06 / 05 / 2024

Karya Evleri Konut Yapı Kooperatifi'nde yolsuzluk!

Karya Evleri Konut Yapı Kooperatifi'nde yolsuzluk!

Karşıyaka Karya Evleri Konut Yapı  Kooperatifinde yolsuzluk yapıldığı ve her bir üyenin 64 bin 384.5 lira zarara  uğratıldığı iddiasıyla, 8 sanık  hakkında dava açıldı



İzmir"de, 2005  yılında savcı ve hakimler tarafından kurulan Karşıyaka Karya Evleri Konut Yapı  Kooperatifinde yolsuzluk yapıldığı ve her bir üyenin 64 bin 384.5 lira zarara  uğratıldığı iddiasıyla, aralarında iki eski yargı mensubunun da bulunduğu 8 sanık  hakkında, 'görevi kötüye kullanmak, rüşvet almak-vermek, yağmaya teşebbüs,  kişiyi hürriyetinden yoksun barıkmak' suçlarından dava açıldı.  İzmir  3. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianameye ilişkin dava  kapsamında sanıklar önümüzdeki ay hakim karşısına çıkacak. Davaya konuyu olay, şüpheli şikayetçi Ahmet Basan"ın iddia ve savunmaları  doğrultusunda gelişti. İddianamede, Basan"ın 1997 yılında Akbank T.A.şž Mensupları Tekaüt Sandığı  Vakfından emekli olduktan sonra Göztepe Mahalle Muhtarı olan baldızı Meral  Kurt"un iş yerine gidip geldiği, burada Kurt"un erkek arkadaşı sanık Mehmet  Topaloğlu ile tanıştığı kaydedildi. Topaloğlunun, sanıklardan Seydi Ahmet Yıldırım ile Karşıya Karya Evleri  Konut Yapı Kooperatifinin yapım işlerini yüklenici firma olarak almaları üzerine  Ahmet Basan"a bu işte özel muhasebesini tutmasını teklif ettiği belirtilen  iddianamede, Basan"ın 2005 Ekim ayı başından 26 Ağustos 2006 tarihine kadar bu  işi yürüttüğü aktarıldı.

İddianamede 2006 Ağustos ayında Topaloğlu ve Yıldırım"ın kooperatif  işleri ortaklığından ayrıldığı, Topaloğlu"nun kendisine ait olan yüzde 50 yapım  işini SNC Yapı İnşaat şirketi sahibi Hakkı Akın Sunucu"ya devrettiği anlatıldı. Ahmet Basan"ın kooperatifte çalıştığı dönemde şüpheli müteahhitlerin  talimatları üzerine, kooperatif hak edişleri üzerinden kooperatif Yönetim Kurulu  Başkanı Turhan Narin, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Ökten ve Rıza Taşcılar"a  yüzde 1"er komisyon ödediği ifade edilen iddianamede, Narin"e ayrıca diğerlerinin  haberi olmaksızın yüzde 5 daha komisyon verildiği, Narin"in Bolu Abant"taki  evinin işlerinin yapım masraflarının müteahhitler tarafından karşılanarak,  masrafların Narin"e yapılan komisyon ödemelerinden düşürüldüğü kaydedildi. İddianamede ayrıca 2005 Aralık ayında, emekli yazı işleri müdürü olan  Rıza Taşçılar"a sıkışıklığı nedeniyle 45 bin lira ödendiği, bunun da ödenen  komisyondan kesildiği belirtildi. İddianamede, 'Bu komisyon ödemelerinin nedeninin kooperatifin kurulması  aşamasında, kooperatifin yapım işinin doğrudan bu müteahhitlere verilmesi  karşılığında yapılan anlaşma neticesi olduğu, müteahhitler ile yönetim kurulu  üyesi olan şüpheliler arasında yapılan anlaşma sonucunda yine kooperatif  üyelerinin aleyhine maliyet artırım sözleşmesi yapıldığı, böylece alacakları  miktarın artırıldığı, keza temelde 36 metre olması gereken kazıların 24 metre  olarak yapılması sonucu şüpheliler tarafından haksız kazanç sağlandığı  görülmüştür' denildi.

'ÖDENEN KOMİSYONLAR NAYLON FATURAYLA KAPATILDI'-

Ahmet Basan"ın kooperatiften ayrılırken, bunlara ilişkin belgeleri de  yanında aldığının belirtildiği iddianamede, belgeleri vermemesi üzerine Basan"ın,  Sunucu, Topaloğlu ve Yıldırım tarafından kaçırılarak silahla tehdit edildiği,  hürriyetinden mahrum bırakıldığı, yağmalandığı kaydedilen iddianamede, Topaloğlu  ve Yıldırım"ın ayrıca kooperatifin 5 bin metrekarelik boş arsa bölümünü Turhan  Narin"den istedikleri, Narin"in komisyon olarak talep ettiği yüzde 50"yi kabul  etmeyince pazarlık yaptıkları aktarıldı.

İddianamede, Narin"in bu arsayla ilgili payın yüzde 35"ini kooperatif  üyelerine dağıtmak, yüzde 15"ini de kendisine komisyon alarak istediği,  müteahhitlerin yüzde 50"yi fazla bulmaları üzerine kabul etmedikleri  belirtilerek, muhtemelen bu müteahhitlerin Narin"in sesini kaydedip, bunu  kendisine karşı kullandıkları, bunu öğrenen Narin"in aldığı komisyonları iade  etme teklifinde bulunduğu, ancak kasaya dönen para olmadığı kaydedildi. İddianamede, şüpheli müteahhitlerin ödedikleri komisyona isabet eden  miktarı naylon faturalarla muhasebeleştirmek suretiyle kapadıkları ifade  edildi.

HER BİR ÜYE 64 BİN 384.5 LİRA ZARAR UĞRATILDI-

Kooperatifin ilk olağan genel kurulunun 9 Mart 2005 tarihinde ilansız  yapıldığı, genel kurulda çiğli"de iki adet arsanın kat karşılığı alınması, giriş  aidatının 35 bin lira, aylık taksitlerin 800 lira olarak belirlendiği aktarılan  iddianamede, daha bu arsalar alınmamış, konut projesi oluşturulmamışken, Haziran  2005"te üye sayısının fazlalığı gerekçe gösterilerek yeni arsa alımına gidildiği,  böylelikle sanıkların 1163 sayılı Kooperatifler Kanuna muhalefet yaptıkları öne  sürüldü.

İddianamede, yüklenici firma tarafından inşa edilecek olan 300 konut,  sığınak, yüzme havuzu, tenis kortu, kır kahvesi, çocuk bahçesi, çevre  düzenlemesi, bahçe duvarı ve yürüyüş yolları dahil 31 milyon 215 bin lira  üzerinden sözleşme imzalanmasına rağmen daha sonra bu bedelin 35 milyon 500 bin  liraya çıkarıldığı, yapılara ait toplam inşaat bedeli en fazla 23 milyon 331 bin  404 lira olabilecekken, sonradan eklenen maliyet artırımıyla birlikte 35 milyon  500 bin lira arasında 2005 birim fiyatlarına göre 12 milyon 168 bin 596 lira fark  oluştuğu vurgulandı. Bir kooperatif üyesine arsa payı dahil düşen bir daire maliyeti 123 bin  446.58 lira olması gerekirken, bunun 187 bin 830.60 liraya çıktığı, böylece 189  üyeden her birinin 64 bin 384.5 lira zarara uğratıldığı kaydedilen iddianamede,  bu suretle yüklenici firmaya haksız kazanç sağlandığı belirtildi.

SUçLAMALAR-
İddianamede, müşteki şüpheli Ahmet Basan"ın rüşvet verme suçuna aracılık  etmek, Turhan Narin ve Mehmet Ökten"in 1163 sayılı Kanuna muhalefet, rüşvet  almak, görevi kötüye kullanmak, Rıza Taşcılar"ın 1163 sayılı Kanuna muhalefet,  görevi kötüye kullanmak, Mehmet Topaloğlu, Seydi Ahmet Yıldırım ve Hakkın Akın  Sunucu"nun rüşvet vermek, görevi kötüye kullanma, yağmaya teşebbüs eylemine  azmettirme, cebir, tehdit, hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma  suçuna azmettirme, Hamit Topaloğlu"nun cebir, tehdit, hile kullanarak kişiyi  hürriyetinden yoksun kılma ve yağmaya teşebbüs suçlarından cezalandırılmaları  talep edildi.
AA


Geri Dön