09 / 01 / 2025

Kasabı, ayakkabıcısı müteahhitlik yapıyor, sonra işin içinden çıkılamıyor!

Kasabı, ayakkabıcısı müteahhitlik yapıyor, sonra işin içinden çıkılamıyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması Alt Komisyonu Mustafa Kendirli başkanlığında toplandı...



TBMM Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması Alt Komisyonu toplandı. Toplantıda,  Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal önemli açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajandı'nda yer alan habere göre; TBMM Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması Alt Komisyonu AK Parti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli başkanlığında toplandı.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal, yasa veya yönetmeliklerle müteahhitlere daha katı sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kasabı, ayakkabıcısı müteahhitlik yapıyor, sonra işin içinden çıkılamıyor!

Birçok dilekçenin incelenmesi ve yazılan yazışmalar neticesinde geniş kapsamlı sorunlar yaşandığını ifade Mustafa Kendirli, sözleşme kapsamındaki gayrimenkullerin ya hiç ya da gereği gibi teslim edilmediği için satışlarda yoğun mağduriyetlerin ortaya çıktığını belirtti. 

“Bu kadar çok müteahhidin olmasına gerek yok”

Kendirli: “Yani tabii ki ticaret hakkı anayasal hak, insanlar ticareti serbestçe yapabilirler ama burada ben Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da aslında daha katı bir yasal ya da eğer oluyorsa yönetmelikle daha katı bir şekilde müteahhitlere sınırlandırılma getirilmesi benim veya Genel Müdürlük olarak bizim önerimiz. Çünkü bu kadar çok sayıda müteahhidin olmasına gerek yok yani, kasabı müteahhitlik yapıyor, ayakkabıcısı müteahhitlik yapıyor, ondan sonra işin içerisinden çıkılamıyor maalesef. İşi olmayan herkes müteahhitlik yapıyor ve mağduriyetler çığ gibi büyüyüp gidiyor. Asıl sorun bu aslında.”

Kendirli'nin açıklamlarının ardından Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdür Yardımcısı Bayram Uzunoğlan, komisyon üyelerine, gelen şikayetler ve bakanlığın çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı.

Kasabı, ayakkabıcısı müteahhitlik yapıyor, sonra işin içinden çıkılamıyor!

Uzunoğlan, tüketicinin ön ödemeli konut satışlarında, sözleşme tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden sözleşmeden cayma hakkının olduğunu, ön ödemeli konut satışlarında, konutların devir veya teslim süresinin sözleşme tarihinden itibaren 36 ayı geçemeyeceğini bildirdi.

Konuşmasında tüketicilerden gelen şikayetlere değinen Uzunoğlan, "Teslimin hiç veya gereği gibi yapılmaması, tapuların üzerinde haciz veya ipotek varken devredilmeye çalışılması, tüketici ödemelerinin teminat altına alınmaması, sözleşmenin resmi şekilde yapılmaması, yapı ruhsatı alınmaksızın tüketicilere satış yapılması, reklam, ilan ve broşürde yer alan niteliklere aykırı üretim yapılması, cayma ve sözleşmeden dönme hakkınını kullandırılmaması ve iadelerin süresi içinde yapılmaması gibi şikayetlerle karşılaşıyoruz." dedi.

Yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarında da ciddi sorunlar yaşandığına dile getiren Uzunoğlan, "Satıcılar sözleşme bedellerini topladıktan sonra teslim ve ifaya ilişkin taahhütlerini yerine getirmeyerek piyasadan çekilmektedir. Ekonomik dalgalanma dönemlerinde tüketicilerin ön ödemili aldıkları konutların teslimlerinde gecikmeler yaşanmaktadır. Fiili teslimler sağlansa bile konut üreticileri, taşınmazların üzerine ipotek teminatı göstererek kredi kullanabilmek amacıyla tapuları devretmeme yoluna gitmektedirler." diye konuştu.

Uzunoğlan, bakanlık olarak yaptıkları denetimleri de anlatarak, 2015 yılından bu yana 29 şirketin toplam 49 projesinde 8 bin 212 sözleşmeyi incelediklerini, bu şirketelere 128 milyon 38 bin 328 TL idari para cezası verdiklerini aktardı.

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal ise müteahhitlere sınırlama getirilmesi gerektiğini belirterek, "Projesi sağlam olan iş yapsın ama yasa veya yönetmelikle müteahhitlere daha katı bir şekilde sınırlama getirilmesi gerekir. Bu kadar çok sayıda müteahhide gerek yok. Kasabı, ayakkabıcısı müteahhitlik yapıyor, sonra işin içinden çıkılamıyor. İşi olmayan herkes müteahhitlik yapıyor ve mağduriyetler çığ gibi büyüyor. Asıl sorun burası." değerlendirmesinde bulundu.

Ön ödemeli konutlarda bilmeniz gereken 6 detay!


Geri Dön