Kartal Belediye Başkanı, İstanbul’da Kentsel Dönüşüm toplantısına katıldı!
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün düzenlediği , “İstanbul’da Kentsel Dönüşüm” toplantısına katıldı. İki turlu yapılan toplantıda kentsel dönüşüm masaya yatırıldı...
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün düzenlediği , “İstanbul’da Kentsel Dönüşüm” toplantısına katıldı. İki turlu yapılan toplantıda kentsel dönüşüm masaya yatırıldı.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) düzenlenen “İstanbul’da Kentsel Dönüşüm” adı toplantıya katıldı. Toplantıda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Belediye Başkan Yardımcıları, CHP İlçe Başkanları, Meclis Üyeleri ve Şehir Planlamacısı Faruk Göksu yer aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan’ın moderatörlüğünde yapılan oturumda Eyidoğan, İstanbul’un bir kültür hazinesi ve dünyanın en kalabalık 25 şehrinden biri olduğunu söyledi. Eyidoğan, 17 Ağustos depremin ardından İstanbul’un iki ana planı yapıldığını belirterek şöyle konuştu: “ İstanbul’un 8500 yıl geriye giden bir kültür hazinesi vardır. Nüfusuyla İstanbul, dünyanın en kalabalık 25 şehrinden biridir. İstanbul’da plan karmaşası vardır. Planlı büyüme konusunda başarılı olamayan İstanbul, fiziksel mekan ve sosyal sorunlarla karşı karşıyadır. 17 Ağustos depreminin ardından İstanbul için iki ana plan hazırlandı. İlki, yüzlerce bilim insanının çalışarak hazırladığı 2003 tarihli ‘İstanbul Deprem Master Planı’, ikinci ise 2009 yılında İstanbul BüyükŞehir Belediyesi’nin Meclisinden oy birliği ile çıkan ve İstanbul’un Anayasası olarak adlandırılan ‘İstanbul Çevre Düzeni Planı’dır” dedi.
Kentsel Dönüşüme yönelik 16 Mayıs 2012 yılında 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü’ yasasının çıkarıldığını vurgulayan Eyidoğan, “Kentsel Dönüşüme yönelik bir yasa hazırlanmış ve 16 Mayıs 2012 tarihinde 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü’ yürürlüğe girmiştir. Bu yasa halk arasında ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ olarak adlandırıldı. Bu yasa, başta deprem olmak üzere afet riskini azaltabilir mi? Yasanın çıktığı Mayıs 2012’den bu yana bazı uygulamalara bakıldığında birçok soru işaretleri vardır. Bakanlar Kurulu kararlarıyla ilan edilmiş olan riskli alan ve rezerv alanları vardır. İstanbul’da riskli ve rezerv alan olarak ilan edilen ve kentsel dönüşüm başlatılan veya başlama arifesinde olan birçok belediye içerisindeki CHP’li belediyelerimiz ise şöyledir. Kartal, Kadıköy, Beşiktaş, Sarıyer, Ataşehir ve Avcılar…CHP dışındaki belediyelerde ise Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Bağcılar, Eyüp ve Arnavutköy bölgeleri riskli alan olarak ilan edilmiştir” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan’ın konuşmasının ardından söz alan Şehir Planlamacısı Faruk Göksu, sunum eşliğinde kentsel dönüşüm, deprem dönüşümün bilimsel olarak nasıl gerçekleşeceği ve siyasilerin alması gereken önlemleri anlattı.
Oturumun ikinci bölümü ise soru cevap şeklinde devam etti. İkinci bölümde konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’da deprem dönüşümünün, yerinde dönüşümün sorunsuz gerçekleştiğini, dönüşümün dernekleşme yoluyla ve halkla toplantılar yapılarak devam ettiğini söyledi. Başkan Altınok Öz, “Kartal’da deprem dönüşümü ve yerinde dönüşüm devam ediyor. Site sakinleriyle ve dönüşecek olan alanlarla ilgili Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’müz çalışıyor. Dönüşecek bölgeyle ilgili toplantılar düzenleyerek dönüşümü halkımıza detaylı olarak anlatıyor ve bilgilendiriyoruz. Bu toplantılarımızı kayıt altına alıyoruz. Biz ne dedik, vatandaşlar ne söyledi diye. Bu kayıtlar doğrultusunda Deprem Dönüşüm kitabını çıkarttık. Hatta Deprem dönüşüm sözleşme taslağı hazırlayarak Kartal Belediyesi’nin resmi internet sitesi olan www. kartal.bel.tr adresinde yayınlıyoruz” dedi.