27 / 07 / 2024

Kartal kentsel dönüşümde zorlanıyor!

Kartal kentsel dönüşümde zorlanıyor!

Kartal merkezi iş alanına dönüştürelecek ve Büyükdere Caddesi'ne alternatif olacaktı...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümü Kartal'da yapacaktı. 3 milyon metrekarelik 1960 ve 1970'li yıllarda İstanbul'un en önemli sanayi merkezlerinden birisi olan Kartal merkezi iş alanına dönüştürelecek ve Büyükdere Caddesi'ne alternatif olacaktı.
Kara ve deniz ulaşımı açısından kolay ve stratejik bir konuma sahip olan Kartal'a metro da geliyordu. Metronun gelmesiyle birlikte Kartal'ın ulaşım sorunu kalmıyordu. Sabiha Gökçen havalimanı ise Kartal'ın cazibesini artırıyordu.
Kadir Tophbaş'ın ilk döneminde heyecan veren bir proje olarak açıklanmıştı. Ama uygulama öyle olmadı. İlk düğmeye basılışının üzerinden neredeyse 5 yıl geçti Kartal kentsel dönüşümü bir arpa boyuna yakın yol aldı. Milliyet Emlak'ın bu sayısında baştan sona Kartal kentsel dönüşümünü masaya yatırdık.
Kartal'da Zaha Hadid projeleri çizmişti, Kartal Kentsel Dönüşüm ile ilgilenen dernek ise 28 üyesi ile durumu finanse eder konumdaydı. Dernek çalışmalarını 4-5 senedir sürdürüyor. Temelde derneğe üye olmak başlangıçta 10 bin metrekare ve üstü arazi sahipliğini gerektiriyorsa da 2 sene önce yapılan bir düzenleme ile bu rakam 5 bin 000 metrekareye indirildi. Derneğin en büyük üyeleri ve yönetimi sürükleyenler Superlit, Doğuş, Eczacıbaşı, Mutlu Akü gibi firmalar.
Dernek sakinleri finansmanı sayesinde şu ana kadar bu proje için 2 milyon euro euro üzerinde para harcandı. Arazi sakinleri sadece kendi sahip oldukları alan için değil tüm bölgeyi planlanması için finanse ettiler. Bir anlamda aslında
dernek sayesinde işin planlanması yapıldı.
Zaha Hadid 1/5000 planları teorik ve sembolik olarak "silüet " bazında çizdi. Planlar Türkiye imar kanun ve istanbul yönetmeliklerine uygun olmadığında bu "uygunlaştırma " çalışması burada Iİstanbul Metropoliten Planlama ve bazı özel şirketler tarafından yapıldı. Özel şirketlerin parası dernekçe sağlandı. 1/5. 000 planlar sembolik olarak Türkiye şartlarını uygulanması akabinde 2 sene önce büyükşehir belediyesinden geçerek askıya çıkarıldı ve onandı. Ancak planları
sembolik olması plan iptaline neden olacağından bu sadece devam için bir kademe olarak düşünülmüştü.
Daha sonra Zaha Hadid 1/1.000'lik plan çalışmalarına başladı. Çünkü 1/5.000'lik plan onanmadan 1/1.000'liklerin çizim süreci başlayamıyordu.
Hedef 1/1.000'lik planları ve buna bağlı olarak "yenilenmiş" 1/5.000'lik revizyonları seçim öncesi İBB ve Kartal Belediiyesi meclislerinden geçerek onamaktı.
Yurt dışında çizilmiş ve Türkiyeye uyarlanmış planları seçim önceski 2008 eylülüne yetişti ancak yine de evdeki hesap çarşıya uymadı.
İlçe belediyesi 1/1000 likleri seçim öncesi hazırlayıp büyükşehire gönderdi. Ancak bu aşmada kalan işler bu yaza kadar gelişmedi. Bu sürede bütün planlama süreci bekledi. Geçen ay büyükşehir belediyesi mecliste gündemine sonunda almayı başardı. 1/5000'lik revizyonlu imar planlarını onadı. Bugünlerde askıya çıkmasını bekleniyor. Bundan sonra
plan askıdan inince itirazlara cevap verilecek. Ardından 1/1.000'lik planların büyükşehirde onanıp, Kartal Belediyesi'ne yollanmasını ve orada askıya çıkması bekleniyor.
ilçe ve il belediye arasındaki parti farklılıkları projenin seçim propagandası olmasına neden oldu. CHP Kartal ilçe belediyesi seçimlerini kazanıncaya kadar buradaki kentsel dönüşümde yapılanmış binalarda oturanların planlarda yüzde 30 zarar gördüğünü iddia ediyordu. Ancak hazırlanan planlarda bu zarar gerçekte yüzde 9 durumunda.
Yapılanmış binalarda oturanların ancak yüzde 9'u projeden fiziken zarar görüyor. İlçe belediyesi bu oranın azaltılmasını istiyor. Planlarda kavga şimdi bu aşamada.
Kentsel dönüşüm Kartal' zarar verdi
Kentsel dönüşümün bir bölgeye değer katması gerekir. Ama Kartal'da bunun tam tersi oldu. Kentsel dönüşüm sürecinin uzaması nedeniyle inşaat yapılamıyor. İnşaat yapılamadığı için de arsalar alınıp satılamıyor. 5 sene önce metrekaresi 450 dolar olan arsaların fiyatı yine aynı seviyelerde. Geçtiğimiz günlerde sıkıştığı için satan bir arsa sahibi metrekaresi 330 dolardan satmak zorunda kaldı.
Teorik olarak uçan da çok... Arsaların metrekaresine 2 bin ve 3 bin dolar isteyenler de var.
 
Kısaca Kartal Kentsel Dönüşüm Türkiyede yapılamazsa Türkiyede Kentsel Dönüşüm yapılamaz. Şu ana kadar olan durum bence büyük bir fiyasko , Büyükşehir , ilçe belediyesinin olayı yönetememesi arsa sakinlerine bence büyük sıkıntı veriyor. Kimse ama kimse kentsel dönüşümde yatırıma sıcak bakmıyor.
Türkiye 5 sene içinde arazi fiyatlarında bazı bölgelerde 3 misli bazılarında 6 misli değer artışı görmüşken Kartal gibi bir bölgede arsaların fiyatları artmak dursun düşüyor. Kentsel dönüşüm denildiğinde yatırımcılar gülüyor.
Yeni 1/5 binlik plan neyi içeriyor?
Kartal'da kentsel dönüşüm yapılacak alan 3 milyon metrekarenin üzerinde. Bölgede yer alan fabrika arazilerinin yüzde 40'ı araziden, arsaya dönüşürken kamulaştırılacak. Buna göre arsaların alanı 2 milyon metrekare civarında olacak.
Yakında askıya çıkacak imar planının temel esprisi Kartal'ı Büyükdere Caddesi'ne alternatif bir merkezi iş alanına dönüştürmek. Bu çerçevede proje yapmak isteyenlere, projesine göre imar izni verilecek. Bu Türkiye'de bir ilk. Yani tunizm ve ticari amaçlı binaların yoğun emsal kullanma hakkı var. Konut yapmak isteyenleer ise düşük emsal veriliyor.
Kime ne verilecek?
1) Turizm amaçlı kullanılmak üzere otel, kongre merkezi ve restaurant yapmak isteyenlere 3 emsal.
2) Ofis ve AVM yapmak isteyenlere 2-2.5 emsal.
3) Konut yapmak isteyenlere yüzde 30'a kadar konut olursa 2.5 emsal, yüzde 50'ye kadar konut yapmak isterse 2 emsal izin verilecek.
Planın püf noktaları
1) Zaha Hadid'in hazırladığı kentsel tasarıma sadık kalınacak. Bina yükseklikleri bu plana göre belirlenecek.
2) Hadid'in planına göre kentsel tasarım rehberi hazırlanacak. Bu rehbeer göre inşaatlar yapılacak.
3) Tüm arazi sahipleri yüzde 40 oranında kamuya terk yapacak.
4) Plan kapsamında kıyıda az katlı binalar olacak. E-5'e yaklaşıldıkça binaların yüksekliği artacak. Buna göre kıyı kesiminde yatay ve az katlı binalar, E-5 kısmında ise dikay ama ince binalar olacak.
***************
Şimdiden uyarıyorum!
Nerede hata yapıldı? Ne yapılması gerekiyordu?
1) Kartal'da kentsel dönüşüm yapılmazsa Türkiye'de hiçbir yerde yapılamaz. Bir tarafta atıl sanayi arsaları diğer tarafta bunun modern bir merkezi iş alanına dönüşmesi. Yani temel hareket noktaları çok sağlam.
2)Zaha Hadid gibi her ne kadar İstanbul'u az bilen bir mimarla çalışmak yerine yerli mimar ve şehir plancıları ile çalışılmalıydı. Çünkü Hadid'in planı hazırlarken tüm araziyi kamuya ait zannettiği biliniyor. Kaldıki her ne kadar İBB Başkanı Kadir Topbaş Zaha Hadid'e hayransa da Hadid'in yaptığı prjoeler uluslararası piyasalarda pek ilgi görmez. Sanatsal projeler olarak kabul edilir. Uygulanması ve yapılması zordur. Mimar seçimi çok yanlış.
3) Bu haliyle Kartal'da projeler 2010'da yapılmaya başlanabilir. Kentsel dönüşüm işlerinin uzaması sorunları artırır. Kentsel dönüşüm projesi açık-lanır açıklanmaz düğmeye basılmalıydı. Gecikme projenin uygulanabilirliğini zorluyor.
4) Ulaşım yatırımlarının bölgeye odaklanması büyük avantaj. Bu kentsel dönüşümü kolaylaştırabilecek önemli bir etken. Marmaray'ın açılmasıyla birlikte bölgenin cazibesi her geçen gün artacak.
5)İBB ve Kartal Belediyesi'nin farklı partilerden olması çatışmayı güçlendiriyor. İki taraf da partizanca davranırsa plan açmaza girer. Bu durumda 2014 seçimlerinde ya İBB'nin CHP'ye veya Kartal'ın AKP'ye geçmesi gerekir. Olur da İBB CHP'ye, Kartal AKP'ye geçerse gözler 2019'a çevrilir. Daha da doğrusu iki partinin ve iki belediyenin bunu bir kentsel sorun olarak görüp uzlaşması.
6)
Kentsel dönüşüm çalışmaları konsensusla yapılır. Halka rağmen yapılmaz. Burada arsa ve arazi sahipleri ile bölge halkının çıkarları da gözetilmeli. İBB veya ilçe belediyesi, muhalefet yapmak adına muhalefet yapmamamalı. Bir kişiyi bile mağdur etmemeli.
7) Kentsel dönüşüm çalışmalarının ardından imar plan tadilatı yapmamalı. Yapmayacağına adir garanit vermeli. Belediyeler kendi partilerine yakın olanların arazilerinde tadilat yapıp emsal ve yoğunulğu artırırsa, dünya tarihine geçecek bir çarpık kentsel dönüşüm olur.
 
 
 
 
 
Kimin ne kadar arazisi var?
********
1Eczacıbaşı Holding A.Ş.317.932
2Siemens San ve Tic A.Ş79.930
3Doğuş Gayri Menkul Yat.ve İşletme A.Ş74.265
4Mutlu Akü ve Malz. San A.Ş.69.671
5Metal Holding A.Ş.58.779
6Sunta Tahta San A.Ş. 51.959
7Gözütoklar Yapı İnş. San ve Tic A.Ş.41.548
8Kibar Holding A.Ş.33.355
9Exsa Export San Ma Sat ve Araş A.Ş.28.120
10Valfsel Armatür San A.Ş.26.560
11Hazır Beton San.ve Tic.A.Ş22.817
12Vatan Plastik A.Ş.22.070
13Törk Makina San ve Tic .A.Ş.21.352
14Böhler Kay Çub Elekt San ve Tic A.Ş.21.222
15Tagi Vatandost13.653
16Hedef End Ür San ve Tic A.Ş.12.108
17Ünimert Demir Çelik A.Ş.11.811
18Aksan Metal San ve Tic A.Ş.31.235
19Teknik Çelik Eşya San ve Tic A.Ş.13.214
20Seçenler Kau ve Plas S. ve Tic Ltd Şti16.464
21ABB Elektrik San A.Ş.29.620
22Küçükçalık Tekstil San.ve Tic.A.Ş.18.241
23Veysel Mermer - Yücel Mermer19.155
24Habaş. Sın ve Tıbbı Gaz İst End AŞ23.525
25Cepa, Celepcioğlu İst Metal San19.512
26Besan, Besin San ve Tic AŞ (Ünilever)18.178
******************
Belçikalılar Bomonti'yi keşfetti
Belçikalı Exansa Grubu Türkiye'deki ilk projesini Bomonti'de hayata geçiriyor. Son dönemde dikey binalarla gündemee gelen Bomonti'ye yatay Bobonti Apartman inşa edilecek. 2 bin 799 metrekare arsa üzerinde gerçekleştirilecek Bomonti Apartman, 4 bodrum, 1 zemin, 5 normal ve bir çatı katından oluşacak. 92 konut ve 9 dükkandan oluşuyor. Toplam inşaat alanı 19 bin metrekare olan projenin satılabilir alanı ise 11 bin metrekare civarında.
64 ime 277 metrekare arasında değişen konutların fiyatı 272 bin dolardan başlıyor ve 930 bin dolara kadar yükseliyor.
Temeli Ocak ayında atılacak olan projenin tamamı 2011'in ortalarında bitirelecek. İlk etapta projedeki konutlar satılacak. Önümüzdeki aylarda dükkanlar satışa çıkarılacak. Projenin en ilginç özelliklerinden birisi ise 250 metrekare alanlı çatı katlar.
Extensa İstanbul Gerel Müdürü Özlem Gökçe, "Bomonti Apartman tasarlanırken, hava alan ve ışık gören ferah mekanlar yaratmaya özen gösterdik. Dairelerin yerleşim düzeni güneş ışığından maksimum faydalanılabilecek şekilde ayarlandı. Açık havadan keyif alınabilmesi amacıyla, teraslar düzenlendi. Dubleks dairelerde geniş yaşam alanı hissini daha iyi aktarabilmek adına teraslar veya çift kat yüksekliğinde salonlar tasarlandı. Ortak yaşam alanları geniş tutuldu ve özellikle hepsinin, koridorlar dahil doğal ışık alması sağlandı. Bu amaçla projede tüm katları birbirine bağlayan bir ışık tüneline yer verildi. Dairelerin yerleşim düzenlerini, modern yaşam standartlarına uygun olarak tasarlandı.
Projemiz, mevcut Avrupa izolasyon standartlarına uygun olarak, özellikle kışın oluşan ısınma maliyetlerini düşürmek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca hareket ettirilebilir panjurlar da yaz döneminde güneş kontrolü sağlamaktadır. Isıtma ve soğutma, merkezi olarak planlanmıştır ve her bir ünite kendi içinde kontrol edilebilir. Her dairede bulunan kalorimetreler ile herkes sadece kendi enerji tüketimi için ücret ödeyebilecektir. Böylece ısıtma giderleri daire sakinleri tarafından kontrol altına alınabilecektir.
İkinci fazı da olacak
Bu projeye çok yakın konumdaki ikinci projelerini de 2010 yılında hayata geçirmeyi planladıklarını kaydeden Gökçe, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: " Extensa İstanbul Emlak Yatırım A.Ş. olarak bundan sonraki hedeflerimiz, Bomonti gibi heyecan verici ve özellikli bölgelerde yenilikçi ve kaliteli projeler gerçekleştirmek, projelendirdiğimiz bölgede katma değer oluştururken, kullanıcıların kalite standartları çıtasını da yukarı taşımak olacaktır. Extensa grubu olarak, konut-rezidans projelerinin yanı sıra ofis ve AVM projerine de yatırım yapmayı hedefliyoruz"
Türkiye'ye odaklanacak
Yapı ve inşaat grubu Extensa Group, Extensa İstanbul'u kurarak bu gruba Türkiye'deki güçlü ortaklarını da eklemiştir. Extensa, Belçika'da endüstriyel ve lojistik binalarıyla türlü ofis portföyünü yönetiyor. Grup, gayrimenkul yatırımı alanındaki iştirakı Leasinvest ile 500 milyon avroluk bir yatırımı yönetmektedir. Extensa ayrıca Belçika, Lüksemburg, Romanya, Slovakya ve Türkiye'deki projelerini de genişletiyor.
Tebernüş Kireçci/Milliyet Emlak

Geri Dön