28 / 04 / 2024

Kasım ayında Ciro Endeksi normal seyrine döndü!

 Kasım ayında Ciro Endeksi normal seyrine döndü!

Ekim ayında yaşanan Kurban Bayramı dönemi endekslerin son 3 yılın en yüksek seviyesini görmesini sağlamıştı. Kasım ayında ise cirolar normal seyrine döndü…



Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından oluşturulan AVM Endeksi’nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeks seviyesi 2011 yılı Kasım ayına göre %1,5’lik gerileme ile 132 puan olarak gerçekleşti.



İstanbul’daki ciro endeksi, 2011 yılı Kasım ayına göre aynı kalırken, geçtiğimiz Ekim  ayına göre ise %10,8’lik azalış gözlenerek endeksi 129 puan oldu.


Anadolu’daki ciro endeksi, 2011 yılı Kasım ayına göre %3,7’lik azalış, geçtiğimiz Ekim  ayına göre ise %14,9’luk azalış gözlenerek 134 puan oldu.

 

Alışveriş Bayramlar ile hareketleniyor…


Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı’nın Kasım ayına denk gelmesi bu sene ise Ekim ayına kayması sebebi ile geçen yılın ciroları ile bu yılın Kasım ciroları arasında değerlendirme yaparken bu detayın dikkate alınması gerekmektedir.


Geçtiğimiz yılın Kasım ayına göre 2012 Kasım ayında teknoloji market ve elektrikli eşyalar cirolarında ve  AVM içerisindeki diğer mağazaların cirolarında da %4 artış gözlenmiştir. AVM’lerdeki yiyecek-içecek alanlarının ciroları sabit kalırken, ayakkabı-çanta ve hipermarket ciroları %4, giyim ciroları ise %6 oranında gerilemiştir. 


Ziyaret Sayısı Endeksi 


Ziyaret sayısı endeksinde, Kasım ayında, Ekim ayına göre endeks değerinde %11,0’lik düşüş yaşandı. Ziyaret sayısına ait 2012 Kasım ayı endeks değeri 89  puan olurken, İstanbul’da 80 puan, Anadolu ise 102 puan oldu.


AVM Endeksi Kasım ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hakan Kodal; “AVM ve Perakende sektörü o kadar canlı bir sektör ki her türlü değişikliğin ciro ve ziyaretçi sayılarına anında yansıdığını görüyoruz. Geçtiğimiz ay Kurban Bayramı’nın da çok büyük etkisi ile AVM’lerde son 3 yılın en yüksek cirosu gerçekleşmişti. Kasım ayı için ciro ve ziyaretçi rakamları da beklentilerimiz doğrultusunda. Ancak 2011-2012 Kasım ayı ile yapılan karşılaştırmalarda bazı gerilemeler görülmektedir ki bunun en önemli nedeni  geçen sene Kurban Bayramı’nın Kasım ayına denk gelirken bu sene Ekim ayına kaymasıdır. Ancak,Yeni Yıl hazırlıkları etkisiyle Türkiye genelinde organize perakende sektorü;Avm cirolarında ciddi artışlar bekliyoruz.Bu,yılın son Endeks çalışması olan Aralık ayındaki " Avm Endeksi"yle ölçülecektir” dedi.



Geri Dön