esnafın kendilerine insan olarak, değil, para kazanma aracı olarak baktıklarını ileri sürdüler.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ)’de okumak üzere Kars’a gelen öğrenciler, ev kiralarının çok yüksek olduğunu, ev sahiplerinin 750 ile 1000 TL.’ye kiraladıklarını belirttiler.

Çoğu zaman aç gezdiklerini ifade eden öğrenciler; “Kars’ta kiralar çok pahalı, aşırı derece de pahalı, birde ev sahipleri çok zorluyor. Hatta 2 ay önce bizi dışarı attılar. Yazın tuttuk, memlekete gittik. Geri döndüğümüzde evden attılar. Hiç memnun değiliz ev sahiplerinden. Kars’ta ev sahipleri de esnafta, bizi müşteri olarak, insan olarak değil de, para olarak görüyorlar. Cebimizden parayı almaya çalışıyorlar” diyerek dert yandılar.

KAÜ merkez yerleşkesinde öğrenim gören öğrenciler özellikle barınmadan yana büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederken kiralardan yana çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ettiler.

Türkiye’nin birçok ilinden Kars’a gelerek zor şartlar altında üniversite eğitimini tamamlamaya çalışan öğrenciler kentte özellikle ev kiralarından yana şikayetçi olurken şehrin pahalılığının ise büyük şehirleri aratmadığını belirttiler.

Kars’ta son dönemlerde uygulanmaya başlayan kelle başı kira sisteminden dolayı oldukça mağdur olduklarını da dile getiren öğrenciler kent yetkililerden bu konuda kendilerine kolaylıklar sağlayacak çalışmalar yapmalarını istediler.

İstanbul’un Kars’tan daha ucuz bir kent olduğunu vurgulayan öğrenciler, “Kars çok pahalı bir şehir. Bence bu öğrenciden faydalanmaktır. Biz hiçbir yerde bu kadar kira görmedik. Başka şehirlerde 3+1 evlere verilen paraları biz burada 1+1 evlere veriyoruz. Kent olarak öğrenciden dayalı bir ekonomi kurulan bölgede öğrenciden bu denli yüksek ücretlerin alınması bence yok yanlış. Örneğin ev sahipleriyle konuştuğumuzda bizimde çocuklarımız okudu bizde üniversite hayatını biliriz diyorlar ama bize bu konuda destek vermiyorlar. Kars gibi pahalı bir kent yok. Herkes İstanbul pahalı diyor, ama Kars bizce daha pahalı. Bu insanların biraz daha öğrencilere karşı duyarlılığı olması gerekiyor. Bizce Kars öğrenci olmadan bir hiç. Özellikle esnaflar sadece üniversite öğrencilerinden geçiniyor. Ona rağmen öğrenciye karşı sert bir tutumları var. Biz vizeler veya finaller sonrasında memlekete gittiğimizde, yaz aylarında 3 ay esnaf doğru dürüst siftah yapamıyor. Buna rağmen bizlere yardım etmiyorlar. En büyük sorunumuzda minibüs ücretleri, Türkiye’nin hiçbir yerinde minibüs ve dolmuş ücretleri Kars kadar pahalı değil” dediler.

Kars’ta okumanın çok zor olduğunu kaydeden öğrenciler, ev kiraları, yakacak parası, dolmuş ücretlerinin pahalı olmasından dolayı çok sayıda arkadaşlarının öğrenimlerini dondurduklarını ve yarıda bırakarak Kars’tan ayrıldıklarına dikkat çektiler.

Kars’ta 1+1 dairenin kirasının 600’den başladığının altını çizen üniversite öğrencileri, yakacak, parası, aidat ve elektrik parasıyla birlikte toplam meblağın 1000 TL.’den fazla olduğunu belirterek yetkililerden ve Karslılardan kendilerine kolaylık sağlamalarını istediler.



Milliyet


Geri Dön