28 / 12 / 2024

Kasımpaşa Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası'nın ihalesi Şubat'ta!

Kasımpaşa Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası'nın ihalesi Şubat'ta!

İstanbul Valiliği Yatırım ve İzleme Koordinasyonu Başkanlığı tarafından yürütülen Cezayirli Hasan Paşa Kışlası ve Camii Restorasyonu kapsamında haziran ayında yıkılan Kasımpaşa'daki Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası aynı yerinde yeniden inşa edilecek.



İstanbul Valiliği Yatırım ve İzleme Koordinasyonu Başkanlığı tarafından yürütülen Cezayirli Hasan Paşa Kışlası ve Camii Restorasyonu kapsamında haziran ayında yıkılan Kasımpaşa'daki Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası aynı yerinde yeniden inşa edilecek. 


Şubat 2017'de ihalesi yapılacak ve mart ayında çalışmalara başlanacak. Kışla inşa edildiği 234 yıl önceki ilk haline uygun yapılacak... 


Kasımpaşa'da bulunan ve Kalyoncular Kışlası ya da Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası olarak bilinen binalar İstanbul Valiliği Yatırım ve İzleme Koordinasyonu Başkanlığı tarafından yürütülen restorasyon projesi kapsamında İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayıyla haziran ayında yıkılmıştı. 234 yıl önce yapılan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun modern kışla mimarisinin ilk örneği olduğu için büyük önem taşıyan bu kışla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı bünyesinde hizmet veriyordu. Kışlada ilk tamir ve bakım 1813'te gerçekleşti. İkinci tamir ise 1882'de yapılmıştı. Bakım ve onarım çalışmalarında birinci ve ikinci kat odaları arasındaki tuğla duvarlar yıkılarak 100'er kişilik odalar oluşturulmuştu. 


'TAŞIYICI ÖZELLİĞİNİ YİTİRMİŞTİ' 


1950'deki onarımda döşemeler betonarmeye dönüştürüldü, kapı ve pencereler değiştirildi. 1966'daki onarım ve restorasyondaki çalışmalarla yapı betonarmeye dönüşmüştü. 


Betonarme sistemin soyulmasıyla birlikte, çoğu noktada betonun taşıyıcı özelliğini yitirdiği, demir donatıların da yetersiz olduğu ve çoğu yerde kesit kaybının bulunduğu tespit edilen kışla için İnşaat Mühendisi Koray Aydın tarafından rapor hazırlandı. Aydın'ın statik raporunda; yapının mevcut taşıyıcı sisteminin ileri seviyede problemler taşıdığı, güçlendirme yöntemiyle yapılacak müdahalenin yetersiz kalacağı, uygulama süresinin uzayacağı ve maliyetinin yüksek olacağı belirtildi. 


Mevcut taşıyıcı elemanların yapılacak güçlendirmeyi dahi kaldıramayabileceğine ve güçlendirmenin mevcut sistemle bütünleşmesinde problem yaşanacağı ifade edilerek yıkım kararı alındı. 


234 yıllık Cezayirli Gazi Hasan Paşa Kışlası'nm yerine ne yapılacağı ise çok kez merak konusu oldu. Restorasyon kapsamında kışlanın yerine AVM veya kültür sanat merkezi yapılacağı iddia edilmişti. Fakat Mimari Proje Müellifi Saltuk Akatay, onaylanan proje planını Habertürk ile paylaştı ve alanın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı bünyesinde yine kışla olarak kullanılacağını ve yeni yapılacak kışlanın ilk günkü aslına uygun olarak inşa edileceğini söyledi. 


Akatay, inşaatın 2017 Şubat ayında ihalesinin yapılmasının planlandığını çalışmaların mart ayı gibi başlayabileceğini ifade ederek, "İnşaatın başlandığı andan itibaren hızla bitirilmesi planlanıyor. Çünkü askerler şu an yüzer gemilerde konaklıyor ve çok da uygun şartlarda değiller. Bir an önce kışlanın yapımının tamamlanıp askerlerin yerlerine tekrar geçmeleri için çalışmalar hızlandırılacak. Ama ne kadar hızlandırılırsa hızlandırılsın 10 bin metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Çalışmalar bu nedenle en az 1 yıl sürer. Tahmini olarak 2018'in ikinci yarısında tamamlanır" dedi. 


Kışla alanında çalışmalar sürüyor

Kasımpaşa'daki Kalyoncular Kışlası restorasyon kapsamında bulunan camideki çalışmalar sürüyor (üstte). Kışlanın yıkılmadan önceki hali (sağda). Osmanlı döneminin modern kışla mimarisinin ilk örneği olan bu kışla (altta), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı bünyesinde hizmet veriyordu. 


Habertürk


Geri Dön