22 / 12 / 2024

Kartal'daki dönüşüm hayat standartlarını düşürmeyecek!

Kartal'daki dönüşüm hayat standartlarını düşürmeyecek!

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz Aydınlık Gazetesi yazarı olan Füsun İkizkardeş'in Kartal'daki kentsel dönüşümle ilgili sorularını yanıtladı. İşte o yazı...



Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 33 yıl hekim olarak hizmet verdiği Kartal'ın 6 yıldır Belediye Başkanı, iki işin aslında "eş" olduğunu vurgulayan Dr. öz, "İkisinde de insana hizmet ediyorsun. Önce doğru teşhis, sonra tedavi" diyor. Hekimliğin ilk kuralı olan "Primum non necere!" (önce hastaya zarar verme) ilkesini kent yöneticiliğinde "önce kente zarar verme" olarak uyguluyor. Dr. Öz'le kent yöneticiliğini, ilkelerini, laiklik ve siyaset ilişkilerini konuştuk. 


2 dönemdir belediye başkanısınız. Seçim bildirgenizde söz verip de tersini uyguladığınız bir ilke var mı? 


Benim 2009 yılındaki ilk seçim bildirgeme bakarsanız şunu görürsünüz: "Deprem riski nedeniyle evi yıkılacak insanlardan imar ruhsat harcı alınmayacak" der. O tarihten sonra Haziran 2012'de çıkan 6306 sayılı yasa da aynısını öngörür. Bizde daha önceden vardı zaten! Yine 2012 Ocak ayında Kartal Belediye Meclisinden 500 lira kira yardımı uygulaması başlattık, Danıştay geri gönderdi, ama sonra yasalaştı. Hep önden gidiyoruz. 


HER CUMARTESİ MUHTARLARLA 


"Halkçı" bir başkan olduğunuzu biliyoruz, halkla ilişkileri nasıl yürütürsünüz? 


Ben kent yöneticisiyim. 2009 Nisan ayından itibaren her ayın ilk Cumartesi günü, muhtarlarla kahvaltılı toplantı yaparım. Bir mahalleyi en iyi tanıyan kişi muhtardır. Ben onların fikrini alayım ona göre hizmet götüreyim. Şimdi kim yapıyor? Cumhurbaşkanı, Büyükşehir Belediye Başkanıyken yaptı mı? Hayır! Başbakanken yaptı mı? Hayır! Biz sıkıntılarını dinleriz, onun yaptığı toplantı, siyasete açılmanın yeri. 


'SOYLULAŞTIRMAKTAN ÇEKİNİN' 


İşçi semtleri rezidans mı oluyor? Sanayinin boşalttığı alan 350 hektar, 3 bin 500 dönüm. Burası dönüşecek. Orada 9 bine yakın insan çalışıyor. Orası nasıl değişecek? O insanlar bu projelerden ne bekliyor? Biz yerel yönetim olarak ne yapacağız? 


İşte buna SED raporu dedik: Sosyal Etkilenme Değelendirme raporu! Mimar, sosyolog, psikolog, her meslekten uzmanlarla görüştük. Ordakilerin beklentisi şu: Hayat standartlarının düşürülmemesi. İş olanaklarından yararlanma beklentisi var. Burada yatırım yapanların soylulaştırmaktan çekinmeleri lazım. Kartallıların Kartal'ı terk etmemelerini sağlamaları lazım. 


BÜYÜKŞEHİRLE MEYDAN SAVAŞI 


Büyükşehir Belediyesi ile ayrı partilerdensiniz. Bu durum bir çatışmaya yol açıyor mu? 


Şahsen benim bir sıkıntım yok, ama çatışmalar oluyor tabii, meydan savaşı veriyoruz! Üst yönetimle, Kadir Topbaş'la hiçbir sorunum yok. Kararlı durunca geri adım atıyorlar. Mesela, meydanlar Büyükşehir'in ama Kartal Meydam, adı üstünde Kartal'ın. Ben Büyükşehir'e yazı yazıyorum, "30 Ağustos'da etkinlik yapacağım, Kartallı Kazım'dan Atatürk'e yürüyeceğiz, orada da 30 Ağustos'u kutlayacağız" diyorum. Yanıt geliyor, "Yapamazsın. Çünkü Roman derneklerine tahsis ettim" diyor. 


Sonuç? 


Tabii biz meydana girdik ve kutlamamızı yaptık. 


120 milyon dolarlık bütçe

 

"Belediyeciliğin üç ayağı var Ekonomik. siyasi ve 657 devlet memurlunu yasası ayağı. Siz bu üç ayağı çok dengede tutmalısınız. Hele muhalefetteyseniz. 657 adına Büyükşehir, bakanlık müfettişleri her an tepenizdedir. Bizde bir şey bulamıyorlar, çok rahatız. Ama başka bir sorun var: Siyasi bir kimliğiniz var, siyasetin de sizden ekonomik beklentileri var. Anadolu'nun birçok büyükşehir belediyesinin bütçesindeyiz biz. 120 milyon dolarlık bütçemiz var. Bu kadar bütçeyi yönetiyorsunuz, siyasetin sizden beklen tilerini nasıl karşılayacaksınız? Karşılamıyoruz, dedik. Karşılıyorum diyenler siyasette öne çıkıyorlar. Son il başkanlığı seçimlerinde bazı belediyeler öne çıktı." 


Aydınlık


Geri Dön