30 / 04 / 2024

Kastabala Antik Kenti kazısını hükümlüler yapıyor!

 Kastabala Antik Kenti kazısını hükümlüler yapıyor!

Kastabala Antik Kenti’ndeki kazılar için işçi bulunamayınca devreye Toprakkale Açık Cezaevi’ndeki hükümlüler girdi...



Osmaniye’de Kastabala Antik Kenti’nde kazı çalışmasında asgari ücretle çalışacak işçi bulunamayınca, Toprakkale Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan 20 hükümlü, kazı alanında kendi istekleriyle çalıştırılmaya başlandı. Kastabala’daki kazı ekibinin başkanı Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Turgut Hacı Zeyrek, geçen yıl asgari ücretle çalışacak eleman bulamadıklarını için çözüm arayışına girdiklerini söyledi. Prof. Dr. Zeyrek, bu çerçevede Toprakkale Açık Ceza İnfaz Kurumu İş Yurdu Müdürlüğü bünyesinde çalışan hükümlülere arkeolojik kazıyı öğretmek, meslek edindirmek ve aynı zamanda Kastabala’daki arkeolojik kazı çalışmalarında ihtiyaç duyulan insan gücünün temin etmek amacıyla bir görüşme yaparak karar aldıklarını kaydetti.

Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla gerekli yazışmaları yaparak izin aldıklarını anlatan Prof.Dr. Zeyrek, bu çerçevede mahkumlarla görüştüklerini ve aralarında 20 gönüllü seçtiklerini kaydetti. Hükümlülerin 2 Temmuz’da başlayan kazılarda çalışmaya başladığını ifade eden Prof.Dr. Zeyrek, “Hükümlülerimiz sabah saat 07.00 da işe başlayıp akşam saat 16.30’da çalışmayı bırakıyor. Normal bir işçi gibi sigortalılar ve asgari ücret tutarında maaş alıyorlar. Kazı çalışmaları bitiminde her birine belge vereceğiz. Cezalarını tamamlayan hükümlülerimizi daha sonra yine burada veya başka kazı çalışmalarında istihdam sağlayacağız” dedi.

Hükümlüler de kazı çalışmalarına katılarak hem para kazandıklarını, hem meslek öğrendiklerini hem de cezalarını çektiklerini söyledi.


DİPNOT

Hükümlüler, bulundukları ceza infaz kurumlarının içinde veya dışında iş yurduna ait atölye ve işkollarında ya da kurum dışında kamu veya özel sektöre ait işyerlerinde; tutuklular ile hükmen tutuklular ise ceza infaz kurumu içindeki atölye ve işkollarında çalıştırılabiliyor. Açık kurumda bulunanlar kurum görevlileri gözetiminde, kapalı kurumda bulunanlar iç ve dış güvenlik görevlilerince alınacak tedbirler altında çalıştırılıyor.

Milliyet


Geri Dön